FC Slovan Liberec | Ostrá zkouška pro Slovan, vyráží do Prahy na rozjetou Slavii
Menu Další Zavřít Zavřít
29.03.2019

Ostrá zkouška pro Slovan, vyráží do Prahy na rozjetou Slavii

Šimon Knopp
Liberec - Po reprezentační přestávce čeká na liberecké hráče ve 26. kole FORTUNA:LIGY velmi silný a nepříjemný soupeř - SK Slavia Praha. Slovan měl možnost během reprezentační přestávky zapracovat na chybách, které vedly ke ztrátám v předchozích zápasech. A navíc stihl odehrát i přípravný zápas proti Žižkovu (4:3). Dokáží modrobílí v sobotu v 17:30 hodin porazit i favorizovanou Slavii?

SK Slavia Praha

Slavia patří momentálně k nejlepším týmům ligy a v této sezóně po dobrých výkonech právem drží první místo v tabulce s devítibodovým náskokem na Plzeň. Ovšem Slavia v tomto roce bojuje i na druhé frontě: v Evropské lize, kde, pro některé možná poněkud překvapivě, vyřadila španělskou Sevillu s Tomášem Vaclíkem a postoupila již do čtvrtfinále této prestižní soutěže. Zde na ni čeká ještě o něco těžší oříšek - londýnská Chelsea, kterou si mnozí ze slávistických hráčů přáli jakožto dalšího soupeře.

Slavia potvrzuje svoji kvalitu i statisticky. Nejenže má nejlepší útok v lize, který vsítil dohromady 63 branek (což dělá přibližně 2,5 gólu na zápas), ale navíc se slávisté prezentují i nejkvalitnější obranou v lize (obdrželi pouze 18 branek). Slavia taktéž kopala nejvíc penalt (14), vystřelila největší množství střel (191) a její úspěšnost přihrávek se pohybuje nad 80 % (třetí nejlepší údaj ve srovnání s ostatními).

V jarní části ligy svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského vyhráli 5 z 6 zápasů. Jedinou porážku jim uštědřila v domácím prostředí Plzeň, která zvítězila 2:0. Avšak ve zbylých utkáních dominovali "sešívání". Připsali si výhry 2:0 nad Teplicemi, 4:0 nad Slováckem, 3:0 nad Bohemians a 4:0 nad Baníkem. Před reprezentační přestávkou si poradili i s Příbramí 2:0, trefili se Hušbauer a Olayinka.

Jádro týmu se po zimní přestávce příliš nezměnilo. Největší pozornost vzbudil příchod Petra Ševčíka, jenž doplnil další exliberecké hráče již působící ve Slavii. Dále tým doplnili další dva hráči, Lukáš Masopust a Alex Král, jejichž výkony jim přinesli i pozvánku do reprezentace. Celek opustilo pouze několik hráčů, kteří odešli především na hostování, například: Matoušek, Pokorný či Sýkora, s jehož startem v sobotním zápase se nepočítá.

Nejlepším střelcem Slavie je s jedenácti góly Miroslav Stoch, 8 branek si připsal vytáhlý záložník Tomáš Souček. V počtu asistencí vede Miroslav Stoch s devíti (nejlepší v lize), o jednu méně má Josef Hušbauer. Ondřej Kolář udržel 13 čistých kont a v této statistice je nejlepší v lize.

SK Slavia Praha FC Slovan Liberec
51 ZÁPASY 51
20 VÝHRY 16
15 REMÍZY 15
16 PROHRY 20
63 VSTŘELENÉ GÓLY 58
58 INKASOVANÉ GÓLY 63
123 ŽLUTÉ KARTY 112
4 ČERVENÉ KARTY 9
2 PROMĚNĚNÉ PENALTY2

FC Slovan Liberec

Slovan v posledním domácím zápase před přestávkou vyhrál těsným rozdílem jedné branky proti Zlínu. O vítězství a zisku tří bodů rozhodl zkušený útočník Libor Kozák, který vsítil již čtvrtý gól od příchodu do Liberce. Poté Slovan ještě stihl přípravné utkání proti Žižkovu, v tomto duelu rozhodovaly penalty. Rozhodčí přisoudil celkem tři ve prospěch našeho týmu, dvě proměnil Potočný, jednu Pešek a poslední branku si připsal Yu. V konečném součtu Slovan zvítězil 4:3.

Při pohledu na vzájemné zápasy a současnou formu obou týmů bude favoritem Slavia, která z 51 zápasů vyhrála dvacetkrát a patnáctkrát remizovala. Je zřejmé, že výhodou hovořící pro domácí bude i tradičně bouřlivá atmosféra na Sinobo Stadium (Eden). Ovšem Slovan již vícekrát Slavii překvapil a ve venkovním utkání zvítězil (celkem desetkrát), paradoxně tedy vyhráváme častěji venku než doma. V posledním utkání plném karet se U Nisy radovala Slavia, těsně zvítězila 1:0 brankou Stocha již ve třetí minutě.

Pozici nejlepšího střelce zatím stále drží Roman Potočný, na kontě má pět přesných tref, na druhé místo se vyšvihl již zmiňovaný Libor Kozák se čtyřmi góly. Nejlepšími nahrávači jsou Ondřej Karafiát a Roman Potočný se dvěma asistencemi. Vytáhlý záložník tedy posbíral zatím nejvíce kanadských bodů (5+2). Filip Nguyen má celkově devět čistých kont.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Kraintek Banua
Mediální partneři
Rengl Radio Blaník Liberec