FC Slovan Liberec | Na neděli je hřiště připraveno, říká technický ředitel Vlastimil Čadílek
Menu Další Zavřít Zavřít
26.01.2023

Na neděli je hřiště připraveno, říká technický ředitel Vlastimil Čadílek

Adam Žatečka
Liberec - Technický ředitel Slovanu Vlastimil Čadílek se společně se svým týmem v posledních dnech vůbec nenudí. V Liberci je zima a sníh, ale už v neděli se U Nisy hraje první jarní zápas a hřiště musí být připraveno. Jak to zvládá a na kolik přijde vytápěcí proces? Nejen na to jsme se ho ptali v rozhovoru níže.

V Liberci panuje zima a napadalo hodně sněhu, jak připravujete povrch na nedělní zápas?

Každé prvoligové hřiště je vybaveno vyhřívacím systémem, takže i u nás v této době neodklízíme sníh mechanicky, aby nedošlo k poškození trávníku. Místo toho zapínáme topení, to vyhříváme glykolem, který je ohříván ve výměníku horkou vodou, která jde z teplárny. Máme řídící systém, kterým si to nastavíme. Vytápění má senzory v 10-20 centimetrech, kde sledujeme na kolik je půda vyhřátá. Roztopení povrchu trvá zpravidla asi den. Pokud jde o sníh, tak 25 centimetrů roztaje do 24 hodin. My jsme s tím začali v pondělí a k dnešnímu dni (středa 25.1. pozn. red.) je sníh ze hřiště pryč a je to připraveno na neděli. Pokud nedojde k nějaké závažné kalamitě v den utkání, nebo noc před, tak se hrát určitě bude.

Do 18.2. stihneme odehrát tři domácí utkání, jaké stopy to může zanechat?

Ano, je škoda, že letní sport pro diváky začíná na konci ledna. Problém je ten, že dojde k mechanickému poškození trávy. Na podzim tu byla hrací plocha ve výborném stavu a byli jsme za to i oceněni, teď k jejímu poškození dojde určitě. Regenerace trávy začne v Liberci až v dubnu, kdy začne teprve růst. Takže zápas od zápasu bude stav plochy stále horší a horší. Předpokládám, že koncem března budeme hrát bohužel spíše na blátě než na trávě. Až tráva doroste, bude po sezoně a v létě budeme mít krásnou trávu na prohlídky, ale ne na hraní.

Jak moc se tráva zničí, bude záviset hodně na tom jaké počasí bude v ten daný den, je to tak?

Určitě, pokud bude počasí dobré, tak to poškození nebude tak velké. Může se ale stát, že dopadneme jako minulý rok v Jablonci, kde hráli na podmáčeném hřišti a za jeden zápas ho zničili. Dalším problémem je to, že dojde k mechanickému poškození listu trávy a to je krásná cesta pro vstup travních chorob nebo plísní. Může se nám tedy stát, že se kromě toho mechanického poškození objeví nějaká travní nemoc. Problém je, že léčebné a preventivní postřiky se používají na suchou trávu, když jsou venkovní teploty mezi 8-10 stupni, což v příštích dnech neočekáváme.

Na kolik přijde vytápění a příprava na takový zápas?

Je to drahá záležitost. Vezmu zkušenosti z před dvou let, kdy byl metr sněhu, takže se muselo vytápět 4 dny, přičemž jeden den stojí přibližně 30-40 tisíc. V tuhle chvíli je tráva na povrchu zahřátá na tolik, že i kdyby v době zápasu mírně sněžilo, tak by měla být v pořádku. Pokud by bylo zapnuté plné topení, může to být až 300 tisíc, ale denní teploty jsou momentálně nad nulou, takže to bude méně.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Pavlů innovation Ermeg
Mediální partneři
Hitrádio Contact Hattrick