FC Slovan Liberec | Jak si Slovan vede po začátku FORTUNA:LIGY ve statistikách?
Menu Další Zavřít Zavřít
09.09.2018

Jak si Slovan vede po začátku FORTUNA:LIGY ve statistikách?

Šimon Knopp
Liberec – Uběhlo již celkem sedm kol od začátku nejvyšší české soutěže a my máme možnost se podívat, jak si přibližně po čtvrtině základní části vede Slovan v porovnání s ostatními týmy. Momentálně našemu mužstvu patří osmé místo s deseti body. Pojďme si podrobněji ukázat, co zisku bodů předcházelo v jednotlivých zápasech.

Vstřelené branky

Rozhodujícím faktorem v zápasech je počet vstřelených branek, Liberečtí si zatím na svoje konto připsali celkem 8 úspěšných tref (to znamená 1,1 gólu na zápas). V tomto ohledu prozatím patříme společně se Sigmou ke třetímu nejméně skórujícímu týmu v lize. Také jsme jako první s Baníkem zaznamenali v lize remízu 0:0. Podobně jako v minulé sezóně mnohem častěji střílíme branky až ve druhém poločase, konkrétně 75 % našich gólů. Pozitivní zprávou může být to, že se prosazujeme stejně rovnoměrně jak doma, tak i ve venkovním prostředí.

Nejčastěji proměňujeme šance z protiútoku (4), z postupného útoku jsme udeřili 3x a jednou i ze standardní situace. V proměňování rychlých brejků lze zaznamenat zlepšení (dané pravděpodobně změnou herního stylu) oproti celé minulé sezóně, kde jsme ze stejného typu akce vstřelili gól pouze pětkrát. Předností na podzim je náš útok z prostředka, protože jsme ze středu hřiště rozvlnili síť hned pětkrát (nejlepší v lize), naopak zatím ani jednou z levého křídla.

Ofenziva

S počtem gólů velmi úzce souvisí i samotná střelba na bránu. Tato statistika potvrzuje zatím naši nedokonalost ve finální fázi. Jsme totiž třetí nejčastěji střílející tým (106), předčila nás pouze pražská S, z tohoto počtu si branku našlo celkem 33 pokusů. Avšak naše úspěšnost střel (vzhledem k počtu vstřelených branek) patří k nejhorším, pod námi je už pouze Dukla. Jsme taktéž úspěšní ve tvorbě útočných příležitostí, vytvořili jsme jich celkem 744, lépe je na tom pouze Sparta.

Přihrávky

V dosavadním průběhu sezóny si naši hráči vyměnili míč celkem 3458krát, této statistice vévodí (jako v minulé sezóně) hráči ze Slovácka, před Slovan se také vměstnala Slavia. Úspěšnost si držíme těsně nad osmdesáti procenty (80,1 %), prozatím je to o devět desetinek horší výkon než v minulém roku. Poslední statistikou týkající se přihrávek je držení míče. V pomyslné tabulce nám patří 4. místo s hodnotou 56,9 %.

Defenziva

Přestože jsme museli hned ze začátku sezóny řešit problém levého obránce, protože Milan Kerbr byl zraněný, můžeme naši obranu (podle obdržených gólů) považovat za pátou nejlepší v lize. Inkasovali jsme celkem stejně gólů jako Viktoria Plzeň, tj. 0,9 průměrně obdržených gólů na zápas. Při podrobnější analýze zjistíme, že máme problémy v bránění standardních situacích, hned 4 branky totiž padly z těchto akcí.

Liberečtí průměrně v jednom utkání svedli 89 obranných soubojů s úspěšností 51,5 %, v tomto ohledu patříme spíše k podprůměrným týmům. Naopak v počtu odebraných míčů (24) se řadíme do pětice nejlepších celků. Proti svěřencům trenéra Zsolta Hornyáka bylo vysláno vůbec nejméně střel v celé lize (58) z nichž šlo na branku 23.

Fauly a tresty

Dosavadní statistika ukazuje, že jsme nejvíce faulujícím týmem v lize (společně s Baníkem). Prozatím náš celek „spáchal“ 117 faulů, z nichž bylo 17 oceněno žlutým kartónkem rozděleným celkem mezi 13 hráčů (taktéž nejvyšší číslo shodně se Spartou). Pozitivní je, že zatím nikdo z libereckých nedostal kartou červenou. Kralujeme i v počtu ofsajdů, na kontě jich máme 29, stejně jako Zlín.

Bodový zisk

Poslední kategorií je počet získaných bodů v jednotlivých zápasech. Momentálně nám patří osmé místo s bilancí 2 výher, 4 remíz a jedné porážky. Stejný bodový zisk má i náš rival z Jablonce, ovšem díky lepšímu skóre se nachází o pozici před námi. V porovnání s minulou sezónu máme pomalejší rozjezd, tehdy jsme měli po sedmi kolech 13 bodů a patřilo nám 4. místo. Ovšem po výrazné změně kádru je logické, že hráči potřebují nějaký čas na sehrání.


Z oficiálních stránek FORTUNA:LIGY zde.

Doufejme, že budeme nadále potvrzovat svojí domácí neporazitelnost a místo remíz začneme přidávat více výher! Slovan bude mít možnost vylepšit své bodové konto 16. 9. po reprezentační přestávce proti Dukle, která v nové sezóně dosud nebodovala.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Kraintek Inago
Mediální partneři
Beat radio Rengl