FC Slovan Liberec | Slovan čeká 58. Podještědské derby! Doma přivítá rivala z Jablonce
Menu Další Zavřít Zavřít
25.02.2022

Slovan čeká 58. Podještědské derby! Doma přivítá rivala z Jablonce

Tomáš Honzejk
Liberec - Nejdůležitější zápas v rámci Libereckého kraje je opět tu! V sobotu hostíme v rámci 58. Podještědského derby FK Jablonec! Konečně můžeme zaplnit tribuny z více než poloviny celkové kapacity stadionu. Přijďte hráče podpořit a ukázat jim, jak je pro vás tento zápas důležitý. Výkop je naplánován na sobotních 15 hodin.

FK Jablonec - jaro zatím bez porážky

Rival ze sousedního města má za sebou dvě ligová utkání a jedno pohárové. Nejprve na začátku února zdolal na domácím stadionu Sigmu Olomouc výsledkem 1:0. O dva týdny později remizoval v Karviné, když na 1:1 vyrovnával v 85. minutě Václav Pilař. Nejlepší utkání zažili svěřenci Petra Rady v rámci MOL Cupu. Doma přivítali Mladou Boleslav a i díky dvěma trefám nám dobře známého Tomáše Malínského, zvítězili vysoko 4:0 a postoupili tak do semifinále. Minulý víkend jablonečtí nehráli, jelikož jejich duel se Spartou byl odložen pro nezpůsobilý terén na Střelnici.

Úvod jara sice zastihl zelenobílé ve slušné formě, jinak se ale Jablonci tolik nedaří. Po 21 odehraných duelech má na svém kontě jen 20 bodů za čtyři výhry, osm remíz a devět porážek při negativním skóre 16:35. Momentálně se nachází až na 14. příčce ligové tabulky, která znamená boje ve Skupině o udržení. Na desáté místo, které znamená umístění v klidné prostřední skupině a na kterém se momentálně nachází právě Slovan, ztrácí Jablonec pět bodů.

Trenér Rada musel v zimní přestávce skládat úplně nový útok. Jablonec totiž opustil pětigólový Tomáš Čvančara, který zamířil do pražské Sparty a dvougólový Martin Doležal. Ten poprvé v kariéře zamířil do zahraničí, konkrétně do polského celku Zagłębie Lubin. Nejzvučnějším příchodem je útočník Václav Kadlec, který se snaží restartovat svou kariéru. Dále přišel do útoku Jan Silný z Líšně a z hostování se vrátil Lotyš Davis Ikaunieks. Citelnou ztrátou je určitě také hostování Libora Holíka v plzeňské Viktorii. Na poslední chvíli ještě Jablonec získal Dominika Maška z Mladé Boleslavi.

Po odchodu Tomáše Čvančary je momentálně nejlepším střelcem týmu Václav Pilař, který zapsal tři přesné zásahy. Za ním jsou dvougóloví Tomáš Malínský a Miloš Kratochvíl. Nejvíce asistencí zatím zaznamenal v letošní sezóně Dominik Pleštil, a to tři. Jasnou jedničkou mezi tyčemi je pak Jan Hanuš, který nastoupil do dvaceti utkání a čtyřikrát udržel čisté konto.

Trenér Rada nebude mít pro derby k dispozici nejspíše trojici hráčů. Jedná se o Jana Kroba, Dominika Pleštila a Martina Nešpora. Všichni tito hráči doléčují svá zranění.

FC Slovan Liberec - dva zápasy, jeden bod

Našemu mužstvu nevyšel vstup do jarní části sezóny úplně podle představ. Nejprve jsme prohráli na hřišti Fastavu Zlín 0:2, poté jsme přišli o vítězství v Mladé Boleslavi, když v nastaveném čase vyrovnával na konečných 3:3 Ewerton. V obou utkáních měli hráči v modrobílém špatný vstup do úvodního poločasu a je to určitě něco, na čem bylo třeba zapracovat.

Slovan má zatím odehraných 21 utkání (chybí odložený zápas proti Pardubicím), ve kterých získal 25 bodů za sedm výher, čtyři remízy a hned deset proher. Skóre má také negativní, a to 20:30. Tento bodový zisk znamená v našlapaném středu tabulky desáté místo. Na šestou Mladou Boleslav, která uzavírá Skupinu o titul, ztrácíme pouhé dva body. Zlín, nacházející se ihned pod námi na jedenácté pozici, má stejný počet bodů jako naše mužstvo. Dvanáctí Bohemians pak ztrácejí čtyři body.

Nejlepším střelcem týmu je čtyřgólový Ľubomír Tupta. O jednu branku méně zaznamenala hned trojice hráčů, a to Jusúf Hilál, Jan Matoušek a Imad Rondić. O týmového krále asistencí se dělí dvojice Christian Frýdek a Jan Mikula. Oba hráči přihráli na tři branky. Jasnou brankářskou jedničkou je pak Milan Knobloch. Liberecký brankář odchytal všechna utkání a připsal si čtyři čistá konta.

Největší ztrátou v zimním přestupovém období je určitě odchod Matěje Chaluše. Mladý stoper zamířil na první zahraniční angažmá do švédského Malmö FF. Jinak Slovan hráče spíše získával. Na přestup dorazili Ahmad Ghali z Trenčína, Denis Višinský ze Slavie a Mohamed Doumbia, který naposledy působil v pražské Dukle. Na hostování náš klub získal slávisty Alijagiće a Prebsla, a také Lukáše Štetinu ze Sparty.

Poslední jmenovaný ovšem do derby rozhodně nezasáhne, jelikož v Mladé Boleslavi viděl čtvrtou žlutou kartu v sezóně, která znamená stop na jeden zápas. Připraven nebude také Jusúf Hilál. Ten stále léčí zranění přivozené na soustředění v Turecku.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Star taxi Železářství Letná
Mediální partneři
Náš region Radio Blaník Liberec