FC Slovan Liberec | Druhé statistické ohlédnutí, tentokrát zaměřeno na celý tým
Menu Další Zavřít Zavřít
08.06.2021

Druhé statistické ohlédnutí, tentokrát zaměřeno na celý tým

Ondřej Marko
Liberec – Individuální statistiky jste si již mohli prohlédnout v předchozím článku, nyní je čas na ty týmové. V čem Slovan vynikal, v čem se oproti loňsku zlepšil nebo zhoršil, se dozvíte níže.

Vstřelené branky

Začněme u jedné z nejdůležitějších statistik, a to střílení gólů. Oproti loňskému ročníku nám letos poklesl počet vstřelených branek. Z 57 na 44, přičemž letos jsme ale v lize odehráli o dvě utkání méně. Minulý rok jsme byli v celkové ligové tabulce počtu vstřelených branek na šesté pozici, tentokrát jsme skončili o dvě místa níže. To znamená, že průměrný počet branek na zápas nám klesl z 1,6 na 1,3 (z páté na osmou pozici). Pro porovnání, první Slavia má průměr 2,5 a poslední Opava 0,7.

Naším nejproduktivnějším měsícem byl únor, kdy jsme ve všech soutěžích vstřelili 11 branek. Největší zásluhu na tom má výhra 4:1 nad Pardubicemi. Naopak nejhorší částí sezony byl listopad, kdy jsme měli skóre 3:11, zčásti kvůli těžkým soupeřům v Evropské lize (7 z 11 branek nám dal Hoffenheim ve dvou duelech). Naopak gólově nejchudším měsícem byl duben. V šesti soutěžních duelech jsme tři branky dali a tři dostali.

Slovan celkově o něco častěji častěji skóroval v první půli (30:27). Nejvíce se nám dařilo v úvodní čtvrthodině (10:4). Jediná část zápasu, kde dostáváme více branek než dáváme, je během prvních 20 minut druhého poločasu (celkem 13:22). Poslední gólová statistika se týká rozdílu vstřelených branek na domácím či venkovním stadionu. V letošní ligové sezoně Slovanu tento rozdíl poklesl, loni byl poměr 39:18 (2,16krát tolik), letos 27:17 (1,6krát tolik).

Ofenziva

Co se prostorů útoků týče, tak převažují útoky po křídlech a to cca 77 % z celkových 2769. Zhruba 6 % z nich bylo zakončeno střelou. Útoky po pravém křídle skončily gólem v 1 % případů (10 branek z 1005 útoků), levé křídlo zajistilo branek 7 (0,6 %). Celkově dvojnásobnou úspěšnost mají naše protiútoky, z necelých 800 jsme vytěžili 13 branek (1,6 % oproti 0,8 %). Zbylých 26 branek patří standardním situacím, z nichž je pochopitelné nejvýnosnější pokutový kop. Kopali jsme jich celkem 14 a proměnili z toho 11. Druhý nejvyšší počet branek jsme dali po rohu (7 branek na 221 rohů).

Teď menší, čistě ligové, porovnání. Náš klub vystřelil celkem 392 střel (5. místo), z toho 140krát na bránu (8. místo). Celkovou střeleckou úspěšnost měli naši hráči 11,2%, to vychází až na 11. pozici. Pro porovnání, první Sparta měla 17,9 % a poslední Opava 8,1 %. Ve všech těchto střeleckých statistikách jsme se od předchozí sezony zhoršili.

Přihrávky

Naši hráči si v české nejvyšší soutěži přihráli celkem 12669krát, zhruba 373krát za utkání. To je druhá nejnižší hodnota v lize a velký posun dolů od předchozí sezony. Méně jich má pouze sestupující Příbram (11929), nejvíce naopak Plzeň (18335). I přes to, že Slovan má přihrávek téměř nejméně, tak stejně má nejmenší úspěšnost ze všech (70,8 %). Nejblíže nám je opět Příbram (71,2 %) a nejdále Plzeň (81,6 %). Od minule nám tedy úspěšnost klesla o více než pět procent.

Avšak i přes nižší celkový počet pasů jich letos více mířilo do pokutového území (240 vs 225, letos 7. pozice). Ze všech přihrávek jich 194 bylo do gólové šance, což odpovídá zhruba jedné šanci na 65 pasů. To už je lepší bilance. Opět pro porovnání, mistrovská Slavia měla tento poměr 1 ku 55, Pardubice, které skončily o místo pod námi, už 1 ku 92.

Od minulého ročníku také mírně kleslo průměrné držení míče, a to z 47,3 % na 46,2 %. Letos měly méně už jenom dva kluby, Teplice a Příbram. Pořadí na vršku této statistiky bylo stejné jako loni: Slavia, Plzeň, Sparta.

Defenziva

Ovšem letos se Slovan výrazně zlepšil v defenzivě. Ve FORTUNA:LIZE jsme inkasovali pouhých 33 branek, což odpovídá 0,9 gólu na utkání, tedy druhý nejlepší výsledek. Lepší byla už jenom Slavia s 20 góly, na druhé straně máme Opavu s 71. V minulém ročníku jsme se nacházeli až na deváté příčce s 1,4 gólu na zápas. Celkový počet branek vycházel až na 11. pozici, nicméně kvůli nadstavbě jsme hráli nejvíce zápasů v celé lize.

Naši hráči svedli celkem 3161 osobních soubojů (druhý nejvyšší počet) s 55,3% úspěšností. Od minule se nám jednak povedlo zvýšit úspěšnost, ale i počet získaných míčů (2164, také druhý nejlepší výsledek). Soupeři proti nám vedli 3178 útoků, ze kterých vystřelili celkem 295 střel, přičemž 112 jich mířilo mezi tři tyče.

Fauly a tresty

I přes to, že Slovan vede historickou tabulku s nejvíce fauly, tak nás letos o prvenství „okradla“ Olomouc. My jsme faulovali celkem 597krát a moravský klub 607krát. Letos jsme také snížili počet žlutých karet na 82 ze 103 (2,4 vs 2,9 karet na utkání). Dostali jsme i méně červených karet (tři proti čtyřem), osm týmů dostalo stejně či více.

Sudí naše hráče zastihli v 75 ofsajdech, oproti loňským 97 (z druhé na sedmou pozici). Naši hráči vydrželi hrát nejdéle tři hodiny a šest minut bez žluté karty (čtvrtá nejkratší doba), pro porovnání, nejdéle to vydrželi mladoboleslavští, a to přes pět hodin. Z pokutových kopů jsme vyšli pozitivně, dali jsme z nich osm branek a šest jich dostali. Z tohoto úhlu pohledu na tom byla nejhůře Mladá Boleslav, její hráči dali pouze dva proti devíti obdrženým.

Pokud vás ligové statistiky zajímají podrobněji, můžete si je projít ve speciální sekci Statistiky na našem webu, kde najdete detailní údaje, a to jak týmové, tak individuální, kromě celosezónních i k jednotlivým zápasům.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
11TEAMSPORTS Pytloun
Mediální partneři
Beat radio Rádio Impuls