FC Slovan Liberec | Slovan odstartuje jarní část FORTUNA:LIGY domácím zápasem proti Příbrami
Menu Další Zavřít Zavřít
08.02.2019

Slovan odstartuje jarní část FORTUNA:LIGY domácím zápasem proti Příbrami

Šimon Knopp
Liberec – Všichni liberečtí fotbaloví fanoušci již netrpělivě vyhlížejí návrat české nejvyšší soutěže a v sobotu 9. 2. od 15 hodin se na stadionu U Nisy konečně dočkají. Los přidělil Liberci ve 20. kole tým 1. FK Příbram. Dokáže Slovan navázat na úspěšnou přípravu a získat všechny tři body?

Praktická informace:

Upozornění pro fanoušky mířící na stadion od vlakového či autobusového nádraží. Ulice Wintrova (z níž vede cyklostezka ke stadionu) je kvůli stavebním pracím stále uzavřena. Doporučujeme obejít ulicemi Žitavská a Dožínková.

1. FK Příbram

Středočeši se nacházejí na 12. místě v tabulce s bilancí 20 získaných bodů, ovšem například na devátou Opavu ztrácejí pouhé 3 body. Během dvaceti kol dokázali 5x zvítězit, 5x remizovat a prohráli v 9 zápasech. Cenné body získala Příbram za dvě remízy se Spartou a jednu s Plzní, na druhou stranu utržila taktéž debakl 0:6 od Jablonce a 0:5 od Opavy. A právě defenziva dělá svěřencům trenéra Csaplára velké problémy. Příbram je totiž týmem, který nejčastěji inkasoval (celkem 43x), i proto má nejhorší gólovou bilanci v lize (rozdíl v počtu vstřelených a obdržených gólů: -19).

Během zimní přestávky se Příbram zúčastnila Tipsport ligy, ve které svedla celkem tři zápasy proti Hradci (1:2), Ústí nad Labem (5:2) a Vlašimi (2:1). Dále stihli Středočeši odehrát ještě utkání proti Sokolovu (4:1), Dukle (0:4), Českým Budějovicím (1:1) a Táborsku (1:4). Jak je vidno, Příbrami se příliš výsledkově nedařilo, zvítězila pouze třikrát ze sedmi zápasů, její celkové skóre bylo 14:15.

Co se týče změn v kádru Příbrami, tak jich příliš nenajdeme, mužstvo zůstalo téměř nezměněné. Posilou do obrany je Tomáš Jablonský, který chce znovu nastartovat svoji kariéru v první lize. Do útoku přišel na trvalý přestup, nám dobře známý, Radek Voltr (který zde působil již na hostování). Naopak kariéru ze zdravotních důvodů ukončil Mario Holek (ovšem za Příbram nestihl zasáhnout do soutěžního zápasu).

Nejlepším střelcem a zároveň i kapitánem je Antonín Fantiš s 5 góly, na záda mu dýchají zkušení borci Miroslav Slepička (4) a Jan Rezek (3). Nejvíce asistencí (3) si připsal poslední zmiňovaný, po dvou nasbírali Filip Hlúpik a Emmanuel Antwi. Brankář Příbrami, Milan Švenger, udržel celkem tři čistá konta.

Historická tabulka vzájemných ligových zápasů

FC Slovan Liberec 1. FK Příbram
39 ZÁPASY 39
20 VÝHRY 7
12 REMÍZY 12
7 PROHRY 20
59 VSTŘELENÉ GÓLY 31
31 INKASOVANÉ GÓLY 59
70 ŽLUTÉ KARTY 69
3 ČERVENÉ KARTY 3
4 PROMĚNĚNÉ PENALTY4

FC Slovan Liberec

Slovan „přezimoval“ na 7. místě celkem s 25 body a pětibodovou ztrátou na šestý Zlín. Jak všichni víme, hlavním problémem modrobílých byla koncovka, se 17 vstřelenými góly patříme k nejhorším v lize. Naše nejvyšší výhra byla 3:0 na Sigmou, následně pak utkání právě s Příbramí, ve kterém svěřenci trenéra Hornyáka uspěli 3:1. Naopak nejcitelnější porážku naše mužstvo utrpělo proti Spartě (1:4).

Slovan absolvoval jedno, spíše kondiční soustředění na Kypru a následně druhé, herní soustředění v Turecku. Během pauzy Liberec odehrál celkem 5 přípravných utkání, ve čtyřech dokázal zvítězit. První zápas se odehrál v Turnově proti Neugersdorfu (5:0), zbytek v Turecku, s Neftči Baku (1:2), Jagiellonii Białystok (3:1), Partizanem Bělehrad (1:0) a v neposlední řadě s Botevem Plovdiv (2:0). Celkové skóre tedy bylo 12:3, nejlepším střelcem v přípravě byl Musa, který vstřelil v jednom zápase hattrick.

Kádr Slovanu prošel některými změnami, ovšem nebyly tak velké, jako například v posledním přestupovém období. Tým opustili Petr Ševčík (SK Slavia Praha), Milan Kerbr (Apollon Limasol), Václav Hladký (St. Mirren), Radek Voltr (1. FK Příbram) a Elvis Sukisa Mashike (hostování FK Viktoria Žižkov). Na druhé straně do týmu přišli: Olivier Vliegen (během podzimu doplnil juniorku Slovanu z Anderlechtu), Ondřej Lehoczki (z juniorky), Petar Musa (na hostování ze Slavie) a především Libor Kozák. Oscarovo hostování bylo navíc proměněno v přestup.

Pozici nejlepšího střelce drží Roman Potočný, na kontě má pět přesných tref. Nejlepším nahrávačem je po odchodu Petra Ševčíka opět Roman Potočný se dvěma asistencemi. Vytáhlý útočník tedy posbíral zatím nejvíce kanadských bodů (5+2). Filip Nguyen má celkově šest čistých kont.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Bazén Liberec Speditrans
Mediální partneři
Beat radio Český rozhlas Liberec