FC Slovan Liberec | Michal Fukala: Je hlavně na mně, abych zůstal v áčku a laťku svých výkonů udržel vysoko
Menu Další Zavřít Zavřít
19.06.2019

Michal Fukala: Je hlavně na mně, abych zůstal v áčku a laťku svých výkonů udržel vysoko

Tomáš Honzejk
LIBEREC - Na jaře se dokázal propracovat až do základní sestavy a teď věří, že se mu povede přesvědčit nového trenéra o jeho místě v týmu. Teprve osmnáctiletý pravý obránce byl jednou z největších komet libereckého mužstva v jarní části sezóny. Svými výkony si řekl o pozornost. "Teď musí všichni makat na maximum, aby ukázali, že právě oni patří do základní sestavy," má jasno Fukala, že nic nebude zadarmo.

Byl velmi milým překvapením ve druhé části sezóny. Mladík Fukala se svými výkony probojoval do základní jedenáctky a už tam nikoho nepustil. Pod novým trenérem si ale pozici musí vybojovat znovu. "Každý chce vždy přesvědčit nového trenéra. Na tom není nic zvláštního. Teď musí všichni makat na maximum, aby ukázali, že právě oni patří do základní sestavy," ví moc dobře pravý obránce. Pár ligových startů mu hlavu nezamotalo. "Pozici vnímám pořád stejně. Necítím se nijak zvlášť jinak. Trénuji s kluky a uvidíme, jaká bude příprava," zůstává nohama na zemi. Už i on si zvykl na větší rotaci hráčů v týmu. "I přesto, že máme mladý kádr, jsou všichni hráči na vysoké úrovni. Když přijdou noví hráči, chtějí zabojovat o místo v sestavě. Prosadit se do sestavy je možná o to těžší, než když je tým delší dobu pohromadě," vnímá každodenní boj o sestavu. Díky novému ligovému formátu byla nezvykle krátká přestávka. I s tím se ale mladý bek vypořádal. "Pauza byla krátká. Prostor na odpočinek se ale našel. Já byl doma, snažil jsem se regenerovat. Zároveň z toho ale nevypadnout a být připraven na novou sezónu."

Cílem je udržet se v sestavě a hrát stabilně ligu.

Fukala přiznává, že začátky v Liberci nebyly jednoduché. "První měsíc jsem si zvykal na život bez rodiny. Těžší bylo si zvyknout na prostředí a hlavně rychlost v áčku. Za sebe bych řekl, že jsem si rychle zvykl a jsem rád, že tu mohu být," vidí zpětně pozitivně svůj přestup pod Ještěd. Ani on sám ale nečekal, že si zahraje ligu tak brzo. "Když jsem začal hrát za juniorku, tak jsem nad tím ani nepřemýšlel, že bych za pár týdnů mohl nastoupit za áčko. Je to splněný sen," přiznává. Moc dobře ale ví, že mu cestičku nikdo nevyšlapal a vše si vypracoval svými výkony. "Je ohromně těžké se takto mladý prosadit do ligového kádru. Do Liberce jsem s tím ale šel, že zde budu mít větší šanci se prosadit. Postupem času jsem na sobě makal a stále se zlepšoval, až jsem se dostal do A-týmu. Teď je na mně, abych v něm zůstal a tu laťku udržel vysoko," ví, že nesmí polevit ve své práci. Michal je na sebe přísný a dává si sebevědomé cíle. "Mým cílem pro nadcházející sezónu je udržení se v sestavě, abych mohl hrát stabilně ligu," tuší, že jen tak se může stále zlepšovat.

Česká reprezentace do 19 let odehraje v červenci Mistrovství Evropy, kde by se mohl objevit i liberecký obránce, který nastupoval i v kvalifikačních zápasech. "Začínáme první týden přípravy a následně odjíždíme na soustředění do Rakouska. Po soustředění se uvidí. Musím si promluvit s trenérem, co bude nejlepší pro klub a pro mě," okomentoval možnou účast na ME Fukala. Kdyby se měl rozhodnout on sám, má celkem jasno. "Pokud uvidím, že mám ve Slovanu šanci hrát v základní sestavě, raději zůstanu v Liberci," možná některé překvapil svou odpovědí. Šance na EURU do 19 let ale vidí celkem pozitivně. "Ve skupině jsem dostali papírově lehčí soupeře (Francie, Irsko, Norsko pozn. red.). Myslím si, že je hratelná. Šanci na postup ze skupiny určitě máme," řekl závěrem k zápasům, které se budou hrát v arménském Jerevanu.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
iQLANDIA Hennlich
Mediální partneři
Radio Blaník Liberec Náš region