FC Slovan Liberec | Pod drobnohledem: Týmový duch a odhodlání, to je vizitka Oršuly ze zápasu se Slavií
Menu Další Zavřít Zavřít
23.10.2018

Pod drobnohledem: Týmový duch a odhodlání, to je vizitka Oršuly ze zápasu se Slavií

Tomáš Brhel

Liberec - Pětadvacetiletého útočníka původem ze Slovenska si vyhlédlo naše mužstvo letos v létě a rozhodlo se jím posilnit ofenzivu. Do nedělního zápasu se Slavií nastoupil od začátku utkání a na hřišti pobyl až do 72. minuty, kdy ho nahradil Mashike. Oršula sice tentokrát, stejně jako celý liberecký tým, vyšel gólově naprázdno, nicméně i tak stálo za to věnovat jeho výkonu pozornost.

Slovan tuto sezónu zatím nemá na postu hrotového útočníka jasnou jedničku, a tak se zde střídá více hráčů. V poslední době trenér Zsolt Hornyak točí zejména Mashikeho právě s Oršulou. Ten nastoupil i ve vítězném zápase ve Zlíně a svou zatím jedinou trefu této sezóny si připsal proti Příbrami. V zápase se Slavií to měl ale hodně těžké.

Sešívaným se na začátku utkání dařilo držet míč na svých kopačkách, a tak Oršula běhal hodně bez balonu. Svým presinkem se snažil donutit slávistické stopery k chybě a získat míč pro svůj tým. A od třinácté minuty se jeho úloha ještě podstatně ztížila. Červenou kartu totiž po druhé žluté viděl Jan Mikula a ostatní hráči už si zkrátka nemohli výrazné vysouvání při napadání dovolit. „Rozhodně to pro útočníka není nic příjemného, nicméně jako profesionál si s takovými situacemi zkrátka musím umět poradit,“ vytušil po zápase Oršula.

Nicméně ve druhém poločase už nebylo na co čekat, Slovan musel na nepříznivý vývoj utkání reagovat a naše mužstvo si začalo vytvářet první šance. K tomu napomohla i nižší úroveň kvality slavistické hry po poločasovém střídání Traorého. Oršulovi se dařil první dotek s balónem, získával tak čas pro své spoluhráče na doplnění a celkový obraz hry se vyrovnal i díky němu. Vždyť ze Slovanu pouze Breite (25) a Koscelník (26) podstoupili za zápas více osobních soubojů než Oršula (24), který navíc dvacet minut před koncem zápasu střídal.

V devětačtyřicáté minutě mohl Oršula za svou dosavadní tvrdou dřinu sklízet odměnu. Do vápna totiž dostal povedenou přihrávku od Ševčíka, míč dobře převzal, dvěma rychlými pohyby se dostal až před Koláře, branku se mu ale trefit nepodařilo. „Bohužel jsem ztratil rovnováhu, nějaký kontakt se stoperem tam určitě byl, těžko říct, jak silný, ale asi jsem to mohl vyřešit lépe,“ hodnotí možná největší šanci libereckého Slovanu z utkání se Slavií Oršula.

„Bojovali jsme až do konce, mrzí nás, že to nestačilo"

Pražané se od té chvíle začali více věnovat defenzivě, více se zatáhli a oslabený Slovan se poté do šancí dostával složitěji. Naši hráči museli častěji volit složité centry na osamoceného Oršulu, který sváděl se slavistickou přesilou jeden souboj za druhým. Dvacet minut před koncem se ho potom kouč Hornyák ve snaze vyrovnat rozhodl nahradit čerstvým Mashikem.

Oršula si tak mohl naplno vychutnat dvaasedmdesát minut zápasu se skvělou atmosférou téměř vyprodaného stadionu. „Rozhodně bylo znát, že přišlo tolik lidí. Jsme rádi, že fanoušci chodí, škoda, že se nám nepovedlo odvděčit gólem,“ smutnil po zápase.

Hráč se sedmičkou na dresu proti Slavii sice neskóroval a na první pohled by se mohlo zdát, že se do hry moc nedostával. Na své konto si totiž připsal pouze 9 úspěšných přihrávek, přičemž například Ševčík jich za zápas stihl 44. Nicméně i díky jeho bojovnosti, kterou na hřišti Oršula neúnavně předváděl, se Slovan mohl po zápase s diváky důstojně rozloučit, jelikož téměř osmdesátiminutové oslabení nesehrál vůbec zle.

„Bojovali jsme do poslední minuty, jsme moc zklamaní, že jsme nevyhráli,“ shrnul Oršula po zápase své pocity. Uvidíme, jestli za svůj nedělní výkon dostane důvěru i za týden v derby. Slovan si totiž může spravit náladu již o víkendu v Jablonci.

FILIP ORŠULA PROTI SLAVII

Minuty: 72
Branky: 0
Asistence: 0
Přihrávky: 10/9 úspěšných
Souboje: 24/6 úspěšných
Celková vzdálenost: 8 504 metrů.
Vzdálenost v běhu: 2 142 metrů.
Počet běhů: 177.
Maximální rychlost: 30,24 kilometrů za hodinu.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Ricoh Liberec
Mediální partneři
Beat radio Rádio Impuls