FC Slovan Liberec | Jak zvládají dobu bez tréninků a soutěží hráčky dívčí akademie?
Menu Další Zavřít Zavřít
18.03.2021

Jak zvládají dobu bez tréninků a soutěží hráčky dívčí akademie?

Redakce
Fotbalistky dívčí akademie jsou již dlouhou dobu bez fotbalu. Na to, jak tuto dobu zvládají a jakým způsobem se udržují ve formě, jsme se zeptali zástupkyň z každé kategorie. V prvním rozhovoru jsme vyzpovídali naše juniorky a starší žákyně. Za WU17 konkrétně záložnici Patrícii Fáberovou a útočnici Terezu Jurkovou, která se od zimy zapojila do přípravy s A-týmem. Kategorii WU15 zastoupily hráčky Lucie Kareisová a Eliška Marešová.
Jak vypadá tvůj den, když nemůžeš do školy ani na trénink?

Lucka (WU15): "Snažím se využít toho, že mám tolik času. Nějaké dny se spíš učím a jindy si jdu radši zaběhat a zatrénovat."

Eliška (WU15): "Ráno se mezi 7:30 a 8:30 probudím, udělám si snídani a pak mám online školu. Cca ve 13:00 si dám oběd a okolo 14. hodiny jdu ven buď s kamarádkou na hřiště nebo se jdu proběhnout. Pokud je úterý, pátek nebo neděle, tak mám v 18 hodin online trénink."

Páťa (WU17): "Většinou vstávám v 6:30, nasnídám se, ale něco menšího. Poté se jdu protáhnout a posiluju, tak hodinu a 10-20 minut. Posiluju jinak celý týden, kromě soboty a neděle. Vstávám brzo, protože se mi líp posiluje ráno a taky protože, pak mám online výuky a dodělávám všechny potřebné úkoly asi tak do 14-15 hodin. Pak jdu většinou trénovat fotbal na hřiště nebo běhat. V pondělí, středa, pátek trénuju fotbal. A v úterý a čtvrtek většinou běhám. O víkendu mám jenom protahování a používám foam roller a gumu na svaly. Když mě třeba v týdnu moc bolí svaly, tak neposiluju a nedělám nic náročného.

Terka (WU17): "Dopoledne mám distanční výuku a vypracovávám úkoly do školy, odpoledne jdu většinou na procházku se svým psem a večer mám skoro každý den trénink."

Některé z dorostenek se od zimy zapojily do přípravy s A-týmem. Jsi ráda, že patříš mezi ně a můžeš teď díky tomu trénovat? Vnímáš to jako svoji příležitost se ukázat?

Terka (WU17): "Jsem strašně ráda, nedokážu si představit, že bych zase vůbec netrénovala. Vím, že mi tréninky s mnohem zkušenějšíma holkama hodně dávají."

Máte nějaké on-line tréninky? Co na nich děláte?

Lucka (WU15): "Ano máme, s ženami B týmu, kde cvičíme online. Je to i na budování fyzičky zase jiným způsobem. Hodně skákání a pohybu."

Eliška (WU15): "Máme online tréninky, na kterých posilujeme."

Páťa (WU17): "Online tréninky přes videochat nemáme."

Terka (WU17): "Žádné on-line tréninky nemáme."

Dostáváte od svých trenérů i nějaké individuální plány, které musíte plnit? Jak případně takový týdenní plán vypadá? Je pro tebe náročnější, než klasické tréninky?

Lucka (WU15): "Určitě to na normální tréninky nemá, ale je to zase něco jiného. Myslím, že při fotbale není potřeba jenom technika, ale i spousta dalšího. Na každý týden máme nějakou výzvu. Např.: co nejvíc přeskoků přes švihadlo za 30 s., nožičky, plank,..."

Eliška (WU15): "Každý týden v úterý, v pátek a v neděli máme hodinový online posilovací trénink. Jinak jsme zapojené ve virtuální lize, kde je v naší kategorii dalších 9 týmů. Každý týden jiná výzva a skoro všichni se snaží plnit vše na maximum, což je dobře. Jinak máme 5x týdně naplánované skoky přes švihadlo a nožičky. Hodně z nás si ve dvojicích chodí zatrénovat a ať už je to vytrvalost, sprinty nebo běhy se střídáním tempa. Líbí se mi, že všichni mají chuť do fotbalu i v této době. Každý trénink je náročný, protože pokud není náročný, tak se nemůžete dál zlepšovat."

Páťa (WU17): "Jako týdenní plán bych to úplně asi nenazývala. Máme spíš teď jenom takové výzvy, které plníme. A záleží spíš, jak se k tomu pracování sami na sobě postaví všichni sami."

Terka (WU17): "Individuální plán přímo nemáme, ale jsme zapojeny do virtuální ligy, ze které máme vždy jednu výzvu na týden a jednu další výzvu od Slovanu. Určitě není, jsou to jen krátké výzvy a s tréninkama se nedají srovnávat."

