FC Slovan Liberec | Nejlepší střelkyně Michaela Harvilová: Kdybych okolo sebe neměla tak dobrý tým, góly nedám
Menu Další Zavřít Zavřít
21.12.2022

Nejlepší střelkyně Michaela Harvilová: Kdybych okolo sebe neměla tak dobrý tým, góly nedám

Šimon Knopp
Liberec - Ženy stejně jako muži již zakončily podzimní část sezony a nyní si užívají zaslouženého volna. My se ovšem v tomto článku ještě jednou vrátíme k fotbalovému podzimu, a to s nejlepší střelkyní Slovanu Michaelou Harvilovou. Liberecká ofenzivní hráčka nám poskytla obsáhlý rozhovor, ve kterém se dozvíte, jak začínala s fotbalem, jak se jí líbí v Liberci a mnoho dalšího.

Můžeš se představit našim fanouškům? Kdy jsi začínala s fotbalem a kdo tě k němu přivedl?
S fotbalem jsem začínala ve čtyřech letech. Přivedl mě k němu bratr, který hrával a otec, který trénoval. Takže jsem v podstatě od malička vyrůstala na hřišti.

Prošla jsi angažmá ve Slovanu Bratislava či Spartě. Proč sis vybrala v této sezoně Slovan Liberec?
Vybrala jsem si ho zejména proto, že jsem chtěla hrát ligu. Věděla jsem, že v Liberci pracují dobře. Ve Spartě jsem nastupovala většinu času za béčko, které hrálo druhou ligu. Chtěla jsem se posunout výš. Jsem ráda, že jsem v Liberci dostala příležitost a že tu mohu být.

Jak se ti ve Slovanu zatím líbí? Překvapilo tě zde něco?
Ve Slovanu jsem velmi spokojená. Máme kvalitní tréninky i tým a super trenéry. Nemám si vůbec na co stěžovat. Nejvíce mě asi překvapila reklama na ženský fotbal. Hodně se to tu propaguje, jsme do toho zapojeny i my jako hráčky. To se mi velmi líbí, je to skvělé.

Jsi nejlepší střelkyně týmu, čekala jsi to před sezonou, nebo je to spíše takový zázrak? Přejeme ti, ať v tom nadále pokračuješ...
Moc děkuji. Upřímně jsem to vůbec nečekala. Jsem za to velmi ráda. Kdybych okolo sebe neměla tak dobrý tým, góly nedám. Není to jen moje zásluha, ale celého týmu.

Kdybys měla vypíchnout jednu branku v této sezoně, jaká by to byla a proč?
Vypíchla bych druhou branku proti Slavii, díky které jsme vyhrály. Byl to pro nás neuvěřitelný pocit, že jsme dokázaly zvládnout tak těžký zápas.

Na které utkání z ligového podzimu nejvíce vzpomínáš? Překvapení proti Slavii, vysoká výhra proti Brnu či nějaké jiné?
Naváži na předešlou otázku. Je to určitě zápas proti Slavii. Bylo to neskutečné utkání. Jsme za to velmi rády, že jsme ho dokázaly zvládnout a porazily Slavii.

Momentálně máte našlápnuto k vyrovnání nejlepšího umístění Slovanu v 1. lize žen – jak velká je to motivace pro tebe a tým?
Motivace je to určitě obrovská. Ale nemůžeme nic podcenit a musíme makat, abychom odehrály takové zápasy, jako během podzimu. Věříme, že to zvládneme.

V tomto roce jste se několikrát představili v rámci ligy na hlavním stadionu U Nisy. Mají pro vás tyto zápasy speciální kouzlo a je lepší hrát na hlavním stadionu?
Určitě je to skvělé. Jsme za to moc vděčné, že dostáváme prostor a můžeme hrát na hlavním stadionu. Je super, když přijdou i fanoušci, to je opravdu ještě jiná atmosféra. Hraje se nám při tom velmi dobře.

Začátkem října jsi byla v širší nominaci slovenského reprezentačního áčka, jaká je to motivace se tam probojovat?
Je to obrovská motivace. Snem každého sportovce je si zahrát za národní tým. Budu dělat vše proto, abych se tam dostala a jsem za to moc ráda.

Čemu se věnuješ mimo fotbal a jaké máš koníčky? Studuješ či pracuješ?
Pracuji ve škole a přitom ještě dálkově studuji. Moc volného času nemám, ale pokud se naskytne, trávím ho většinou s kamarády, nebo na fotbale.

Je náročné skloubit práci, školu, fotbal?
Asi bych lhala, kdybych řekla, že to náročné není. Ale dá se to všechno zvládnout, když se chce. Mám v tom už svůj systém. Sice je toho někdy hodně, ale zvládám to.

Obecně podpora ženského fotbalu roste všude po světě. Na nejvyšší úrovni (ve Slovanu Bratislava, ve Spartě) hraješ docela dlouho, pociťuješ v průběhu let změnu k lepšímu?
V podstatě od začátku, co jsem přišla do ženského fotbalu, každý rok pociťuji změnu. Sice to jsou maličkosti, ale jde to postupně dopředu. Kdybych měla porovnávat začátek a nynějšek, je to obrovský posun. Věřím, že to půjde stále výše a výše a pomalu se budeme dorovnávat mužskému fotbalu.

Co ženský fotbal podle tebe aktuálně nejvíc sráží? V čem je potřeba změnit pohled veřejnosti, nebo co by mu pomohlo?
Asi je to stále ta propagace, je to málo medializované. Mohlo by se dávat více zápasů v televizi a celkově dělat větší reklamu.

Jak se těšíš na libereckou zimu a nadcházející svátky?
Upřímně na zimu se moc netěším. Už teď jsem to jen tak zvládala. Dostala jsem zprávu od holek, že to bude ještě horší, takže jsem na to zvědavá. Svátky si užiji doma na Slovensku s rodinou. Na to se velmi těším.

Je něco, co bys chtěla vzkázat libereckým fanouškům?
Jednoznačně jedno velké díky za dosavadní podporu, kterou dostáváme. Věřím, že se v jarní části budeme potkávat ve větších počtech na stadionech. Že nás budou podporovat i nadále a my jim to budeme vracet našimi kvalitními výkony.

My děkujeme Michaele Harvilové za rozhovor a přejeme jí, i celému ženskému týmu, hodně štěstí do zbytku sezony!


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Mattoni FITING SERVIS
Mediální partneři
eFotbal Liberecká drbna