FC Slovan Liberec | Derby je tu! Dlouho očekávaný zápas bude hostit Jablonec
Menu Další Zavřít Zavřít
27.10.2018

Derby je tu! Dlouho očekávaný zápas bude hostit Jablonec

Redakce
Liberec - Pro mnohé nejdůležitější zápas sezony, pro další zase příslib atraktivního fotbalu. Slovan v prvním Podještědském derby sezony zamíří do Jablonce. Na Střelnici bude bojovat o body v neděli od 17:00.

FK JABLONEC

Jablonečtí dlouho působili na podobných pozicích jako naše mužstvo, ale v minulém kole se rozstříleli na hřišti Příbrami (6:0 z pohledu zelenobílých) a poskočili na páté místo tabulky s dvoubodovou ztrátou na čtvrtý Baník.

Svěřenci trenéra Petra Rady působí i v Evropské lize. Za sebou mají po třech odehraných duelech dva body za domácí remízy s Dynamem Kyjev (2:2) a s Astanou (1:1). V Rennes fotbalisté ze Střelnice prohráli 1:2.

Jednoznačně nejproduktivnějším hráčem mužstva je záložník Michal Trávník. Vstřelil šest branek a šest nahrávek. Úspěšnost střelby má 25 %, přihrávky pošle na kopačku svým spoluhráčům v 76,4 % procentech případů. Čtyři branky mají na svém kontě ještě útočníci Jan Chramosta a Martin Doležal. Tři branky a čtyři asistence předvedl Lukáš Masopust.

Jablonec je celkově třetím nejčastěji skórujícím týmem v lize s 24 góly. Zároveň inkasovali pouze jedenáct branek. Jedničkou v brance se stal v první čtvrtině soutěže Vlastimil Hrubý. Nastoupil ke všem dosavadním ligovým zápasům a vychytal hned pět čistých kont.

Historická tabulka vzájemných ligových zápasů

FK JABLONEC FC SLOVAN LIBEREC
48 ZÁPASY 48
12 VÝHRY 24
12 REMÍZY 12
24 PROHRY 12
44 VSTŘELENÉ GÓLY 69
69 INKASOVANÉ GÓLY 44
84 ŽLUTÉ KARTY 99
4 ČERVENÉ KARTY 2
4 PROMĚNĚNÉ PENALTY3

FC SLOVAN LIBEREC

Svěřenci trenéra Zsolta Hornyáka v minulém duelu bojovali na domácím hřišti proti pražské Slavii. Už ve dvanácté minutě byl vyloučen Jan Mikula, který tak bude chybět svým spoluhráčům na Střelnici. Naše mužstvo nakonec prohrálo nakonec 0:1.

Nejlepším střelcem zůstal po Slavii Roman Potočný. Prosadil se už čtyřikrát. Dva góly má Jan Pázler, po jednom dali Tomáš Malinský, Matěj Hybš, Karas Kačaraba, Martin Koscelník, Elvis Mashike, Filip Oršula a Petr Ševčík. Ten je zároveň i nejúspěšnějším nahrávačem se čtyřmi gólovými asistencemi, dvě zvládl Potočný. V brance se o porci minut dělí dva gólmani: Václav Hladký a Filip Ngyuen. Hladký odchytal devět zápasů se dvěma čistými konty, Filip Nguyen tři střetnutí se dvěma nulami.

Historicky úspěšnější je Slovan. Ze 48 vzájemných duelů vyhrál hned 24. Dvanáctkrát slavil soupeř a dvanáctkrát zápas nenašel vítěze. Liberečtí vstřelili i víc branek (69), Jablonec se trefil čtyřiačtyřicetkrát.

Nejvíce branek ve vzájemném souboji padlo v sezoně 2002/2003 a to šest při remíze 3:3. Nejúspěšnějším střelcem je bývalý útočník David Lafata se sedmi trefami. Nejčastěji derby končí výhrou 1:0 pro domácí celek a rozhodčí průměrně rozdají 3,8 žlutých karet.

Poslední duel během jara 2018 ovládli Jablonečtí, kteří na Střelnici vyhráli 2:0. Předtím, ještě za působení trenéra Jindřicha Trpišovského, se radoval Slovan U Nisy z výsledku 4:1. Naposledy naše mužstvo v sousedním městě vyhrálo v září roku 2013 a to poměrem 2:0 po brankách Sergeje Rybalky a Davida Pavelky.




Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Banua Bazén Liberec
Mediální partneři
Liberecká drbna Náš region