FC Slovan Liberec | Slovan čeká příprava na EL: Na opatření se nechceme vymlouvat, řekl Hoftych
Menu Další Zavřít Zavřít
12.10.2020

Slovan čeká příprava na EL: Na opatření se nechceme vymlouvat, řekl Hoftych

Redakce
Liberec – Vzhledem k pozastavení sportovních soutěží včetně FORTUNA:LIGY na území České republiky, musí naše mužstvo upravit přípravu před Evropskou ligou. Ta totiž obdržela od vládních orgánů výjimku týkající se na mezinárodní akce. Jak si tým podle trenéra Pavla Hoftycha s uzpůsobeným programem poradí a proč se klub rozhodl pro dobrovolné přetestování všech hráčů?

Jak těžké budou pro tým nadcházející dva týdny?
Už na jaře jsme si zvykli, že je situace trochu chaotická a příliš se neví, co bude dopředu. Po předchozích zkušenostech jsme připraveni. Máme velkou výhodu, že hrajeme společně se Spartou a Slavií evropský pohár, takže nás čeká určitý vrchol, na nějž se můžeme soustředit. Obecně situaci ale nechápu: jsme na čerstvém vzduchu, dodržujeme bezpečnostní opatření a jsme pořád testovaní... Nerozumím tomu, proč fotbal nepokračuje.

A co omezení maximálního počtu 20 lidí na tréninku?
Aktuálně máme některé kluky v reprezentacích, takže je nás na tréninku nějakých 12. Ale nemáme zase tak široký kádr, do počtu 20 hráčů podle pana Romana Prymuly se vejdeme. Naštěstí děláme naší aktivitu venku. Počasí je pořád dobré, takže se snažíme zůstat pozitivní. Tedy v případě testů negativní, ale svět není jen o covidu. Koneckonců existují i ostatní nemoci, jen PR této je neskutečné...

Naruší přípravu na Evropskou ligu víkend bez zápasu?
V pátek jsme odehráli přípravný duel s Duklou a až do soboty pojedeme ve stejném režimu, jako kdybychom v Teplicích hráli. Neděli necháme volnou a od příštího pondělí se už budeme chystat přímo na Gent. Ve středu (14.) zároveň dojde na náklady klubu k dalšímu dobrovolnému přetestování. Rozhodli jsme se tak proto, že hodně kluků bylo pryč... Jde o dalších 70 tisíc na náklady klubu, i proto nechápu rozhodnutí o zastavení ligy. Všemu jdeme naproti tak, abychom zůstali zdraví a zároveň předešli případným potížím před Evropskou ligou.

Vážně nebude zápasové manko nevýhodou?
Určitě bych se na to nechtěl vymlouvat a ani si to nemyslím. Jsme v režimu, kdy je osm kluků u nároďáků a spousta z hráčů se vrátí až během středy. V pátek jsme hráli kvalitní přípravné utkání s Duklou, takže nevěřím, že by herní pauza měla nějak vstoupit do Evropské ligy. Ani bych tím nic neomlouval. FCSB mělo během třetího předkola také těžkou situaci, APOEL si zase v domácí soutěži odložil své utkání, i když mu to nakonec bylo k ničemu. Nemá to vliv.

Věříte, že se liga po čtrnácti dnech rozehraje?
Existuje dost kompetentních lidí, kteří by měli zvládnout rozlišit, co je a co není nebezpečné. Byl jsem třeba v obchodě, kde vidíte hlavu na hlavě, oproti stadionu, kde se nás sejde na hřišti 22, ale nesmíme hrát, přestože jsme průběžně testovaní. Věřím, že se ve fotbalovém prostředí pohybují kompetentní lidé, kteří si s panem Romanem Prymulou sednou a vysvětlí mu, že je fotbal bezpečná zóna. Nechápu ani slovo výjimka... Nevím, proč bychom měli být nějak slučovaní s lidmi, kteří ani opatření nedodržují.

Zatrnulo vám, když vyšel Filipu Nguyenovi neprůkazný test?
Nezatrnulo. Trneme vlastně každý týden, protože jsme testovaní pořád. Bezpříznakoví lidé by neměli být testováni. Všichni ostatní nakažení byli také bezpříznakoví, beru je jako zdravé lidi. I kdyby byl Filip eventuelně pozitivní, což nebyl, tak by zkrátka prošel režimem karantény a duel by odchytal Milan Knobloch. Ten se výborně předvedl proti Dukle, stejně jako Filip v předchozích zápasech. Je potřeba na situace umět reagovat.

Jak vidíte zápas s Gentem, podali jsme výjimku na odehrání duelu v domácím prostředí...
Od UEFY přišla možnost vpustit do ochozů 30 % kapacity stadionu, což v Čechách není možné. Ano, podali jsme žádost na odehrání zápas v domácích podmínkách. Kór v této době, která lidem bere hrozně moc iluzí, by bylo potřeba, aby byla fotbalová činnost prezentovaná jako bezpečná zóna. Aby utkání Sparty i Liberce ukázaly naší republiku jako bezpečnou oblast... Věřím, že když budeme hrát doma, jsme schopni odehrát slušný zápas i proti favoritovi.

Co říkáte na povolání Michaela Rabušice a Jana Mikuly do záložní reprezentace?
U Ramba jde o hezký příběh. Oběma to přeju, záložní reprezentace ale nemá s tou skutečnou nic moc společného. Záložní tým by se za normálních okolností nesložil, na druhou stranu pro kluky jde o dobrou příležitost si zatrénovat s parťáky z ostatních klubů. Jak už jsem říkal, klukům přeju, že si jich někdo všiml. Makají, jde o výborné hráče i charaktery.

Co Kamso Mara, který se vrací ze srazu guinejského národního týmu? Nákaza tam taktéž byla prokázána.
Vrací se do Liberce mimo tým, ve středu bude protestován a uvidíme... Kolem létají různé virózy stejně jako každý podzim. Beru to tak, že průběh covidu u některých je složitý hlavně v případě lidí se zdravotními potížemi, ale neměli bychom svět paralyzovat.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
ČSOB Břízky - Euroseal
Mediální partneři
Náš region Český rozhlas Liberec