FC Slovan Liberec | INFORMACE K NÁBORU BUDOUCÍCH NADĚJÍ
Menu Další Zavřít Zavřít
28.05.2020

INFORMACE K NÁBORU BUDOUCÍCH NADĚJÍ

Mikuláš Borkovec
Ve středu 3.6 a ve čtvrtek 4.6 proběhne v tréninkovém centru na Letce tradiční náboru Slovanu Liberec. Ve středu proběhne nábor do akademie pro ročníky 2012 až 2007, ve čtvrtek potom do Liberecké školičky pro nejmenší děti ročníků 2013, 2014 a 2015. O tom, jak bude letos nábor probíhat, proč je rozdělen na dva dny a na co se děti mohou těšit, si popovídáme s koordinátorem libereckých školiček přípravek Pavlem Bušou.
Pavle, tak nám prozraď jak bude ten letošní nábor probíhat.

Prvně bych rád řekl, že jsme hlavně rádi, že tento jarní nábor můžeme vůbec zorganizovat. Po nějakých dvou měsících v nejistotě, kdy jsme byli kvůli zdravotní situaci úplně bez fotbalu a sportu jako takového, jsme se v polovině května mohli konečně vrátit na trávníky, a celá akademie po koronavirové přestávce konečně znovu odstartovala. I z důvodu této situace bylo otázkou zda letošní jarní nábor vůbec budeme moci zorganizovat. S tím, jak se rozvolňovala epidemiologické situace jsme se nakonec rozhodli, že nábor uděláme. Všude už se normálně trénuje, takže jsme dospěli k názoru, proč se toho náboru vzdávat.

Proč je letos nábor rozdělen na dva dny?

Loňský nábor k naší velké radosti navštívilo více než padesát dětí, a vysoké procento tvořily ty nejmenší děti, které spadají věkem do fotbalové školičky. Pokud bychom takový počet dětí dali do souvislosti s aktuálním bezpečnostním stavem, nechtěli jsme se dostat do situace, že se nám na náboru sejde pohromadě přes sto lidí na jednom místě. Proto jsme se rozhodli pozvat ty “starší”, tedy ročníky 2012 až 2007 na středu, a ty nejmladší ročníky 2013, 2014 a 2015 na čtvrtek.

Sami jsme zvědaví, jak se nám koronavirová krize promítne do účasti na náboru. Pevně doufáme, že dětem třeba po té sportovní přestávce fotbal a celkově pohyb chybí, a že nás opět navštíví v hojném počtu. Věříme taky, že díky tomuto kroku, dvou náborů, nebudou mít rodiče obavy s dětmi na nábor přijít.

Pro ty, kdo ještě nemají žádnou zkušenost - jak takový nábor vypadá?

Po příchodu do našeho tréninkového centra probíhá prezentace, takže kontrola přihlášených dětí online, případně registrace těch, co se dopředu nezaregistrovali. Na začátek probíhá nějaké základní přivítání s dětmi a rozdělení do tréninkových skupin podle věku dětí a většinou jdeme na to. Máme pro děti připravené různé hry a cvičení, které si mohou vyzkoušet a prokázat své dovednosti. Díváme se na to, jak si děti rozumí s míčem, jak rychle a jak kvalitně dokážou překonat překážkovou dráhu, nebo jak jim to jde přímo ve hře, tedy ve fotbale. U těch starších si většinou skupinka dětí vyzkouší nějaká cvičení a zakončí to fotbálkem. U těch nejmenších si letos děti budou moci projít několik dovednostních stanovišť i za doprovodu rodičů a vyzkoušet si co vlastně děláme ve školičce.

Zmínil ses o ONLINE REGISTRACI , je tedy nutné přihlásit se předem?

Nutné to není. Jak jsem říkal, registrovat se je možné i na místě před náborem, ale už se nám osvědčila registrace předem. Ten kdo ví, že na nábor opravdu dorazí, se může registrovat předem. Tím si zaprvé ušetří čas přímo na místě, a potom nám tím trochu usnadní organizaci náboru. Tím, že nám dorazí přihlášky předem, tak zhruba víme, kolik dětí na nábor dorazí, a na co se máme připravit, abychom se na děti mohli kvalitně připravit. Vždy nám dorazí někdo bez registrace, s tím počítáme, ale tímto je to pro nás snadnější.

Jak se řeší výběr hráčů?

Děti, které se na náboru předvedou zajímavými výkony, zveme potom dál do našeho tréninku s týmem daného ročníku, kde se rozhodujeme, zda je do týmu stabilně začlenit či nikoliv. Dětem, kterým zatím chybí určité dovednosti či návyky, které by jim pomohli začlenit se do našich týmů, se snažíme poradit ohledně dalšího postupu. Někteří zůstávají dále ve svých klubech a dostávají doporučení do tréninku. Těm, kteří ještě třeba nikde nehrají doporučujeme často pro ně vhodný klub v místě bydliště.

Významná pomoc je pro nás nyní spolupráce s našim partnerským klubem z Ruprechtic. S trenéry a vedením Sokolu Ruprechtice postupně nastavujeme stejnou tréninkovou i zápasovou metodiku, a klub tak začíná fungovat na podobné bázi. Proto máme možnost doporučit některým hráčům působení zrovna v Ruprechticích. Hráči tam prochází podobným tréninkovým procesem, s trenéry jsme v blízkém kontaktu a máme hráče více na očích. Pokud se zde potom někdo zdokonalí a rozehraje, máme možnost si jej do Slovanu vytáhnout. Tato spolupráce se nám jeví jako oboustranně prospěšná.

S výběrem do školičky je to trochu jinak?

U dětí ročníku 2013 ještě dochází k určitému výběru. Ale mladší děti, ročník 2014, 2015 případně mladší, tam už většinou nábor funguje jako nějaká ukázková hodina. Tady je možnost vyzkoušet si, jak školička funguje, jestli je jedinec schopný se do her a cvičení zapojit. Pokud je to v pořádku, může do školičky pravidelně docházet. Fotbalová školička je otevřena pro všechny zájemce, kteří chtějí sportovat. Od září se nám snad podaří rozběhnout i druhou fotbalovou školičku právě v partnerských Ruprechticích.

Děkuji ti, že jsi nám nábor trochu představil. Chceš ještě nějak rodiče a děti na nábor pozvat?

Řekl bych asi, že u nás na Slovanu jsme přesvědčeni o tom, že sport má být pro děti hlavně zábavou. Hlavně pro ty nejmladší, přípravkové kategorie, kterých se nábor týká nejvíce. Snažíme se aby fotbalové tréninky byly hravé, inspirativní, zábavné, ale přitom rozvíjející. A v podobném duchu vždy probíhají i nábory. Pokud tedy vašim dětem chcete něco takového dopřát, chcete si to vyzkoušet, určitě na nábor doražte. Přinejmenším s námi strávíte příjemný podvečer.

Nábor pro ročníky 2012 - 2007 - STŘEDA 17:00 - AREÁL LETKA (ulice Ostašovská) Nábor pro ročníky 2013, 2014 a 2015 - ÚTERÝ 17:00 - AREÁL LETKA (ulice Ostašovská)

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Knorr-Bremse Avej Vending
Mediální partneři
eFotbal Rengl