FC Slovan Liberec | Kranthove po podpisu: Viděl jsem hrát Slovan s Groningenem, dám tomu sto procent
Menu Další Zavřít Zavřít
31.05.2021

Kranthove po podpisu: Viděl jsem hrát Slovan s Groningenem, dám tomu sto procent

Redakce
Liberec – Přichází z ostrovů, aby nasál zkušenosti v dospělém fotbale. Justen Kranthove podepsal s naším mužstvem smlouvu do roku 2023, poslední herní zkušenosti sbíral v Leicesteru U23, pak se 20letý stoper rozhodl pro českou ligu. „Viděl jsem, že je fyzická i rychlá. Přesně tyto atributy potřebuji k tomu, abych se herně posunul dál," říká nizozemský talent úvodem.

Jednoduchá otázka na úvod. Co jsi během fotbalové kariéry zažil a odkud přicházíš?
Narodil jsem se v Amsterdamu a s fotbalem jsem začal v jednom z lokálních klubů, který sídlil asi pět minut od mého baráku. Šlo to dobře, u sportu jsem zůstal. Mezi osmým až čtrnáctým rokem jsem strávil v AFC Amsterdam, který si mě vyhlédl. Pokračoval jsem do AFC Alkmaar. Hrál jsem na turnaji, kde se mi dařilo, a skautovaly mě anglické týmy Leicester a Watford. V šestnácti jsem podepsal svoji první profesionální smlouvu a v Leicesteru jsem působil od kategorií U16 až po U23. Minulou sezonu jsem nenastupoval tak často, přišel čas se přesunout. Zkusit dospělý fotbal. Slovan je pro mě dobrou příležitostí, jak se dostat do mužského fotbalu a zlepšit se jako stoper i obránce celkově.

Co ti daly anglické zkušenosti?
V Nizozemsku se hraje technicky, pořád na míči, na ostrovech je to ovšem jiné. Rychlejší, nastupujete proti silnějším hráčům. Musíte se adaptovat na tu hru, poslední tři čtyři roky se stále zrychlovala.

Potkal ses v akademii Leicesteru i s některými hráči, kteří se již prosadili v Premier League?
S Lukem Thomasem jsme hráli spolu asi čtyři roky, jde o velmi dobrého hráče. Bydleli jsme spolu i cestovali, stali se z nás přátelé. Stejně tak se Sidnei Tavaresem. Někdy jsem trénoval s prvním týmem, hodně jsem se naučil třeba od Harryho Maguiera. Zkušení hráči mi taktéž velmi pomohli ve vývoji.

Věděl jsi něco o českém fotbale předtím, než ses přesunul do Liberce?
Popravdě jsem viděl hrát Slovan proti Groningenu v roce 2015. To bylo pravděpodobně poprvé, kdy jsem český fotbal víc zaznamenal. A samozřejmě Sparta, Slavia, Slovan jsou top týmy v Česku, které znám.

Určitě jsi sledoval zápasy Slavie s Leicesterem...
Ano. Když jsem viděl Slavii, říkal jsem si "WOW". Jde o velmi rychlý, takticky skvěle připravený tým.

Kdy ses připojil ke Slovanu?
Poprvé asi před měsícem, trénoval jsem s A-týmem. Bylo to jiné, ale určitě dobré pro můj rozvoj. Trénujete i se zkušenými hráči, kterým je okolo třiceti let a mají spoustu za sebou. Vidím prostory pro zlepšení ve své hře, můžu se zlepšovat. A učit se od nich.

Pomohl právě ten měsíc před podpisem smlouvy k adaptaci?
Jistě. Přijdete do jiné země, kde je jiný herní styl. Postupně se učíte, co trenér chce a také začínáte chápat kulturu země. Hodně to pomohlo.

Co říkáš na město a jaké máš ambice do budoucna?
Město je tiché a krásné. Vypadá opravdu dobře, jsem šťastný, že jsem tu. Dál bych se chtěl rozvíjet jako hráč, který přechází z mládežnického týmu do dospělého fotbalu. Jde o první krok, musím zůstat v klidu a připravit se na šanci v A-týmu.

Nyní hraješ stopera, bylo to tak odjakživa?
Hrával jsem také záložníka a je úplně jedno kterého, nejčastěji ale mám právě roli středního obránce.

Viděl jsi poslední domácí zápasy nejvyšší soutěže. Co na výkony týmu říkáš?
Posledních pár zápasů jsme neměli příliš štěstí. Snažili jsme se, proti Spartě i Brnu jsme mohli vyhrát, ale oba zápasy skončily jen remízou, proti Olomouci to taky byla smolná prohra. Myslím, že příští sezonu určitě budeme takové zápasy zvládat a vyhrávat.

A co fotbalové sny?
První krok je pravidelně nastupovat za Slovan. Pokud se naskytne příležitost, tak se vrátit zpět do Anglie a hrát v Premier League. To je sen. A největší milník, kterého bych chtěl jednou dosáhnout.

Jak se vůbec nizozemský obránce dostane přes Anglii do České republiky?
Mám českého agenta Martina Říhu. Hodně mi pomohl, má pod sebou pár dalších hráčů v Leicesteru. Řekl jsem mu, že chci do Česka. Chtěl jsem si vyzkoušet první ligu, protože jsem viděl, jak je fyzická a rychlá. To je právě ten důvod, proč přicházím. Jako stoper se právě v těchto aspektech chci posunout dál.

Slovan dává šanci mladým hráčům, to byl asi také jeden z důvodů rozhodnutí, že?
Byl. Sám teď vidím, že nejsem ani zdaleka jediný mladý hráč v kádru. Naopak, je jich tu spoustu a dostávají příležitosti, aby se ukázali na hlavní pódiu. Když jsem viděl soupisku a množství mladých hráčů, byl jsem překvapený, protože všichni jsou velmi dobří. Klub hráče zlepšuje, to jde vidět.

Teď vás čeká dovolená, těšíš se pak zpět do akce a budeš se na to připravovat?
Dám tomu sto procent. Musím makat už během pauzy. Poslední měsíce v Leicesteru jsem příliš nehrál, potřeboval jsem se zapojit do týmových tréninků a zápasů. Těším se, až se opět potkám s partou, která je tu výborná, a začneme spolu trénovat.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Niosport Immergas
Mediální partneři
Beat radio Český rozhlas Liberec