FC Slovan Liberec | Rozhovor z bulletinu: Christ Tiéhi se v Liberci cítí jako doma
Menu Další Zavřít Zavřít
04.04.2022

Rozhovor z bulletinu: Christ Tiéhi se v Liberci cítí jako doma

Ondřej Marko
Liberec – V tradičním zápasovém bulletinu při domácím duelu proti Teplicím jsme vám přinesli rozhovor s francouzským záložníkem Christem Tiéhim. Vzhledem k tomu, že jsme pro tištěnou verzi zápasového magazínu museli rozhovor zkrátit a ne všichni si jej mohli v sobotu U Nisy přečíst, přinášíme vám teď ještě interview v plné délce zde na webu.

Narodil ses v Paříži a máš francouzský pas. Nicméně jsi hrál za U20 Pobřeží Slonoviny. Mohl bys vysvětlit tuto situaci a zda tu je možnost, že bys v budoucnu hrál za národní tým Pobřeží Slonoviny?
Ano, narodil jsem se a vyrostl ve Francii, tudíž mám francouzský pas. Nicméně moji rodiče jsou z Pobřeží Slonoviny, takže mám oba pasy. V budoucnu si tedy mohu vybrat, který národ budu reprezentovat.

Tvůj táta byl také známý profesionální fotbalista. Probíráš s ním své výkony a celkově svou fotbalovou kariéru?
Ano, fotbal jsem začal hrát, protože jsem chtěl být jako táta. Po každém zápase mi volá a děláme spolu takový rozbor. Vždy mi řekne, co jsem udělat dobře či špatně, co mohu vylepšit a podobně. Jsem za to moc rád a myslím si, že je to pro mou kariéru velmi dobré.

Navštívil tě už tady v Liberci?
Ano, byl tu v prosinci. Nezůstal tu ale dlouho, protože pak musel do Turecka. Zatím tu ale neviděl žádný zápas naživo. Teď na zápas proti Teplicím by ale měl dorazit.

Už jsi v Liberci přes půl roku, adaptoval ses už na místní podmínky? A jak se ti celkově líbí život v České republice?
Ano, myslím, že už ano. Před Libercem jsem byl v Opavě, což je docela jiné město, menší. Liberec je pěkné město a líbí se mi, že je to blízko do Prahy. Celkově bych řekl, že moje adaptace na klub a spoluhráče se povedla. Všichni mě přijali velmi přívětivě a tvoříme dobrý tým. Cítím se tu jako doma.

Máš v Liberci nějaké oblíbené místo, mimo stadion? A navštívil jsi už Ještěd?
To bude Forum Liberec, protože rád nakupuju. Ještěd jsem zatím ještě nenavštívil. Chtěl jsem jít s Mariosem (Purzitidisem), ale vždy když chci jít, tak nemá čas (smích). Ale stále to máme v plánu.

Jak se daří tvému synovi, hraje si už s míčem? Byl už na nějakých tvých zápasech?
Daří se mu dobře, s míčem si už pomalu začíná hrát. Myslím, že byl asi na šesti utkáních, ale zatím to moc nechápe, je na to moc malý. Je mu teprve rok a půl.

Trenér má v tebe důvěru, pravidelně začínáš v základní sestavě a zároveň chválil tvé výkony. Jsi spokojený s tím, že se ti v novém klubu daří? Očekával jsi to?
Jsem tady velmi spokojený. Ať už s mými výkony, či celkově s týmem. Nicméně si myslím, že vždy mohu být lepší, a to i celý náš tým.

Jak komunikuješ s hráči a trenéry? Ať už na hřišti, či mimo něj. Učíš se česky?
Ano, učím se. Nemluvím sice ještě moc dobře česky, ale rozumím už třeba z 80 procent. Myslím si, že je dobře, že se postupně učím, protože mi to velmi pomáhá. Mimo češtinu ale komunikujeme v angličtině.

A není to těžké, když jsi v kabině jako cizinec a spoluhráči se spolu baví, vtipkují a podobně?
V mém prvním měsíci to určitě těžké bylo. Teď už jim ale začínám rozumět, takže se k ostatním přidávám. Teď už je to jednodušší.

Od října, kdy jsi byl vyloučen proti Ostravě, jsi nedostal žádnou kartu. To je dost neobvyklé pro tvou pozici. Soustředíš se na to, abys zbytečně nefauloval?
Ano, určitě. Byl jsem velmi smutný po této červené kartě, protože proti Baníku jsme odehráli dobrou první půli a myslím si, že jsme mohli vyhrát nebýt mého vyloučení. Byla to moje chyba. Pak jsem ještě nemohl hrát dva zápasy. Od té doby se snažím bránit čistěji a hrát víc chytře, proto jsem také nedostal žádnou kartu.

Proti Pardubicím jsi v dresu Slovanu poprvé zaznamenal asistenci, nicméně stále jsi nedal žádný gól. Co musíš udělat pro to, abys to změnil a byl více produktivní?
Myslím si, že bych měl častěji posílat spoluhráčům dopředu dlouhé míče, tím bych mohl častěji asistovat. A co se střílení gólů týče, tak musím trénovat střelbu, ať už levou či pravou nohou. Doufám, že svůj první gól za Slovan vstřelím brzo.

Proti Slavii jsi byl fanoušky zvolen hráčem utkání. Jak si tohoto ocenění ceníš? Získal jsi jej už potřetí. A jaký to byl celkově pocit, když jste porazili lídra ligy?
Byl jsem nadšený, velmi nadšený. Slavia je velký tým, který je velmi dobrý i v Evropě a podle mě nejlepší v Česku. To je důvod, proč jsem byl tak rád. Náš tým podal velmi dobrý výkon. Řekl bych, že to vítězství je ještě větší kvůli tomu, že jsme hráli většinu času v oslabení. K tomu navíc získané ocenění pro nejlepšího hráče zápasu bylo fantastické. Měl jsem z toho velkou radost a má rodina také.

Proč tým nezvládl uspět v Olomouci? Opět jsme nezačali nejlépe, jako už v několika předchozích venkovních zápasech...
Souhlasím s tím, že to bylo kvůli vstupu do zápasu. Prvních 15-20 minut jsme prostě nehráli dobře a inkasovali jsme gól. Pak už pro nás bylo těžké vyrovnat. Doufám, že příště už nám to půjde lépe, musí.

Jak si užíváš atmosféru na stadionu?
Je to úžasné, na posledních zápasech už bylo dost našich fanoušků. Určitě je potřebujeme, protože pak sami vidíme, že hrajeme mnohem lépe. Atmosféra je tady skvělá.

Poznávají tě lidé ve městě?
Občas ano. Někdy mi fanoušci píšou i přes sociální sítě a já se jim snažím odpovídat. Říkají mi, že mě mají rádi a oceňují, že bojuji za klub. Budu se v tom snažit pokračovat.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Auto Koutek AAA Auto
Mediální partneři
rtm plus eFotbal