FC Slovan Liberec | Hlavní rozhodčí Pavel Rejžek: Za všemi třemi pokutovými kopy si stojím
Menu Další Zavřít Zavřít
23.04.2019

Hlavní rozhodčí Pavel Rejžek: Za všemi třemi pokutovými kopy si stojím

Tomáš Honzejk
LIBEREC - V prvním poločase to nebylo nijak zvlášť zajímavé utkání, až v nastaveném čase byla nařízena penalta pro Slovan. To ale ještě nikdo netušil, co se stane ve druhé půli. Utkání přineslo nakonec neuvěřitelnou podívanou, kdy jsme kopali další dvě penalty, celkem tedy tři a všechny proměnil Libor Kozák. Rozhodčí Rejžek má o všech třech situacích jasno. "Nikdy jsem nenařídil tři pokutové kopy v jednom utkání, ale když byly, tak byly," prohlásil po utkání v mix zóně, kam si ho vyžádali novináři.

Nestává se příliš často, aby kromě hráčů mezi novináře v útrobách stadionu U Nisy zavítal po skončeném utkání také rozhodčí. Po zápase se Slováckem se tak ale stalo a nebylo se čemu divit. Hlavní arbitr Pavel Rejžek totiž nařídil hned tři pokutové kopy ve prospěch Slovanu a všechny zajímalo, jak situace viděl. "U prvního pokutového kopu došlo k nedbalému kopnutí do stehna či kolene pana Potočného. Navíc tam byl ještě držen za dres. Já jsem hráčům poté gestikuloval, že bylo ještě držení za dres v souboji o míč. U druhého pokutového kopu došlo k evidentnímu podražení protihráče od hostujícího kapitána pana Daníčka v pokutovém území. Já měl nad celou situací dobrý přehled a nařídil jsem pokutový kop. Třetí pokutový kop byl nařízen za úmyslné hraní rukou, kdy jak z mého pohledu, tak i z pohledu asistenta došlo ke zvětšení prostoru těla hráče. Ruka byla úmyslná, zvětšoval tím svůj objem. Z mého pohledu ho míč trefil někam na předloktí až skoro k zápěstí," okomentoval inkriminované situace 28letý sudí.

Sudí Rejžek: Když byly, tak byly.

Novináře také zajímalo, jestli už někdy zažil zápas, kde by nařídil tolik penalt. "Musím uznat, že jsem nikdy nenařídil tři pokutové kopy v jednom utkání, ale když byly, tak byly," prohlásil s tím, že nebylo vůbec jednoduché nařídit tolik penalt ve prospěch jednoho družstva, z toho hned dvě v nastaveném čase. "Vzhledem k tomu, že v profesionálních soutěžích jsem třetím rokem a utkání nejvyšší soutěže nemám tolik, tak to bylo těžké. Jednou jsem ale rozhodčí, tak jsem musel nařídit i třetí pokutový kop." Těžko říct, jestli by se něco změnilo, kdyby byl na utkání k dispozici VAR systém. Dle námi dostupných záběrů ale spíše ne. "Já pod videem prozatím nemohu řídit utkání. Nicméně já tvrdím to, že video je dobrá věc, ale pokud penalta je, rozhodčí musí v první řadě udělat rozhodnutí. Já jsem nařídil tři pokutové kopy, za kterými si stojím. Kdyby bylo video, třeba by mě k něčemu volalo. To nemohu posoudit," řekl k videu sudí, pro kterého to bylo teprve třetí ligové utkání a z toho hned druhé se Slováckem a Libercem. "Přesně tento zápas jsem řídil na podzim v opačném gardu. To znamená na Slovácku proti Liberci, kde jsem nařídil také penaltu, která byla ve prospěch domácího Slovácka a nebyla proměněna," pověděl závěrem jeden z hlavních aktérů utkání.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Avej Vending Immergas
Mediální partneři
Náš region Beat radio