FC Slovan Liberec | Postoupí Slovan do skupiny o titul? Rohodne se v Karviné
Menu Další Zavřít Zavřít
25.04.2019

Postoupí Slovan do skupiny o titul? Rohodne se v Karviné

Šimon Knopp
Liberec – Přichází 30. kolo a s ním i finiš základní části FORTUNA:LIGY. Slovan dokázal v posledních důležitých duelech zvítězit, i proto zatím drží 6. místo zajišťující v nadstavbě účast ve skupině o titul. Ovšem ještě nemá vyhráno, vše rozhodne poslední kolo v Karviné, kde Slovan musí zvítězit či remizovat, pokud nechce spoléhat na výhru Slavie hrající proti Olomouci. Souboj na Městském stadionu v Karviné začne v sobotu od 17 hodin.

MFK Karviná

Karviné, stejně jako na konci podzimu, v tabulce patří momentálně 15. místo, celkem s 26 body. V posledním kole si Karvinští díky výhře 3:1 na Spartě zajistili předposlední místo, protože šestnáctá Dukla je v závěrečném kole nemůže dotáhnout, to stejné platí i pro Karvinou a čtyřbodový náskok Příbrami. Je tedy zřejmé, že svěřenci trenéra Straky budou muset bojovat o setrvání v nejvyšší české fotbalové soutěži až v nadstavbě ve skupině o záchranu.

Avšak postavení v tabulce by mohlo být zavádějící, především pokud se blíže podíváme na formu týmu z Moravskoslezského kraje. V posledních pěti zápasech zvítězili třikrát a dvakrát prohráli pouze o jeden gól. Mezi poslední neúspěšné utkání patří souboj s Duklou (1:2) a Olomoucí (2:3). Naopak si Karviná vyšlápla na Zlín (2:0), Baník (2:0) a v posledním kole zaskočila na Letné Spartu (3:1).

Rozdílovým hráčem Karviné je jednoznačně pražský rodák Tomáš Wágner, který v dosavadní sezóně nasázel 11 gólů a je společně s Kangou, Horou a Tettehem třetím nejlepším střelcem v lize. Druhý nejvyšší počet branek má na svém kontě Lukáš Budinský (8), stejný hráč vévodí i asistencím, nasbíral jich dohromady 5. Do nejvíce zápasů (28) nastoupil brankář Martin Berkovec, který udržel celkem tři čistá konta, avšak v posledním kole ho mezi třemi tyčemi nahradil spoluhráč Martin Pastornický.

MFK Karviná FC SLOVAN LIBEREC
5 ZÁPASY 5
0 VÝHRY 3
2 REMÍZY 2
3 PROHRY 0
2 VSTŘELENÉ GÓLY 6
6 INKASOVANÉ GÓLY 2
16 ŽLUTÉ KARTY 8
0 ČERVENÉ KARTY 0
0 PROMĚNĚNÉ PENALTY0

FC Slovan Liberec

Jak už bylo zmiňováno, Slovan po dvou ligových remízách s Jabloncem a Slavií, v posledních dvou utkáních zvítězil. Nejprve si poradil s přímým konkurentem v boji o elitní skupinu – Mladou Boleslaví. Na jejím hřišti se dokázali prosadit jak Roman Potočný, tak Tomáš Malinský, což znamenalo tři body za výhru 2:1. Následoval trochu bláznivý domácí zápas se Slováckem, v tomto utkání byly odpískány hned tři penalty, jedna z nich v samém závěru. Všechny tři si vzal na starost útočník Libor Kozák a i díky tomu, že všechny tři proměnil, Slovan urval vítězství 3:2. Liberečtí v posledních pěti kolech nabrali velmi slušnou formu, v součtu z posledních zápasů nasbírali 11 bodů a poskočili na šesté místo v tabulce zaručující skupinu o titul, přesto ještě nemají vyhráno…

Vše, co je třeba vědět o nadstavbové části:

Jak bude vypadat nadstavbová část?

S kým a kdy se Slovan utká v nadstavbové části FORTUNA:LIGY?

Favoritem sobotního duelu by měl být jednoznačně Slovan Liberec, který proti Karviné ještě neprohrál. Samozřejmě je to dané i tím, že tyto dva týmy proti sobě neodehrály mnoho zápasů, protože Karviná je v lize stále ještě relativním nováčkem (hraje teprve třetí sezónu v nejvyšší fotbalové soutěži). V posledním vzájemném zápase, který se hrál 21. července, rozhodoval o těsném vítězství Slovanu gólem hlavičkou až v závěru zápasu Pázler.

V posledních dvou utkáních padlo celkem 5 gólů, což je pro Slovan docela neobvyklý počin, i proto došlo k určité změně ve statistikách týmu. Na pozici nejlepšího střelce poskočil (díky třem penaltám) Libor Kozák, momentálně má na kontě 7 branek, druhou příčku drží Roman Potočný s 6. Nejlepšími nahrávači jsou ze stávajícího kádru stále Ondřej Karafiát, Roman Potočný a Radim Breite se dvěma asistencemi. O nejvíce kanadských bodů se dělí s hodnotou osm Kozák s Potočným. Filip Nguyen si sice naposledy nepřipsal další čisté konto, přesto jich má celkem 10 (dělené třetí místo v rámci ligy).


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Banua Speditrans
Mediální partneři
Beat radio Rádio Impuls