FC Slovan Liberec | Jiří Kaiser o podzimu U18: Všechno, nebo nic
Menu Další Zavřít Zavřít
11.01.2023

Jiří Kaiser o podzimu U18: Všechno, nebo nic

Mikuláš Borkovec
Divizní tým do osmnácti let tuto sezónu bojuje o nejlepší umístění v jiné skupině, než byl doposud zvyklý. Svěřenci Jiřího Kaisera letos nastoupili do skupiny České divize dorostenců U19 skupiny C, kde přezimují na 4. místě. Na čele vyrovnané tabulky přezimuje „B“ tým z Hradce Králové. O velmi vyrovnaném čele tabulky svědčí pouze čtyřbodový rozdíl mezi prvním a pátým celkem. Jak vidí uplynulý podzim trenér Kaiser?

Oproti předchozím sezónám, kdy byly v tréninkovém procesu spojené kategorie U19 a U18, se utvořil stálý kádr U18 se svým realizačním týmem. Kádr tvořily ročníky 2005 a část hráčů 2006. Co se týká samotné soutěže, tak musím říct, že jsme trochu na rozpacích z často nepřátelského prostředí některých týmu ve skupině C. To jsme na jaře ve skupině B téměř nezažili. Často se místo fotbalu řeší primárně výsledek, rozhodčí a soupeř, než hra samotná, což mě mrzí. Na druhou stranu je i toto nějaká zkušenost, se kterou se společně s hráči popasujeme. Jinak jsme na 4. místě, které odpovídá našim nevyrovnaným výkonům doma a venku. Doma jsme odehráli 7 utkání a získali plný počet bodů a venku 3 vítězství a 5 porážek. Dalo by se říct, že hrajeme trochu vabank, ale ono to trochu v nadsázce odpovídá naší filosofii "Všechno, nebo nic". Pravdou je, že se chceme prezentovat hodně ofenzivním fotbalem s vysokým presinkem a dominantním držením míče, což se nám zejména v domácím prostředí daří. Naopak ve venkovních zápasech nám dělala problém soupeřova defenzivní taktika s jednoduchým přechodem do útoku.

Oproti předchozím soutěžním ročníkům hraje Slovan divizi v jiné skupině, jak vnímáš tuto změnu?

Již je to zmíněno v předchozí odpovědi. Mrzí mě ta častá nepřátelská atmosféra. To není uplakanost, ale konstatování. V tom si myslím, že je oproti skupině B trochu rozdíl. Pravdou je, že se na druhou stranu potkáváme s jinou typologií soupeřů a navíc utkání s Bohemians U18 výhra 5:3 nebo Hradeckou U18 0:4 byla kvalitní a měla velmi dobrou úroveň.

Po patnácti odehraných kolech má tvůj tým druhý nejlepší útok v soutěži, je opravdu ofenziva vaší silnou stránkou?

Ano. Jak jsem již zmiňoval, útočný a otevřený fotbal vychází primárně z naší herní filosofie a konceptu. Myslím, že to je cesta k výchově hráčů. Dnešní fotbal je hlavně o kreativitě a my se chceme prosadit naším pojetím a moc nekoukáme na soupeře.

V jakých aspektech vidíš fotbalové přednosti mančaftu?

Určitě výstavba hry od brankáře s konstruktivní rozehrávkou a velmi dobrý přechod do útoku.

Které podzimní duely hodnotíš jako nejvíce vydařené?

Určitě již zmiňované utkání s Bohemians, které si hráči i já budeme dlouho pamatovat, protože jsme ho otáčeli z téměř nemožného stavu 0:3. Potěšila výhra v derby s Jabloncem 6:1 a vysoké vítězství s Trutnovem 10:1.

Který zápas se našemu týmu naopak nejméně povedl?

Herně úplně ne, ale výsledkově utkání v Hradci 0:4. Dále jsme nezvládli ani herně a ani výsledkově utkání na Hájích a opravdu hodně mě vnitřně mrzí prohra v Chrudimi 3:2.

Lze uvést hráče, kteří na podzim náleželi k oporám?

Úplně to nemám rád, vyzdvihovat individuálně hráče, protože to je kolektivní sport, kde všichni společně prohráváme i vítězíme a propojuje nás vzájemná závislost v dobrém slova smyslu. Ale aby to nebyla jen klišé odpověď, tak nejstabilnější výkony předváděl kapitán Oliver Fanta, produktivním a rozdílovým hráčem byl Matěj Strnad.

Projde kádr nějakou dílčí proměnou v zimním období?

Výraznou ne, ale k malé obměně dojde. A to tak, že zase o trochu více omladíme, kdy se s námi zapojí někteří hráči z U17.

Jaký program měli hráči v týdnech po skončení podzimní části?

Od 15.prosince měli hráči volno a znovu jsme se sešli po novém roce 2. ledna, kdy nám začala devítitýdenní příprava tak, abychom 4. března začali jarní část sezóny. V rámci přípravy budeme hrát přípravná utkání, ve kterých se několikrát představíme proti celkům z Polska.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
FotbalPark Liberec Mattoni
Mediální partneři
Radio Blaník Liberec Náš region