FC Slovan Liberec | Milníky v ligové kariéře: 50 branek Rabušice a 200 startů Mikuly
Menu Další Zavřít Zavřít
16.03.2022

Milníky v ligové kariéře: 50 branek Rabušice a 200 startů Mikuly

Šimon Knopp
Liberec - Dvěma našim fotbalistům se podařilo v nedávné době dosáhnout na významné milníky ve své kariéře. Michael Rabušic vstřelil svůj padesátý ligový gól a kapitán Slovanu Jan Mikula nastoupil do dvoustého utkání v české nejvyšší soutěži. Pojďme se na oba mezníky v jejich kariéře podívat blíže.

Michael Rabušic - dvakrát nejlepší střelec Slovanu

Michael Rabušic načal tuto sezónu již jako šestou v libereckém dresu. Dvaatřicetiletý útočník prostřídal několik klubů, ale první ligové góly vsítil ještě za Zbrojovku Brno. Odtud putoval pod Ještěd, kde zažil asi svá nejúspěšnější období. V sezóně 2011/2012 dokázal vstřelit 11 gólů a výrazně přispěl k zisku ligového titulu. V dalších třech sezónách rozšířil svůj gólový účet o 13 ligových branek a stěhoval se do Itálie, konkrétně Verony. Zde se ovšem výrazněji neprosadil, a tak jeho kroky vedly zpět do libereckého Slovanu. Zde hostoval jednu sezónu, následovala angažmá v Jihlavě, maďarském Haladásu a Českých Budějovicích. V minulé sezóně jsme ovšem „Ramba“ (jak se libereckému útočníkovi přezdívá) mohli přivítat zpět na stadionu U Nisy.

Svůj jubilejní 50. gól vstřelil Rabušic v derby proti Jablonci ve 23. kole FORTUNA:LIGY, od té doby dokázal svůj celkový účet rozšířit na 52 ligových branek. Pokud bereme v potaz i góly s číslem 51 a 52, které skončily v síti Pardubic, trefil se Michael celkem proti 21 různým týmům (některé již v lize nepůsobí). Jeho „nejoblíbenějšími“ soupeři jsou Slavia a Příbram, proti oběma totiž vstřelil již pět branek. Ve své kariéře jednou zkompletoval hattrick a bylo to právě proti Příbrami. Z celkových padesáti branek jich Michael Rabušic vstřelil sedm z pokutového kopu. V sezónách 2012/13 a 2020/21 se stal nejlepším střelcem Slovanu.

Jan Mikula - šestá sezóna ve Slovanu

Náš kapitán Mikula si vydobyl svoji pozici v klubu nejen stálými a dobrými výkony, ale i svou pracovitostí. Rodák z Havlíčkova Brodu se už v mládežnických letech stěhoval do Edenu, ovšem svoji ligovou kariéru začínal na hostování v dresu Jihlavy, kde stihl naskočit do 13 duelů, než se stěhoval zpátky do pražské Slavie. V jejím kádru strávil dvě a půl sezóny, po kterých se stěhoval ke stadionu U Nisy. V dresu Liberce již tedy působí šestou sezónu a ze všech utkání pouze čtyřikrát naskočil do duelu jako střídající hráč.

Mikulovým jubilejním 200. startem byl zápas proti Pardubicím v dohrávce 21. kola FORTUNA:LIGY. Skoro tři čtvrtiny (147/200) všech ligových utkání odehrál Mikula v libereckém dresu. Původně přicházel do Slovanu jako pravý obránce, ale během své kariéry vystřídal, když bylo třeba, i pozici stopera či křídla. V poslední době ho nejčastěji vidíme „operovat“ na levém kraji obrany. Mikula během dvou set zápasů stihl posbírat 6 gólů a 11 asistencí, pošesté se trefil právě v jubilejním dvoustém zápase.

Oběma našim fotbalistům gratulujeme a přejeme jim co nejvíce dalších osobních i týmových úspěchů!


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
KEEN Pneu Hnídek
Mediální partneři
eFotbal Český rozhlas Liberec