FC Slovan Liberec | Play off e:LIGY je tu! Ambice jsou ty nejvyšší, říká vycházející hvězda Mrkyy
Menu Další Zavřít Zavřít
22.03.2023

Play off e:LIGY je tu! Ambice jsou ty nejvyšší, říká vycházející hvězda Mrkyy

Redakce
Liberec – Reprezentační přestávku vyplní play-off e:LIGY, tedy ligové soutěže ve hře FIFĚ 23 na herních konzolích PlayStation. Náš tým FC Slovan Liberec esports & Sampi se po patnáctikolové základní části umístil na skvělém 3. místě a kvalifikoval se tak přímo do dnešního čtvrtfinále, v němž na naše hráče jakou soupeř čekají gameři reprezentující Zbrojovku Brno. Hrát se bude od 18:00, všechny zápasy můžete sledovat na stanici O2 TV Sport FOTBAL nebo na Twitchi a Facebooku e:LIGA. Hvězdou našeho týmu je Mrkyy, který byl na nedávném galavečeru Fotbalista roku vyhlášen třetím nejlepším eFotbalistou roku 2022. Jak se povede jemu a jeho spoluhráči, kterým je vítěz podzimní kvalifikace Sampi Rising Star hrající pod přezdívkou Libka?

Můžeš se na úvod čtenářům představit? Kolik je ti let? Odkud pocházíš? Jakou školu studuješ?
Ahoj, jmenuji se Michal Mrkos, jsem z Brna a momentálně studuji třetí ročník na střední škole v oboru ekonomika-podnikání.

Na FIFA scéně jsi prorazil v minulé sezoně, kdy jsi dostal šanci v našem esports týmu. Jak na tuto zkušenost vzpomínáš?
Rozhodně na to vzpomínám v dobrém, byla to moje vůbec první zkušenost s esportovým týmem a dalo mi to šanci nahlédnout do toho, jak vůbec esport v Česku funguje. V té době jsme v Liberci byli tři a já byl ta „trojka“, ale pak jsem dostal šanci v e:Lize a to mi hodně pomohlo do zbytku sezony.

Po loňské sezoně jsi dostal šanci v profi týmu Sampi Tipsport, který má na české poměry špičkové zázemí. Předpokládám, že si to užíváš?
Je to obrovský posun v mé kariéře a to, co dokáže nabídnout Sampi, je v rámci esportu v Česku hodně výjimečné, a proto si strašně vážím, že si vybrali právě mě. Ať už zázemí v podobě Gaming Housu, různé mediální akce pro partnery, které vás taky něco naučí, ale především jsou super vztahy mezi hráči a vedením, které jsou hodně přátelské, až bych řekl rodinné.

Díky spojení Sampi a Slovanu reprezentuješ náš klub i v této sezoně v prestižní e:Lize, kterou organizuje Ligová fotbalová asociace. Zatím si vedete velmi dobře a díky umístění v TOP 4 jste se kvalifikovali rovnou do čtvrtfinále. Jaké máte ambice před začátkem letošního play-off?
Nejdřív bych chtěl moc poděkovat Liberci za možnost reprezentace v e:Lize i přesto, že už jsem členem jiné esportové organizace. Ambice jsou rozhodně ty nejvyšší. Myslím, že během základní části jsme ukázali, že se s námi musí počítat a můžu mluvit i za své spoluhráče, že budeme mířit minimálně na stupně vítězů.

Díky kvalifikačnímu turnaji Sampi Rising Star jsi získal dva nové spoluhráče do týmu. Jak si jako nováčci v e:Lize vedou a dáváš jim jako zkušenější hráč i nějaké rady?
Musím říct, že na začátku sezony jsem od toho moc velké očekávání neměl, ale ukázali se velmi dobře především teda Libka, který se předvedl jako jeden z nejlepších hráčů v základní části, tak doufejme že to dokáže přenést i do play-off. Náš další spoluhráč Driske se také dostal v některých zápasech do hry a dokázal nás také velmi dobře zastoupit. Snažím se poradit oběma hráčům před každým hracím kolem a pak je třeba uklidnit v poločase zápasu, nebo když se jim například první zápas nepodaří, tak je namotivovat do dalšího, popřípadě s nimi trénovat.

V tomto týdnu jsi byl v rámci tradiční ankety Fotbalista roku oceněn jako jeden ze tří nejlepších v kategorii eFotbalista roku 2022. Jak si tohoto ocenění považuješ?
Je to určitě jeden z největších úspěchů mé kariéry. Myslím, že nikomu se v prvním kalendářním roku působení v profi esportovém týmu tohle nepodařilo a je to velký příslib do budoucna a další motivace se posouvat dál. Moc jsem si ten večer užil, být na takovém galavečeru společně například s Patrikem Schickem, Petrem Čechem nebo Adamem Hložkem byla velká čest.

Jaký výsledek nebo jaké umístění považuješ za dosavadní vrchol své esports kariéry?
To je hodně těžké říct, každý úspěch je pro mě speciální, ale umístění v anketě eFotbalista roku bude jeden z těch největších a za zmínku určitě stojí i vítězství v jednom z turnajů v rámci Mistrovství České Republiky ve FIFA 23.

Jak často musíš trénovat, abys dokázal podávat takové špičkové výkony?
To se hodně odvíjí od toho, v jaké fázi sezony se nacházíme. Pokud je to ta fáze, kde se hrají ty nejdůležitější turnaje v roce, tak 5-6 hodin denně, pokud se zrovna žádný turnaj neblíží, tak takové dvě hodinky denně, abych nevypadl z toho pomyslného „tempa", ale samozřejmě je dobré si také jednou za čas dát pár dnů pauzu úplně a soustředit se na jiné věci.

Někteří lidé se na hráče FIFA dívají trochu jako na „povaleče“ – jaký máš vztah k aktivnímu sportu a je i fyzická kondice důležitým aspektem pro kvalitního gamera?
Určitě zčásti rozumím tomuto narativu, že obecně esports hráči jsou „povaleči" nebo líní a určitě to tak dřív platilo více a u některých to platí i teď, ale hráči i týmy začínají chápat, že k tomu, abys byl opravdu esports hráč na té nejvyšší úrovni, tak je potřeba najít nějakou vyváženost mezi hraním a tím ostatním. A sport k tomu rozhodně patří. Já osobně hrál sedm let fotbal, z toho šest let za Zbrojovku Brno, takže na celkem vysoké úrovni a teď už se jen tak rekreačně věnuji kickboxu.

Hodně hráčům v herní sérii FIFA chybí česká liga, takže musí volit zahraniční týmy. Jaký je tvůj oblíbený zahraniční klub ve fotbale a hraješ za něj i ve hře FIFA23?
V zahraničí nejvíc fandím Manchesteru City a hraju za něj vždycky i ve FIFĚ 23.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Zámečnictví Prošek Fehrer
Mediální partneři
Hitrádio Contact rtm plus