FC Slovan Liberec | 42. Podještědské derby: Slovan chce Jablonci vrátit podzimní porážku
Menu Další Zavřít Zavřít
08.05.2015

42. Podještědské derby: Slovan chce Jablonci vrátit podzimní porážku

Lukáš Michalík
Liberec - Nejočekávanější souboj místního regionu je opět tu! 42. Podještědské derby mezi Slovanem a Jabloncem se tentokrát uskuteční na jablonecké Střelnici, kde se obě mužstva znovu utkají i o putovní trofej. Naši hráči jsou odhodláni vrátit rivalovi z Jablonce podzimní porážku a potěšit liberecké fanoušky tím nejlepším možným způsobem - třemi body z derby. Utkání Slovanu s Jabloncem je na programu v neděli 10. 5. a startuje v netradičních 13:15 hodin.

FK Baumit Jablonec

Jablonečtí fotbalisté po loňské nepříliš vydařené sezoně prožívají v probíhajícím soutěžním ročníku zcela odlišné pocity. Od 9. ligového kola se Baumit drží na třetím místě, kde se svěřenci trenéra Šilhavého snaží vytvářet tlak na vedoucí duo Plzeň - Sparta. S předstihem několika kol si Jablonec zajistil konečné třetí místo a na Střelnici se tak fanoušci mohou těšit na předkola evropských pohárů.

Hráči sousedního Baumitu se na jaře pyšní velice dobrou formou, vždyť z deseti odehraných utkání prohráli jen jedinkrát, a to na Julisce proti Dukle. Ze zbylých zápasů si připsali šest výher a čtyři remízy, jablonecký gólman Hrubý inkasoval na jaře pouhých pět branek. Před čtrnácti dny si hráči Jablonce v domácím prostředí poradili s pražskou Slavií a zvítězili 2:1. V minulém kole zavítal Baumit na teplická Stínadla, kde zásluhou Greguše dlouho živil naději na další tři body. V nastaveném čase ale Šilhavého výběr po neuhlídané standardní situaci o výhru přišel.

Recept na to, jak uspět na jablonecké Střelnici, znají hráči vedoucí Plzně - Západočeši jsou jediným mužstvem, které letos Baumitu uštědřilo domácí porážku. Jinak se z Jablonce body příliš často nevozí, Jablonečtí na svém stadionu devět soupeřů porazili a pouze se Slováckem, Spartou a Budějovicemi si po remíze bodový zisk rozdělili.

Jablonec má ve svém středu poněkud kuriózního kanonýra, levý obránce Filip Novák je s deseti góly nejlepším střelcem Baumitu a svým pozoruhodným počinem vytvořil nový rekord Synot ligy v počtu vstřelených branek za sezonu z pozice obránce. Záložník Kopic pro své spoluhráče připravil již devět gólových asistencí, což je společně s příbramským Zemanem nejvíce v lize. Největšími stálicemi v sestavě kouče Šilhavého jsou gólman Hrubý a stoper Pernica, kteří dosud na hřišti nevynechali ani minutu.

Historická tabulka vzájemných zápasů

FK Baumit Jablonec FC Slovan Liberec
41 ZÁPASY 41
9 VÝHRY 22
10 REMÍZY 10
22 PROHRY 9
32 VSTŘELENÉ GÓLY 60
60 INKASOVANÉ GÓLY 32
70 ŽLUTÉ KARTY 83
4 ČERVENÉ KARTY 0
1 PROMĚNĚNÉ PENALTY 1

FC Slovan Liberec

Po vítězství se Spartou a na Slovácku čekalo naše mužstvo utkání se soupeřem z dolní poloviny tabulky. Pod Ještěd zavítali klokani z Bohemians 1905 a dlouho to vypadalo, že si Slovan připíše třetí ligovou výhru v řadě. Na vedoucí branku Delarge však nakonec stačil v samotném závěru odpovědět Rada, který proměnil pokutový kop a vyrovnal na konečných 1:1. V tabulce jsme se tak znovu propadli na 14. místo, na sestupové příčky však držíme náskok osmi bodů.

Historická bilance ligových Podještědských derby hovoří jednoznačně ve prospěch našeho klubu. Z více jak poloviny ze 41 odehraných duelů Slovan vzešel vítězně. Jablonečtí si mohli vychutnat radost z výhry pouze po devíti zápasech, desetkrát skončilo derby nerozhodně. V minulé sezoně byli naši fotbalisté na Střelnici úspěšní, po gólech Rybalky s Pavelkou jsme do Liberce přivezli všechny body.

O poznání horší vzpomínky má liberecká fanouškovská obec na poslední 41. Podještědské derby. Na podzim se na našem stadionu přepisovala historie, když Jablonec vůbec poprvé v rámci nejvyšší soutěže dokázal U Nisy zvítězit. Podrobnou reportáž z tohoto utkání naleznete zde.

Nejlepším ligovým střelcem Slovanu je autor devíti branek Josef Šural, nahrávačem pak se šesti asistencemi Kevin Luckassen. Obránce Fleišman dosud odehrál 2041 minut, druhým nejvytěžovanějším hráčem v libereckém dresu je kanonýr Šural. Gólman Kolář vychytal v šestnácti utkáních čtyři čistá konta, jeho kolega Hroššo z deseti duelů neinkasoval ve dvou případech. Do sobotního střetnutí nebude moci nastoupit Daniel Soungole, kterého do hry nepustí trest za čtyři žluté karty.

Poslední vzájemné ligové utkání

13. kolo (2. 11. 2014) FC Slovan Liberec - FK Baumit Jablonec 0:1 (0:0)

Branky: 58. Doležal.

Rozhodčí: Královec - Wilczek, Fišer.

ŽK: Pavelka, Šural, Mudra, M. Jarolím - Romera.

Diváci: 7238.

FC Slovan Liberec: O. Kolář - Mudra, Pimpara, Pokorný, Fleišman - Obročník, Soungole (46. M. Jarolím) - Delarge (80. Hadaščok), Pavelka (71. Luckassen), Frýdek - Šural.

FK Baumit Jablonec: V. Hrubý - Romera, Pernica, M. Kysela, F. Novák - Rossi, Hübschman - Kopic (74. Crnkič), M. Pospíšil (90. Loučka), Mingazov (86. Čížek) - Doležal.

Preview před 42. Podještědským derby

Jak hráči obou klubů vzpomínají na podzimní derby a jak vidí to jarní? Podívejte se v tomto videu:

Posted by FC Slovan Liberec on 6. květen 2015


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Banua Immergas
Mediální partneři
rtm plus Radio Blaník Liberec