FC Slovan Liberec | Kouč žen Lexa po historické sezoně: Tajně jsem ve třetí místo doufal, holky obdivuji
Menu Další Zavřít Zavřít
12.06.2019

Kouč žen Lexa po historické sezoně: Tajně jsem ve třetí místo doufal, holky obdivuji

Redakce
Ženy Slovanu dosáhly v minulé sezoně na historický úspěch. V lize skončily na finální třetí příčce těsně za pražským duem Sparta – Slavia. Trenér Josef Luxa přisuzoval vydařený ročník dobré partě. Kdy začal v úspěch věřit a co týmu mohlo v honbě za nejvyššími příčkami od postupu do nejvyšší soutěže pomoct?

Třetí příčka je nejlepším umístění žen Slovanu v historii. Co přispělo k tomu, že jste na vysněnou příčku dosáhli?
V první řadě se sešla dobrá parta holek. I děvčata, která přišla v průběhu soutěže z béčka nebo odjinud, zapadla. Holky mají také fotbal rády a přesně věděly, o co jim jde.

Sparta se Slavií mají ve svém kádru i profesionálky, podmínky v porovnání se zbytkem ligy jsou odlišné. Co byla vaše hlavní výhoda v nabité konkurenci Slovácka, Dukly a dalších?
Sparta se Slavií jsou úplně někde jinde. Mají rozpočet asi 12 milionů korun, my zhruba milion. Konkurovat se jim příliš nedá, ostatní mančafty mají plus mínus stejnou kvalitu. Naší výhodou bylo posílení v podobě Simony Necidové, Terezy Kožárové a Karolíny Křivské, tyto holky nám hodně pomohly a měli jsme i díky nim něco navíc než soupeři.

Na druhou stranu jste pražská S v zápasech trápili. Který duel považujete za vůbec nejvydařenější?
Nejpovedenější byl asi poslední zápas na Spartě. Během prvního poločasu jsme byli asi i malinko nebezpečnější. Pražanky většinou drží balon, ale teď jsme hráli aktivně..

Jak těžké je tým na Spartu nebo Slavii připravit?
Nejlíp asi působí, když holkám řekneme, že jsou to normální lidé jako my. Možná mají větší herní předpoklady, ale když budeme sebevědomí, budeme chtít hrát a hlavně se nebudeme bát, máme šanci. Je to hodně o hlavě, když někdo přijde s tím, že hrajeme proti Spartě, je to konec. Ale chceme i s těmito týmy hrát otevřený fotbal a když se vše sejde, můžete hrát s každým. Důležité je každopádně nedostávat dvojciferné výsledky, což se někdy zkrátka stane.

Jak vlastně vypadá tréninkový proces, když holky musí zvládat i svou práci nebo školu?
Jsme v podstatě závislí na tom, že fotbal je pro holky koníček. Tréninky tedy musejí být po práci, nebo po škole a to třikrát týdně. Dvakrát dojíždějí pražské holky, kterých jsou klidně i dvě třetiny, do Liberce. Ve středu cestujeme do Prahy zase my.

Možná kvůli tomu, že většina hráček nejsou profesionálky, mají pro fotbal tu pravou vášeň, ne?
Upřímně hrozně obdivuji holky za to, co jsou schopné obětovat fotbalu. Podstupují i cestování a opravdu je obdivuji.

V minulosti jste působil u mužského B-týmu a mládeže. V čem je práce s děvčaty rozdílná?
Nejsem u ženského fotbalu zase tak dlouho, ale u holek je vše hodně o psychice. Jinačí jsou však třeba i tréninky, kde musíme trochu ubírat. Kluci snesou hrubší zacházení, na holky se musí jemněji.

Dělalo vám problém, se přeorientovat a přizpůsobit se?
Určitě jsem s tím měl problém a i teď občas ustřelím, když třeba vybouchnu. Holky mi to ale dávají hned najevo a uvědomím si to. Stane se, je to normální věc.

Každopádně třetí místo je určitě splněným předsezonním cílem, že?
Ani jsme v něj nedoufali. Chceme hrát hlavně fotbal, ať všechny a především holky baví. Chceme se prezentovat kombinační hrou s tím, že cílem je nadstavbová skupina prvních čtyř celků. Hrát totiž o padáka ve druhé skupině není vůbec sranda, také jsme si to ozkoušeli. Třetí místo je nadplán.

Kdy jste začal věřit, že by bronzová pozice mohla vyjít?
Asi v půlce sezony jsme začínali cítit, že je v týmu síla. Věřil jsem, že je v našich silách působit nahoře v tabulce i po zápasech se Slováckem, které asi procházelo obměnou. Někde v půlce sezony jsme se probojovali na vrchní příčky. Věděl jsem, co v týmu je a tajně jsem doufal.

Oslavili jste náležitě úspěch?
Oslavu už jsme měli, uspořádali jsme ji hned po Spartě. Udělali jsme si sezení na zahradě u jedné hráčky a bylo to vydařené. Na oslavy jsou holky lepší, umějí si je užít (úsměv).

Jaké máte plány a cíle pro příští sezónu?
Vše se bude odvíjet podle kádru. Uvidíme, jestli se nám nějaké hráčky povede získat. Každopádně některá děvčata se u nás rozehrála: Simona Necidová je v reprezentaci a má o ni zájem Slavia. Terka Kožárová je stále hráčkou Slavie, takže uvidíme… Určitě se ale budeme chtít znovu dostat do nejlepší čtyřky.

Jak bude vypadat vaše letní příprava?
Letní přípravu máme zhruba načrtnutou, čekáme na soupeře. V půlce července začneme trénovat a během posledního týdne července budeme mít minisoustředění. V srpnu už začíná znovu soutěž, přestávka je krátká.

V zimě jste se stal členem Dvorany slávy FC Slovan Liberec. Jaký to mělo ohlas v ženském týmu?
Hlavně mě to stálo peníze do kasy (směje se). Holky mi blahopřály, některé věděly, že jsem hrál fotbal a že je trénuje člověk, který ve Slovanu působil.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Dům kultury 11TEAMSPORTS
Mediální partneři
Český rozhlas Liberec Hattrick