FC Slovan Liberec | Nový člen Dvorany slávy FC Slovan Liberec: Miroslav Holeňák (+ video)
Menu Další Zavřít Zavřít
18.09.2022

Nový člen Dvorany slávy FC Slovan Liberec: Miroslav Holeňák (+ video)

Šimon Knopp
Liberec - Před začátkem domácího utkání proti Mladé Boleslavi Slovan přivítal do Dvorany slávy již devátou významnou osobnost. Stal se jí bývalý hráč i trenér Liberce, Miroslav Holeňák. „Nesmírně si toho vážím. Děkuji klubu, že jsem měl tu čest vstoupit do dvorany. Je to pro mě vyznamenání,“ hodnotil ocenění Miroslav Holeňák.

Miroslav Holeňák - 9. člen Dvorany slávy FC Slovan Liberec

Rodák ze Zlína, kde ostatně s fotbalem začínal, přestoupil do libereckého Slovanu v půlce sezony 2000/2001 z Drnovic. Pro Holeňáka, který přicházel původně jako záložník, bylo první setkání nezapomenutelné: „Moje první vzpomínka je, že mě vyzvedával pan Jirouš na kruhovém objezdu u Globusu. Byl jsem úplně vykulený a nevěděl, kam jsem přišel. (smích) První zkušenost byla s panem Škorpilem, čekal jsem, že mě bude vítat s otevřenou náručí. On místo toho spustil, to jeho oblíbené, a tebe sem poslal kdo? Hrozně rád na to vzpomínám a bylo to skvělé. (úsměv)"

V Liberci se podařilo složit perfektní partu fotbalistů, což potvrdil nejen Holeňák, ale i samotné výsledky na hřišti. Hned v další sezoně totiž Slovan oslavil zisk svého prvního titulu. „Člověk na to vzpomíná strašně moc rád, ani se nechce věřit, že to tak rychle uteklo," hodnotí úspěchy s Libercem bývalý obránce, na kterého byl ze záložníka přeškolen tehdejšími trenéry.

Po čtyřech a půl sezonách v klubu se Miroslav Holeňák rozhodl pro novou výzvu a vydal se nejprve do Slavie a následně i do Rakouska. „Myslím si, že to byl i dobrý krok, chtěl jsem nabrat zkušenosti, poznat něco jiného. Ale pak jsem byl samozřejmě rád, že jsem se zase oklikou vrátil do Liberce," nelituje rozhodnutí Holeňák.

Od roku 2007 již totiž znovu nastupoval v modrobílých barvách. Miroslav Holeňák odehrál ve Slovanu Liberec celkem 184 ligových utkáních a třikrát se zapsal na listinu střelců. Po konci herní kariéry postupně prošel jako trenér mládeží, béčkem a nakonec dělal i asistenta u A-týmu. Aktuálně je hlavním trenérem druholigového Varnsdorfu, kde sbírá další cenné zkušenosti.

„Co bych vzkázal fanouškům? Myslím si, že mám tady s fanoušky výborný vztah, je to srdeční záležitost. Oni nás podporují hrozně dlouho. Vzkazuji jim samozřejmě všechno dobré. Ať podporují Slovan, i když se nedaří. Ať vytrvají a přál bych fanouškům úspěch. Tato sezona (musím zaklepat) vypadá dobře rozjetá, takže by bylo fajn, kdyby se třeba zase podařilo dostat na pohárové příčky. Ale vím, že to je ještě daleko. (úsměv)"


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
RR group service s.r.o Naše pekárna
Mediální partneři
rtm plus Náš region