Dávají vám trenéři nějakou zpětnou vazbu k plnění individuálních tréninků?

Lucka (WU15): "Ano, snaží se nás i povzbudit a cení si každé aktivity, kterou jim posíláme."

Eliška (WU15): "Máme skupinu, kam posíláme, co jsme trénovaly, a pokud jsme byly ve dvojici na tréninku, tak s kým. Trenéři dají najevo, jestli se jim naše výkony líbí a nebo jestli naše výkony nejsou ideální."

Páťa (WU17): "Zpětnou vazbu nám trenéři dávají. Snaží se nás motivovat a podporovat, což je fakt dobře."

Terka (WU17): "Ano, většinou výkon okomentuje a zhodnotí."

Baví tě on-line tréninky nebo raději trénuješ venku individuálně?

Lucka (WU15): "Já osobně radši venku, ale zase při on-line nad vámi mají kontrolu a mám přitom větší motivaci."

Eliška (WU15): "Asi mě víc baví online tréninky. Na individuálním tréninku je těžké se hecnout, ale na online tréninku se můžeme alespoň trochu hecovat."

Páťa (WU17): "Já ráda trénuju podle sebe. Mám to náročnější ten plán, ale je snad i dobře promyšlený. Trénuju radši s týmem, už mi to chybí. Ale taky ráda trénuju sama v klidu, třeba venku když trénuju ten fotbal, tak 2 hoďky, tak si sebou většinou beru sestru, aby mi pomáhala s tréninkem."

Terka (WU17): "On-line tréninky nemáme, tak nevím."

Jste v kontaktu se svými spoluhráčkami a víte, jak se jim daří plnit výzvy? Soupeříte v nich spolu na dálku?

Lucka (WU15): "Nevím jestli přímo soupeřit, ale ano. Někdy jdeme i ven, plnit výzvy spolu."

Eliška (WU15): "Jsme v kontaktu. Máme skupinu, kam všichni posílají svoje výkony z výzev z Virtuální ligy, ale i z různých běhů, běžek a kol."

Páťa (WU17): "V kontaktu se svými spoluhráčkami jsem přes Messenger, kde máme skupinu, tam si samozřejmě píšeme, ale mrzí mě, že moc hraček, tam nic nepíše. Svoje výkony si vyměňujeme a soupeříme asi jakože ne úplně, ale každý by chtěl mít prostě ten nejlepší výsledek."

Terka (WU17): "Snažím se být, co nejvíce, ale je to teď takové jiné, protože nás moc není. Píšeme si o našich výkonech, ale spíš se podporujeme, protože virtuální liga je o výkonech celého týmu."

Vnímáš období bez zápasu a společných tréninků jako ideální čas pracovat na sobě a příležitost zlepšit se?

Lucka (WU15): "Určitě! Jak jsem říkala, času na to máme všichni dost."

Eliška (WU15): "Ano, snažím se všechno odmakat. Hlavně zlepšuju sílu a kondici."

Páťa (WU17): "To že nejsou tréninky a zápasy na jednu stranu vnímám jako čas se zlepšit, jelikož mám více času, tak se snažím co nejlépe se zlepšit, ale na druhou stranu ne, protože hlavně z těch zápasů jsem si odnesla vždy ty svoje chyby, které jsem potom chtěla opravit a pracovat na nich."

Terka (WU17): "Díky tréninkům s áčkem to tak beru. Věřím, že se toho hodně naučím."

Těšíš se už zpátky na hřiště mezi holky a trenéry? Pokud ano, co ti nejvíc chybí?

Lucka (WU15): Těším se moc. Chybí mi kolektiv a celkově fotbal :))

Eliška (WU15): "Ano, těším se moc, jak na holky, tak na trenéry. Už mi dost chybí tréninky, ale ještě víc zápasy. Těším se a doufám, že se s holkami co nejdříve uvidíme a zatrénujeme si spolu. Nejvíc mi chybí hra, herní vytížení. Občas si s někým tady k nám na hřiště chodím zahrát, ale není to ono, není tam celý tým, a protože ve dvou to není pořádný fotbal. No prostě to není to, co by si každý představoval."

Páťa (WU17): "Strašně moc se těším na hřiště. Už mi chybí ten kolektiv, prostě ten tým a společné tréninky. A chybí mi hlavně ty zápasy a tréninky s kopačkami na trávníku, jelikož tady u nás musím trénovat s tarfami, protože tady máme umělku s pískem dokonce, což pěkně špiní moje tarfy. Už bych to nejradši vrátila zpět do normálu, všechno mi moc chybí."

Terka (WU17): "Trénuji teď s áčkem, ale těším se i na naše tréninky s juniorkou. Chybí mi holky, už je to dlouhé."


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Recovera NET-SYSTEM
Mediální partneři
rtm plus Hitrádio Contact