FC Slovan Liberec | 44. Podještědské derby: Slovan chce potěšit fanoušky vítězstvím nad rivalem z Jablonce
Menu Další Zavřít Zavřít
19.02.2016

44. Podještědské derby: Slovan chce potěšit fanoušky vítězstvím nad rivalem z Jablonce

Lukáš Michalík
Liberec - Již po 44. se v rámci nejvyšší soutěže utkají mužstva dvou nesmiřitelných rivalů - našeho Slovanu a sousedního Jablonce. Liberečtí fotbalisté mají svému soupeři co vracet, v loňské sezoně totiž Jablonec U Nisy poprvé v historii bral všechny body. 44. Podještědské derby je na programu v sobotu 20. 2 od 17:30 hodin.

FK Jablonec

Sousední rival stanul před startem zimní přípravy na prahu "nové" éry. Nepříliš vydařené podzimní výsledky odnesl realizační tým v čele s hlavním trenérem Jaroslavem Šilhavým, jehož na pozici jedničky jablonecké lavičky nahradil někdejší kouč druholigového Varnsdorfu Zdenko Frťala. Jablonecké výkony a výsledky z přípravných zápasů před startem jarní části sezony naznačily, že by se mohlo jednat o šťastnou volbu.

Pod novým vedením odehráli fotbalisté Jablonce sedm přípravných utkání, po nichž zelenobílí vždy odcházeli z trávníku v roli vítězného mužstva. Za zmínku stojí úspěšně počínání Jabloneckých na turnaji Atlantic cup, v němž Frťalovi svěřenci zdolali postupně dánský Aarhus, a švédské celky Kalmar s Norrköpingem. V průběhu zimní přípravy se o místo v základní sestavě velmi důrazně přihlásil junior David Breda, který z pozice krajního záložníka nastřílel hned sedm branek.

Ačkoliv se jablonecký majitel Miroslav Pelta odhodlal ke změně realizačního týmu, na přestupovém poli byl náš rival možná až překvapivě pasivní. Z hostování si Jablonečtí stáhli Mihálika a Kubistu, do Zlína pak zamířili ofenzivně ladění Fantiš s Vukadinovičem, jinak ale zimní pauza žádné výraznější změny v kabině Jablonce nepřinesla.

V úvodním soutěžním zápase jarní části sezony hostili jablonečtí fotbalisté na svém stadionu mužstvo Jihlavy. Trenéru Frťalovi premiéra v nejvyšší soutěži vyšla, jeho svěřenci po brankách Pernici s Teclem porazili Vysočinu 2:0 a v tabulce se přiblížili na dostřel šestému Zlínu.

Nejlepšími ligovými střelci Jablonce jsou se čtyřmi přesnými trefami Martin Pospíšil a Tomáš Wágner. Tři branky přidal útočník Tecl, který navíc dalších pět gólů svým spoluhráčům připravil. Do všech sedmnácti dosud odehraných kol zasáhl v dresu Jablonce jediný Luděk Pernica, po něm strávili na trávníku nejvíce minut brankář Hrubý, kapitán Hübschman a křídelník Karavajev.

Historická tabulka vzájemných ligových zápasů

FC Slovan Liberec FK Jablonec
43 ZÁPASY 43
22 VÝHRY 10
11 REMÍZY 11
10 PROHRY 22
61 VSTŘELENÉ GÓLY 35
35 INKASOVANÉ GÓLY 61
89 ŽLUTÉ KARTY 71
0 ČERVENÉ KARTY 4
1 PROMĚNĚNÉ PENALTY1

FC Slovan Liberec

Utkání na Dukle našemu týmu nevyšlo podle představ, o to více budou chtít naši fotbalisté potěšit fanoušky úspěchem z Podještědského derby. Slovan se po zaváhání na Julisce propadl na páté místo, pražská Slavia nás ale předskočila pouze zásluhou lepšího skóre.

Ostře sledovaný duel již netrpělivě vyhlíží rovněž trenér Jindřich Trpišovský, který na úspěch z utkání proti největšímu rivalovi nabídl recept. "Pro mě je nejpodstatnější, abychom se vrátili k tomu fotbalu, který byl pro nás úspěšný. Co to přinese, to uvidíme, ale samozřejmě chceme, aby to přineslo vítězství. Ještě třikrát jsem si pouštěl naše utkání na Dukle, pětadvacet minut jsme se něčím prezentovali a pak se to vinou naší nedůslednosti a nepoctivosti úplně zhroutilo. Pro mě je teď důležité, abychom ukázali morální a mentální sílu podloženou nasazením, pracovitostí a také kvalitou, která nám na Dukle v některých momentach přechodové fáze chyběla. Když to všechno zvládneme, tak budeme úspěšní," prohlásil vůdce liberecké lavičky.

Na poslední Podještědské derby hrané na stadionu U Nisy nevzpomínají liberečtí příznivci s oblibou. V loňské sezoně zde totiž Jablonec vůbec poprvé v ligové historii zvítězil. Jinak ale bilance vzájemných utkání z domácího prostředí hovoří jasně pro Slovan. Ze zbylých dvaceti soubojů na našem stadionu bílomodří patnáctkrát zvítězili a pět duelů skončilo remízou. V podzimním utkání na jablonecké Střelnici naši hráči dlouho sahali po vítězství. Nakonec ale na branku Luckassena ze 42. minuty dokázal krátce před závěrečným hvizdem odpovědět domácí stoper Beneš. Reportáž z tohoto utkání naleznete zde.

Nejlepším ligovým střelcem Slovanu je autor sedmi branek Marek Bakoš. Nejúspěšnějšími nahrávači jsou se třemi finálními přihrávkami Daniel Bartl a Lukáš Bartošák. Nejvíce času na trávníku strávil kapitán Pokorný, který doposud odehrál 1350 minut.

Už zítra!15:30 náměstí16:30 stadion (trenérské kšiltovky, Milionový kop)17:30 výkop

Zveřejnil(a) FC Slovan Liberec dne 19. únor 2016

Poslední vzájemné soutěžní utkání

4. kolo (16. 8. 2015) FK Jablonec - FC Slovan Liberec 1:1 (0:1)

Branky: 90. Beneš - 42. Luckassen.

Rozhodčí: Proske - Wilczek, Kříž.

ŽK: Hovorka, Pokorný, Sackey, Bakoš (všichni Liberec).

Diváci: 5 612.

Synot Hráč utkání: Vlastimil Hrubý - Kevin Luckassen.

FK Jablonec: V. Hrubý - Romera, Pernica, Beneš, Karavajev - Hübschman - Mingazov (66. Trávník), Greguš, Pospíšil (46. Tecl), Crnkič (77. Martin Doležal) - Wágner.

FC Slovan Liberec: T. Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Soungole (76. Švejdík), Sackey - Šural, Bakoš (79. Rabušic), Kerbr - Luckassen (67. Shala).


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Nisa Liberec ČSOB
Mediální partneři
Hattrick Český rozhlas Liberec