FC Slovan Liberec | Holeňák po testech na FTVS: Nejde jen o fyzické, ale i o zdravotní testy
Menu Další Zavřít Zavřít
06.01.2022

Holeňák po testech na FTVS: Nejde jen o fyzické, ale i o zdravotní testy

Redakce
Praha/Liberec – Čtvrtek prvního týdne zimní přípravy patřil testům, které hráči našeho A-týmu absolvovali na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze pod dohledem tamních odborníků i kompletního trenérského štábu.

„Nejde jen o fyzické, ale i o zdravotní testy, které nám poskytnou mnoho důležitých ukazatelů. Kromě základních údajů, jako je výška, váha, množství tuku v těle nebo hodnoty VO2 max, získáme i informace ohledně stability nebo třeba svalové disbalance,“ vysvětlil Miroslav Holeňák, který spolu s ostatními trenéry osobně dohlížel na výkony svých svěřenců: „Původně jsme zvažovali, že kdyby více hráčů ze zdravotních důvodů nemohlo na testy, tak bychom se rozdělili a někdo z nás by s nimi trénoval v Liberci, ale naštěstí jsou skoro všichni zdraví, za což jsme samozřejmě rádi, takže jsme sem mohli jet jako tým.“

A jak si testy „užívali“ samotní hráči? Jedním z nováčků byl Christ Tiéhi, kterému však absolvované procedury nevadily. „Zatím jsem podobné testy neabsolvoval, ale bylo to v pohodě. Doufám, že jsem si vedl dobře,“ uvedl usměvavý francouzský záložník.

Jedním z mála pamětníků posledních testů na FTVS byl Jan Mikula. „Naposledy jsme tady byli před dvěma roky, místo toho jsme pak mívali jiné, běžecké testy. Když jsem byl mladší, tak jsem se na tyto testy na začátku přípravy moc netěšil, ale dá se to zvládnout. Tentokrát byla navíc pauza jen dva týdny, takže jsme ani nemohli o kondici přijít,“ řekl čerstvě třicetiletý kapitán.

Bohatou zkušenost s pravidelným testováním má z Bundesligy i Theo Gebre Selassie: „V Německu jsme podobné testy absolvovali každý půlrok, ale trochu jinou formou.“ Zkušený hráč byl po absolvování testů rád, že už je má za sebou a při odchodu s nádechem lehké ironie hodnotil: „Bylo to jako vždy moc příjemné, tak moc, až jsem rád, že už to skončilo.“ Theo si ale nevedl vůbec špatně: „S výsledky jsem spokojen. Myslím, že s ohledem na můj věk to bylo důstojné,“ dodal s úsměvem pětatřicetiletý otec dvou synů.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Jizerské pekárny DB Schenker
Mediální partneři
Hitrádio Contact Rádio Impuls