FC Slovan Liberec | 41. Podještědské derby: Slovan si to rozdá s Jabloncem o titul vládce regionu
Menu Další Zavřít Zavřít
31.10.2014

41. Podještědské derby: Slovan si to rozdá s Jabloncem o titul vládce regionu

Lukáš Michalík
LIBEREC - V našem regionu neexistuje očekávanější utkání než souboj Slovanu s nesmiřitelným rivalem ze sousedního Jablonce. V pořadí 41. Podještědské derby přináší několik marketingových novinek a mnoho dalších zajímavostí, nejdůležitější cíl však zůstává stejný: zvítězit a pokořit tak svého soupeře. Utkání mezi Slovanem a Baumitem Jablonec začíná v neděli 2. 11 od 15:45 hodin. Přijďte naše fotbalisty podpořit v jednom z nejdůležitějších utkání celého podzimu!

FK Baumit Jablonec

Fotbalisté sousedního Jablonce zažívají velmi úspěšný vstup do ligové sezony a vytrvale pronásledují v posledních letech tradiční tandem lídrů z Plzně a Sparty. Mužstvo Baumitu ve dvanácti odehraných kolech hned sedmkrát zvítězilo, liberecký rival vyšel bodově naprázdno pouze ve dvou utkáních, právě v duelech se Spartou a Plzní. Momentálně drží hráči Jablonce už šest kol trvající neporazitelnost, přičemž z těchto zápasů získal Baumit čtrnáct bodů. Svěřenci exlibereckého trenéra Šilhavého ztrácejí ze třetí pozice v tabulce na vedoucí Plzeň pět bodů. Do derby tak Jablonečtí vyběhnou v neobvyklé roli, jako papíroví favorité.

Majitel Jablonce Miroslav Pelta zavelel po uplynulé neúspěšné sezoně k menší revoluci a do kádru přivedl mnoho posil, které se okamžitě zařadili do základní sestavy a staly se oporami. Nejzvučnější akvizicí se stal bývalý reprezentant Tomáš Hübschman, který hned po svém příchodu vyfasoval kapitánskou pásku. Post brankářské jedničky zaujal gólman Hrubý ze Znojma a v obranné čtveřici pravidelně nastupují Španěl Romera, stoper Pernica i levý obránce Mišůn. V záloze tvoří hru ofenzivní štírek Martin Pospíšil ve spolupráci s lotyšským driblérem Ruslanem Mingazovem, jehož si trenér Šilhavý vyhlédl ještě za svého působení v našem klubu během dvojutkání se Skontem Riga. Z hostování si klub stáhl rychlonohého křídelníka Crnkiće a útočnou hrozbu zvýšil sparťanský odchovanec Tomáš Jun, který posledních několik let působil v Rakousku.

Pro trenéra Jablonce Jaroslava Šilhavého bude nedělní souboj U Nisy pochopitelně velice specifický, zkušený kouč si plně uvědomuje důležitost derby pro celý region. „Vím, co pro všechny to derby znamená, jeho atmosféru znám právě z předešlého působení na lavičce soupeře. Je to derby, velká rivalita. Pro mě speciálně je to velmi pikantní, hodně se těším. Věřím v dobrou diváckou kulisu,“ prohlásil vládce jablonecké lavičky. Náš odvěký rival na stadionu U Nisy v rámci nejvyšší soutěže doposud nikdy nezvítězil. "To už asi není náhoda, je to určitě zajímavé. Je to na zamyšlení, ten tým o tom přemýšlí už delší dobu. Každý rok doufá, že už to zlomí, kdy už to přijde. Každý, kdo bude v neděli na hřišti, pro to musí udělat víc než v jiném zápase," uvedl kapitán Jablonce Tomáš Hübschman.

