FC Slovan Liberec | Matěj Chaluš hodnotí utkání s Českými Budějovicemi a celou podzimní část
Menu Další Zavřít Zavřít
20.12.2021

Matěj Chaluš hodnotí utkání s Českými Budějovicemi a celou podzimní část

Tomáš Honzejk
Liberec - A je to za námi. Podzimní část FORTUNA:LIGY, ročníku 2021/22, je minulostí. Slovan po devatenácti odehraných zápasech přezimuje v prostřední skupině na 9. pozici se ziskem 24 bodů. Na šesté místo zaručující účast v elitní skupině ztrácí pouhé dva body. Poslední utkání v roce 2021 a celou podzimní část hodnotí níže stoper Matěj Chaluš.

V posledním utkání kalendářního roku 2021 jste vzadu udrželi nulu, vepředu ovšem neskórovali. Mohlo to být i lepší, že?

Určitě to mohlo být lepší. Na druhou stranu mohlo být i hůře, protože soupeř měl gólové šance a Milan Knobloch nás podržel. Zápas se nevyvíjel tak, jak jsme si představovali. Chtěli jsme být aktivnější směrem dopředu a nepouštět Budějovice tolik do šancí, což se moc nepovedlo. Objektivně musíme říct, že remíza je nejspíš zasloužená.

Čím si vysvětluješ aktivnější hru Českých Budějovic v prvním poločase?

Nechávali jsme je až moc hrát. V některých prostorech jsme měli jejich hráče dostupovat více, ale oni měli pořád až moc času na rozehru. Měli na balonu dost klidu a přehrávali nás. Logicky se pak dostávali do šancí.

Co se zlepšilo ve druhém poločase, kdy jste byli lepším týmem?

Byli jsme aktivnější. Řekli jsme si, že chceme zápas zvládnout, protože ve druhých poločasech se umíme více dostávat do hry. Chodili jsme více do soubojů. I přesto to nebyl z naší strany nejpovedenější zápas. Byl to spíše boj, jelikož také terén není v tomto období v nejlepší kondici, což naší hře nenahrávalo. Máme ale bod, který musíme brát.

Zmínil jsi styl hry. Jaký vidíš rozdíl pod trenérem Lubošem Kozlem?

Hlavní rozdíl je ten, že začínáme hrát už odzadu. Chceme tvořit hru od gólmana a v mnoha zápasech jsme to ukázali. Každým zápasem to bude jen lepší. Na druhou stranu bych nechtěl zanevřít na trenéra Hoftycha. Měli jsme pod ním dva úspěšné roky, kdy jeho systém fungoval. Za jeho éry jsme dosáhli velkých úspěchů, například jsme postoupili do Evropské ligy. Určitě nechci negovat jeho práci. Teď hrajeme jinak, jiným stylem. Chceme hrát více kombinačně odzadu až do zakončení.

Jaké to je konkrétně pro tebe jako pro stopera, když musíte tvořit hru odzadu?

Já jsem za to rád, protože se tím všichni vzadu zlepšujeme. Trénujeme konstruktivní rozehrávku, i když zrovna v tomto utkání to nebyl můj den, necítil jsem se tak dobře. Za celý podzim ale cítím posun a věřím, že na jaře to bude ještě lepší, dokážeme se všichni posunout a předvedená hra a výsledky budou ještě lepší.

K tobě do stoperské dvojice přišel v průběhu podzimu Dominik Plechatý, se kterým se znáš z mládežnických reprezentací. Jak důležité to pro vás bylo?

Jsem za to strašně rád. Když mi trenér oznámil, že se snaží získat "Plechyho" a vytvořit z nás stoperskou dvojici, byl jsem nadšený. Je skvělé, že se to povedlo. Na jaře to mezi námi může být ještě lepší. Rozumíme si spolu nejen na hřišti, ale i mimo něj a myslím si, že je to vidět.

Jaké je hodnocení podzimní části z tvého pohledu?

Úvod ročníku jsme měli katastrofální. To byla krize musím říct. Všem jsme byli pro smích. Každý se na nás dokázal chytit. Kdo potřeboval body, tak nás porazil. Musíme před sebou smeknout, jakou práci všichni v týmu odvedli a jak jsme se z toho dokázali vyhrabat. Nepochybuji o tom, že se výkony ještě budou zvedat, protože stále nejsme tam, kde bychom chtěli být. Toto utkání jsme chtěli zvládnout a dostat se tam, kam podle mého patříme. Dokázali jsme si, že nejsme tým, který by měl být poslední. Zvedlo se nám sebevědomí a věříme tomu, že patříme nahoru. Myslím, že to ještě dokážeme předvedenou hrou a výsledky a dostaneme Liberec tam, kam patří.

Kde přišel zlom? Bylo to domácí utkání s Mladou Boleslaví, které jste otočili a vyhráli 2:1?

Ano, to byl ten zápas. Bylo to o první výhře. Neměli jsme takové sebevědomí. Kromě Sparty jsme všechny zápasy prohráli o gól. Dostávali jsme červené karty. Tím, že jsme v závěru otočili utkání s Boleslaví, jsme si dokázali, že podobná utkání můžeme zvládat. V dalším kole se nám povedlo vyhrát derby v Jablonci, kde jsme byli herně o něco horším týmem. Měli jsme také sérii utkání, která jsme vyhrávali góly v závěru, což je strašně cenné. O něčem to vypovídá. Je tu tým, který chce vyhrávat. Po této remíze s Budějovicemi na hráčích vidíte, jak jsou nas*aný, že se nevyhrálo. Je to motivace pro jaro, kdy chceme vyhrávat a posouvat se tabulkou výše.

Čekají vás dva týdny volna. Jaké jsou tvé plány a co bys popřál fanouškům Slovanu Liberec do nového roku?

Já hned v pondělí odlétám s Maťo Koscelníkem na dovolenou. Na svátky se vrátím, budu je trávit s rodinou a po svátcích pojedu ještě na jednu rychlou ´dovču´ s rodiči, protože s nimi trávím málo času během sezóny. Pak už nám začne příprava na jaro. Fanouškům bych chtěl určitě poděkovat za podporu v letošním roce a věřím, že nás budou podporovat i v roce následujícím. My ze sebe vydáme maximum abychom se posunuli tabulkou tam, kam patříme. Přeji jim krásné svátky plné odpočinku a užitého času s rodinami a hlavně zdraví, protože to je nejdůležitější.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Recovera DPMLJ
Mediální partneři
Náš region Rengl