FC Slovan Liberec | Odchovanec Tomáš Polyák o debutu i začátcích s fotbalem: Budu pracovat ještě o to víc
Menu Další Zavřít Zavřít
11.10.2022

Odchovanec Tomáš Polyák o debutu i začátcích s fotbalem: Budu pracovat ještě o to víc

Redakce
Liberec – Splnil se mu sen. Odchovanec Tomáš Polyák, který je kapitánem B-týmu, zapsal proti Slavii premiérový start v nejvyšší soutěži. V rozhovoru se ohlíží také za svými lomnickými začátky i cestou akademií Slovanu, kde působil od 12 let. „Byl to neskutečný zážitek," přiznává talentovaný středopolař.

Už při rozcvičce na vršovickém stadionu velkou zprávu očekával. „Tušil jsem, že bych si mohl pár minut zahrát," vrací se Polyák ke chvílím, které předcházely debutu v nejvyšší soutěži. A ten přišel hned proti Slavii. „Při rozcvičce jsem měl v hlavě všelijaké myšlenky a scénáře - většinou dobré, ale pak i trochu obavy," přiznává s úsměvem.

Poté, co si talentovaného záložníka trenér Luboš Kozel zavolal, došlo na taktické pokyny ke hře na středu. „Když jsem přišel na hřiště, všechno ze mě spadlo. Bylo to v pohodě, na hřišti jsem vnímal už jen hru a zápas jsem si užil," popisuje. Čtrnáctiminutová premiéra na ligové scéně sice neměla příchuť vybojovaných bodů, i tak byla mimořádná.

„Je to splněný sen. Na ‚Slávku‘ jsem koukal s klukama maximálně v televizi," smál se Polyák. Ve Slovanu je od 12 let a zahrál si už také druhé kolo MOL Cupu proti Rokycanům. „Bylo to pro mě, jakožto odchovance, ještě něco víc... Pocity jsou skvělé, byl to neskutečný zážitek," navázal. „Jen mrzí, že jsme neuhráli lepší výsledek.“

Premiérový start v nejvyšší soutěži je také závazkem do budoucna. „Budu chtít pracovat o to víc, abych dostal ještě nějakou šanci," má jasno 21letý středopolař. A doufá, že příležitost přijde. „Musím být připravený, je to motivace," dodává tahoun B-týmu. Jeho celek naposledy remizoval v Ústí nad Orlicí 1:1, přesto dál vede tabulku Divize C.

„Zápasy v Divizi jsou hlavně o nás. Musíme se pořád snažit hrát na sto procent a nutit se do toho, protože je to primárně o tom, jak utkání rozhodneme a jestli si ho zkomplikujeme," uvědomuje si Polyák. V příštím kole čeká béčko v neděli 16. října (10:15) druhý celek tabulky z Benátek nad Jizerou. „Některé – hlavně venkovní – zápasy jsou těžké, ale pořád je to hlavně o nás.“

Střední záložník, který nasázel v aktuální sezoně za rezervu už pět branek, začínal s fotbalem v Lomnici nad Popelkou. „Tam mě trénoval můj taťka, pak jsem přestoupil do Turnova, kde mě vedli pánové Žďárský a Havel. Kolem 12 let si mě vyhlédl Petr Koudelka," vzpomíná Polyák na trenéra, který je teď hlavním trenérem kategorie U13 v liberecké akademii.

„Od šesté třídy mě taťka na tréninky vozil z Lomnice, večer po tréninku na mě čekala mamka s teplou večeří. Na střední už jsem se dostal do Liberce a zůstal zde," prozrazuje. A kteří koučové ho ve Slovanu během dosavadní kariéry vedli? „Nerad bych na někoho zapomněl, ale byli to Pavel Čapek, Petr Papoušek, Petr Myslivec, Miroslav Dvořák, Martin Jánošík, Aleš Benek, Lukáš Plšek, Alois Javůrek, Pavel Hoftych a teď také Luboš Kozel a trenér B-týmu Josef Petřík. Rád na všechny vzpomínám," uzavírá čerstvý ligový debutant.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Zámečnictví Prošek Immergas
Mediální partneři
eFotbal Beat radio