Jablonec je po Plzni druhým nejlépe střílejícím mužstvem, hráči Baumitu nasázeli svým soupeřům již pětadvacet branek. Nejlepším střelcem Jablonce je však trochu překvapivě levý obránce Filip Novák, který se trefil už šestkrát. Primát nejúspěšnějšího autora gólových nahrávek drží se čtyřmi asistencemi záložník Kopic. Brankář Hrubý, obránci Romera s Pernicou a defenzivní štít Rossi v sestavě Jablonce prozatím nechyběli ani minutu.

Historická tabulka vzájemných zápasů

FC Slovan Liberec FK Baumit Jablonec
40 ZÁPASY 40
22 VÝHRY 8
10 REMÍZY 10
8 PROHRY 22
60 VSTŘELENÉ GÓLY 31
31 INKASOVANÉ GÓLY 60
79 ŽLUTÉ KARTY 69
0 ČERVENÉ KARTY 4

FC Slovan Liberec

Uběhl pouhý týden od posledního ligového kola, přesto v kabině našeho mužstva zajisté panuje o poznání veselejší atmosféra. Fotbalisté Slovanu navázali na tři body z utkání s Bohemians vysokým vítězstvím v poháru, v jehož osmifinálovém duelu rozstříleli 6:0 druholigové Znojmo. V tabulce SYNOT ligy jsme zásluhou výhry v Ďolíčku poskočili na dvanáctou pozici, kterou můžeme opět vylepšit v případě úspěchu ve 41. Podještědském derby. "Určitě to byl jistý psychický stimul. Ale i kdybychom ta utkání nezvládli, derby je vždy odlišné a favorit v něm není. Sice jsme trochu v útlumu, ale tady se začíná od nuly. Trenér i já budeme klukům vtloukat do hlavy, jak důležité utkání to je," uvědomuje si váhu nedělního souboje obránce Fleišman.

Fotbalistům Jablonce se v prvoligové historii podařilo zvítězit na všech stadionech, jen liberecká tvrz pro ně zůstává nedobytnou. Ve dvaceti utkáních na stadionu U Nisy zde sousední klub uhrál jen pět remíz, patnáctkrát tedy odjížděl domů poražen. "Myslíme na to a budeme chtít udělat vše pro to, aby se série ještě více prodloužila. Doufejme, že to v neděli dokážeme," uvedl odhodlaně liberecký kapitán. Jabloneckým se na našem hřišti příliš nedaří ani střelecky, pasivní skóre 11:38 hovoří jasnou řečí. Slovanu se v posledních letech v derby daří. Z předchozích šesti vzájemných měření sil jsme Jablonci podlehli jedinkrát, naposledy před dvěma lety, přičemž ve čtyřech z posledních pěti utkání Slovan neinkasoval.

Nejlepším střelcem Slovanu je se šesti brankami Josef Šural, druhé místo v klubové tabulce kanonýrů patří duu Pavelka - Delarge, kteří se trefili shodně třikrát. Nejlepším nahrávačem je se třemi asistencemi Martin Frýdek. Nejvytěžovanějším mužem v libereckém dresu je kapitán Jiří Fleišman, jenž dosud odehrál 1051 minut. Gólman Kolář vychytal v devíti utkáních tři čistá konta.

Poslední vzájemné ligové utkání

21. kolo (21. 3. 2014) FC Slovan Liberec – FK Baumit Jablonec 3:0 (1:0)

Branky: 11. Rybalka, 58. Luckassen, 81. M. Jarolím z pen.

Rozhodčí: Bílek - Hájek, Zelinka.

ŽK: 43. Coufal, 59. Budnik, 71. Luckassen - 81. Kysela.

Diváci: 4888.

FC Slovan Liberec: Hroššo - Coufal, Kováč, Pimpara, Frýdek - Sackey, Rybalka (72. Obročník) - Pavelka (41. Budnik), M. Jarolím (87. Šural), Kolár - Luckassen.

FK Baumit Jablonec: Valeš - Eliáš, Kysela (83. Rossi), Štochl, Jablonský - Loučka, Kubista - Čížek (67. Okleštěk), Kopic, Novák (46. Třešňák) - Fantiš.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Hennlich NET-SYSTEM
Mediální partneři
Hattrick Náš region