FC Slovan Liberec | První přípravný zápas v roce 2021 budeme hrát s ukrajinským Mariupolem
Menu Další Zavřít Zavřít
08.01.2021

První přípravný zápas v roce 2021 budeme hrát s ukrajinským Mariupolem

Ondřej Marko
Liberec - Hráči A-týmu se momentálně připravují na zbytek letošní sezony v teple Turecka. Svěřenci trenéra Hoftycha však mají přípravu letos extrémně krátkou, už 16. ledna se hraje ligové utkání s Bohemians. Liberečtí fotbalisté tedy stihnou méně přípravných zápasů než obvykle. První bude s ukrajinským celkem FK Mariupol a to 9. ledna od 14:00 v tureckém Beleku.

Náš tým naposledy hrál v lize naposledy 22. prosince se Spartou a první utkání v roce 2021 je naplánované již na 16. leden. Letos je tedy zimní příprava extrémně krátká, pro porovnání loni byly mezi zápasy přes dva měsíce. Do Turecka odcestoval tým 3. ledna a to hlavně z důvodů přírodních trávníků a kvalitnějších soupeřů. Nyní si pojďme představit našeho prvního protivníka.

FK Mariupol

Klub sídlí ve městě Mariupol, což je desáté největší město Ukrajiny (440 tisíc obyvatel). Nachází se na jihovýchodě země, přibližně 50 kilometrů na západ od ruských hranic. Bylo založeno na místě bývalé kozácké pevnosti v roce 1778 ruským knížetem Potěmkinem, na počest carevně po vítězně válce s Tureckem. Ve městě žije tradičně mnoho rusky mluvících obyvatel, přičemž zde bylo téměř stejně Ukrajinců a Rusů. Během válečného konfliktu na Ukrajině se z Ukrajinců již údajně stala většina, v poměru téměř 2:1 vůči Rusům. Ve městě žije také relativně početná populace Řeků.

První zmínka o fotbalovém klubu z Mariupolu se datuje do roku 1936, kdy se zúčastnil prvního ročníku Sovětského poháru. Až do roku 1960 město reprezentovalo více klubů, v tomto roce však vznikl nový klub, Azovstal a to spojením dvou místních celků. Tento rok klub považuje za začátek svého působení. Od té doby změnil ještě osmkrát název, přitom se ještě dvakrát vrátil k bývalým názvům. V roce 2017 došlo k zatím k poslední změně, v rámci dekomunizace Ukrajiny se FK Illjičivec Mariupol změnilo na dnešní FK Mariupol. Ukrajinský celek má většinu svých úspěchů z nižších soutěží, dvakrát vyhrál druhou ligu, jednou třetí, dvakrát čtvrtou a jednou juniorskou první ligu. Své domácí zápasy hraje klub na Volodymyr Boiko Stadium, který má kapacitu 12680 fanoušků.

Mariupol svůj poslední zápas sehrál 13. prosince v rámci ukrajinské Premier League. Se třetí Desnou prohrál 0:2 a tím prodloužil sérii porážek na tři. Nutno dodat, že další z nich byla například proti Dynamu Kyjev, které celou ligu vede a zúčastnilo se i Ligy Mistrů. Navíc utkání skončilo velmi těsně, Dynamo vyhrálo pouze rozdílem jediného gólu (2:1). Momentálně se Mariupol v lize nachází na deváté pozici a na postupové příčky o Evropu mu scházejí čtyři body. Předtím ještě náš ukrajinský soupeř vypadl z domácího poháru na úkor druholigového Veres-Rivne. Zajímavostí také je, že celý kádr týmu je složen pouze z ukrajinských hráčů.

Utkání se bude hrát v areálu hotelového komplexu v Beleku, kde se připravuje náš tým, od 16h tureckého, tedy 14h našeho času. Z technických důvodů nebudeme vysílat živý stream a reportáž ze zápasu zveřejníme večer po utkání.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
ZOO Liberec Naše pekárna
Mediální partneři
Rengl Radio Blaník Liberec