FC Slovan Liberec | Novotný po příchodu: Budu chtít splatit důvěru jak góly, tak dobrými výkony
Menu Další Zavřít Zavřít
14.06.2021

Novotný po příchodu: Budu chtít splatit důvěru jak góly, tak dobrými výkony

Redakce
Liberec – Slovan je pro něj nová výzva. Útočník Ondřej Novotný nakoukl do české nejvyšší soutěže v dresu Sparty až v minulé sezoně, ve 23 letech by rád získával zkušenosti v ligovém kolotoči pravidelně. Pod Ještěd přichází na dvouleté hostování. „Jsem rád, že Liberec dopadl," říká upřímně, že z dalších nabídek preferoval právě tuto.

Jaká byla doposud tvoje fotbalová cesta?
Začal jsem hrát v sedmi letech za SK Union Vršovice, o rok později už jsem přestoupil do Sparty, kde jsem prošel celou mládežnickou akademií až do juniorky. V devatenácti jsem byl součástí mládežnické reprezentace a účastnil jsem se mistrovství Evropy U19 v Gruzii. V jednadvaceti letech jsem následně odešel na půlroční hostování do druholigové Vlašimi, načež ale skončila spolupráce Sparty s Vlašimí, a tak jsem zamířil na roční hostování do slovenského MFK Ružomberok, kde předtím působil trenér David Holoubek. Bohužel jsme se minuli. Hostování skončilo, vrátil jsem se do Sparty, nastupoval jsem v béčku a od února jsem se stal součástí A-týmu.

V dubnu se Slovan střetl se Spartou B v přípravném utkání, kde ses ukázal v dobrém světle. Mohlo být toto utkání také důvodem, proč si tě trenéři vybrali?
Je pravda, že to utkání mi docela vyšlo. Dal jsem dva góly a herně to bylo taky fajn. Nevím, jak často mě předtím viděl pan Hoftych, takže jestli mě měl na očích třeba poprvé, mohlo to tomu určitě nějakým způsobem pomoct.

Filip Nguyen a Ondřej Novotný

S jakými očekáváními a cíli přicházíš? Určitě se chceš konečně prosadit v lize...
Je spousta kluků, kteří hrají v mém věku ligu dva tři roky. Slovenskou soutěž nepočítám, do české jsem se dostal až teď. Jsem za to strašně rád a obrovsky se těším. Ligu a dospělý fotbal jsem si oťukal na Spartě, takže přicházím odhodlaný, abych hrál dobře a týmu pomohl. Cílem jsou góly, jako útočník jiný mít nemůžu. Kdyby se povedlo pohárové umístění, bylo by to skvělé.

V našem klubu dostávají mladší hráči prostor často, může to i tvé kariéře hodně pomoct?
Věřím, že ano. V Liberci byla spousta kluků ze Sparty, měl jsem tu spoustu předchůdců. Všichni si to tu chválili, mluvil jsem třeba s Tomášem Wiesnerem, který říkal, že jde o skvělou zkušenost. Byly i jiné možnosti hostování a odchodů ze Sparty, ale od začátku mě to nejvíc táhlo právě do Slovanu. Jsem rád za to, jak to dopadlo.

Jsi jmenovcem – zatím známějšího – promotéra a moderátora Ondřeje Novotného. Bývá to někdy v kabině téma a máš třeba ambici být ten známější Ondra Novotný?
Říkám pořád, že budu ještě známější! (směje se) Samozřejmě, když je Oktagon a všichni koukají v televizi, fóry padají... Ale ve Spartě častěji přišla řeč na spojitost s Jirkou Novotným, který tam dlouho hrál. Kdokoliv mě nezná a zjistí, že hraju za Spartu, okamžitě padá otázka, jestli nejsem jeho syn. Příbuzní ale nejsme.

Mimochodem Jirka Novotný taky byl na hostování v Liberci, na jaře 1999. Jdete tedy stejnou cestou...
To jsem ani nevěděl. Velká náhoda (směje se).

Kdy a s kým z klubu proběhl první kontakt ohledně angažmá?
První kontakt proběhl právě po utkání s béčkem Liberce, přišel za mnou pan Hoftych, který mě jen naťukl a zeptal se, jakou mám smlouvu a kdo je mým agentem. Něco jsme si řekli, o týden později mi trenér znovu volal a začalo se to vše pomalu rozjíždět. Chtěl bych říct, že jsem rád, že mi dal Slovan a realizační štáb důvěru. Udělám maximum, abych ji splatil. Budu se chtít odvděčit jak góly, tak dobrými výkony.

Prý máš jednu netradiční přezdívku, že?
Je to tak, vzniklo to někdy v 11, 12 letech. Všichni mi říkají Čolek. Ani nevím, jak to vzniklo, ale sžilo se to se mnou. Trenéři, hráči i celý realizák mi neřeknou jinak než Čolku a vlastně Matěj Chaluš, se kterým se teď znovu potkám, byl u toho, když přezdívka vznikala. Nebude mi vadit, když mi tak budou ostatní říkat i ve Slovanu.

Znáš se ještě s někým jiným ze stávajícího kádru?
Více se znám asi jen s Chalym. Potkávali jsme se samozřejmě s ostatními během zápasů, ale v týmu jsem se setkal jen s ním a Michalem Sadílkem, kterému ovšem hostování v Liberci už skončilo.

Hoftych o Novotném

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Ricoh Avled
Mediální partneři
Rengl rtm plus