FC Slovan Liberec | 1000! Slovan v lize nasázel už čtyřciferný počet gólů
Menu Další Zavřít Zavřít
16.11.2017

1000! Slovan v lize nasázel už čtyřciferný počet gólů

Kryštof Rossmann
Liberec - Utkání v Jihlavě nebylo z pohledu našeho mužstva vydařené, i přesto přineslo jeden důležitý milník. Martin Graiciar totiž obstaral už 1000. gól Slovanu v lize!

Potřeba k tomu bylo přesně 733 zápasů. Naše mužstvo je po pražské Spartě a Slavii teprve třetím mužstvem, které tuto metu překonalo. Přes devět stovek mají už jen Jablonec a ostravský Baník.

Číslem jedna mezi našimi střelci je klubová legenda Jan Nezmar. Ten si v dresu Slovanu připsal 62 ligových gólů, přičemž na to měl 241 zápasů. Za ním se nachází v těsném závěsu geniální Jiří Štajner s 57 přesnými zásahy. V první pětce najdeme ještě zahraniční goleadory Andreje Keriče s Leandrem Lazzaro Liunim, ale i Josefa Šurala.

Celkově nejúspěšnějším z hlediska vstřelených branek bylo v historii útočné duo Nezmar-Štajner. Postaralo se o 11,9 % všech gólů, kterých naše mužstvo zatím docílilo. Druhý jmenovaný má také nejvíc branek z penalt, a to šestnáct, pokutový kop neproměnil jen dvakrát.

1000 ligových branek Slovanu

Zajímavé bude si také připomenout, kdo vůbec otevřel gólové účty Slovanu v lize? Byl to Josef Jinoch. Ve 42. minutě utkání s Českými Budějovicemi ve 3. kole sezóny 1993/1994. Naše mužstvo tehdy podlehlo svému soupeři na jeho půdě 1:2. O stou branku se postaral ve 12. kole ročníku 1995/1996 Josef Obajdin. Slovan vyhrál vysoko 3:0 nad Baníkem. Mimochodem, Obajdin skóroval v šestapadesáti startech šestadvacetkrát, a je tedy nejproduktivnějším z našich top střelců. Na jeden gól potřeboval v průměru 2,15 utkání.

Před svými fanoušky, ať už na stadionu U Nisy nebo na Městském stadionu, Slovan nastřílel už 618 gólů, pouze v jediné sezóně navíc měl na svém kontě víc branek na hřištích svých soků. Tu si budete určitě dobře pamatovat, naše mužstvo v ní získalo svůj prozatím poslední titul. Jednalo se o ročník 2011/2012, v němž modrobílí hned čtyřicetkrát slavili na stadionech soupeřů.

Na gólové statistiky se můžeme podívat i z trochu jiného pohledu. Liberečtí brankáři zatím nikdy v historii ligy gól nevstřelili, ale třeba se jednou dočkáme. A víte, který hráč odehrál v našem dresu nejvíc ligových zápasů, aniž by vsřelil aspoň jednu branku? Jiří Liška, s bilancí 57 zápasů, 0 gólů. Nejméně času na to, aby se zapsal mezi slovaňácké střelce, měl naopak Martin Kouřil, jemuž se v loňské sezóně podařilo skórovat už po pěti minutách na hřišti, celkově za Slovan odehrál pouze 53 minut, přičemž šel na hřiště jen třikrát jako náhradník. Jediným naším ligovým střelcem, který se ve Slovanu později stal i hlavním trenérem, byl Samuel Slovák. V době své hráčské kariéry si v libereckém dresu připsal během šesti startů tři ligové trefy.

Podle oficiálních statistik HET ligy, ze kterých čerpáme, se za naše mužstvo prosadilo hned 144 hráčů, kteří dali 979 branek. Jednadvacetkrát si tedy hráči soupeře vstřelili vlastní gól.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Naše pekárna Centrum Babylon
Mediální partneři
Rádio Impuls Český rozhlas Liberec