FC Slovan Liberec | Jakub Hromada: Jako tým si věříme a víme, že máme kvalitu
Menu Další Zavřít Zavřít
30.08.2020

Jakub Hromada: Jako tým si věříme a víme, že máme kvalitu

Tomáš Honzejk
Liberec - Byl to úplně jiný tým než v prvním kole v Olomouci. Sebevědomý, koncentrovaný, poctivý v obraně a nekompromisní v útoku. Slovan po fantastickém výkonu porazil Plzeň 4:1. O výhře rozhodla hlavně první čtvrthodina hry, kdy už ve 14. minutě zvyšoval na 3:0 po krásné akci Jakub Hromada. "V hlavách jsme to zvládli velmi dobře. Na psychiku to nebylo jednoduché, vést takto rychle a nečekaně," hodnotil po utkání střelec třetí branky.

Oproti minulému zápasu v Olomouci to vypadalo, jako byste udělali obrovský pokrok v sehrání se. V čem vidíš největší posun za ten týden?

Těžko říct. Jako tým si věříme a víme, že máme dobrou kvalitu. Můžeme porazit, ne porážet týmy, jako jsou Plzeň, Sparta či Slavia. V tomto utkání jsme si věřili. Věděli jsme, že Plzeň nebude v dobrém rozpoložení po nešťastném vypadnutí z Ligy Mistrů v poslední minutě. Měli toho dost. 120 minut v nohách, cestování a náročné přesuny. Věděli jsme, že v této souhře okolností jsou k poražení. Jsme šťastní, že Liberec porazil Plzeň na domácím stadionu po dlouhých 13 letech. Pomalu si hra sedá. Každý víme, co chceme hrát a co po nás chtějí trenéři. Věříme, že repre pauza nám ještě může pomoct. Dotrénujeme a budeme přesně vědět, jak bychom se chtěli prezentovat v dalších zápasech.

Zmínil jsi dlouhou kletbu proti Plzni. Jak se na týmu projevilo rychlé vedení o tři branky? Nemusela se krotit euforie?

Určitě ano. Z naší strany se jednalo o velmi dobrý vstup do utkání. Nikdo z nás nečekal, že po čtvrt hodině povedeme 3:0. Dalo by se říct, že jsme byli mírně zaskočení, o kolik branek vedeme hned v úvodu. Možná by bylo lepší dát góly na konci zápasu a nemuseli bychom se bát o výsledek a bránit ho. (úsměv) Museli jsme krotit euforii a emoce, protože jsme věděli, jakou sílu Plzeň má. Mají zkušené mužstvo a i takový výsledek dokáží zvrátit. Celý zápas jsme tak museli zůstat koncentrovaní. V hlavách jsme to zvládli velmi dobře. Na psychiku to nebylo jednoduché, abychom se z toho nijak nezbláznili. Podali jsme poctivý a koncentrovaný výkon po celých 90 minut. Důležitý byl čtvrtý gól, po kterém jsme utkání dohráli relativně v klidu. Je také důležité i to, jak jsme se prezentovali Výsledek a předvedená hra nám pomůže do dalších zápasů.

K první střele na bránu ze hry jste Plzeň pustili až v 79. minutě. Takový počin se nepovede jen tak někomu. Jak těší tento fakt?

Hned po utkání si upřímně ani neuvědomuji, že na bránu vystřelili až takto pozdě. Pokud to tak bylo, jsme za to samozřejmě velmi rádi, protože jsme se snažili plnit všechny taktické pokyny trenérů, které jsme měli za úkol. Celý tým to zvládal skvěle. Jak útočníci, křídla i Bery se vraceli do těch prostorů, kam měli a my si tak mohli dovolit jít do vyššího presinku. S Kamilem (Kamso Mara pozn. red.) jsme se navíc dobře doplňovali ve středu pole. Je to tedy zásluha celého týmu. Předvedli jsme poctivý, důrazný a agresivní výkon. Takto bychom se chtěli prezentovat.

Výhra nad Plzní určitě zvedla sebevědomí týmu před reprezentační pauzou. Je to tak?

Určitě ano. Nad Plzní se nevyhrává každý den. Myslím si, že málokterý tým proti nim získá nějaké body v této sezóně. Měli jsme malou výhodu, že jsme s nimi hráli v dost nepříjemný moment pro ně, kterým bylo zmiňované vypadnutí z Ligy Mistrů. Hráčům to vždy trochu zůstane v hlavě.

Co vám ukázala úvodní dvě ligová kola? Na co navázat a v čem se naopak ještě zlepšit?

Vždy je co zlepšovat. Hlavně prvních 30 minut utkání v Olomouci bylo z naší strany nevydařených. Druhý poločas už byl lepší. Pak jsme měli týden na trénování a pochopení, co se po nás chce. Jsme v podstatě nový tým s mnoha novými hráči. Když jsme šli do prvního zápasu, tak jsme věděli, že ještě nejsme sehraní na 100%. V utkání proti Plzni si to vše sedlo, za což jsme šťastní. Repre pauza nám ještě může pomoct v tom, že se více sehrajeme a natrénujeme si styl fotbalu, kterým se budeme chtít prezentovat.

Měl jsi zvýšenou motivaci, jakožto bývalý hráč Plzně?

Těžko říct. V Plzni jsem působil a nerozloučili jsme se úplně v dobrém. Extra zvýšenou motivaci jsem ale neměl. Snažil jsem se soustředit jako na každý jiný zápas. Člověk to v hlavě má, že v tom týmu působil a chce je porazit. Na druhou stranu porazit chci každého soupeře. Hrát proti Slavii, Spartě či Plzni je možná o maličko jiný zápas. Za výhru jsem velmi šťastný. Pochopil jsem, že slova a myšlenky mají sílu. Paradoxně včera jsem přemýšlel, že první ligový gól jsem dal za Plzeň právě Slovanu tady v Liberci. Říkal jsem si, že by bylo dobré, kdyby se mi podařilo dát konečně druhý ligový gól za Slovan právě Plzni a ono to vyšlo. (úsměv)

Jhon Mosquera po gólech vzhlížel k nebi a plakal. Před startem ligy totiž zemřel jeho otec. Mluvili jste spolu o této smutné události v jeho rodině?

Přiznám se, že jsem o tom nevěděl. Je mi to velmi líto. Ještě se mu musím omluvit, protože po jeho zákroku, po kterém Plzeň kopala penaltu jsem ho trochu vykřičel. Pokud je tedy tato informace pravdivá, je mi to hrozně líto a dodatečně se mu omluvím. Jsem i za něj šťastný, že svými góly pomohl týmu a mohl je věnovat otci.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Naše pekárna Geoprint
Mediální partneři
Rádio Impuls Rengl