FC Slovan Liberec | Slovan v základních skupinách EL: historická sezóna 2015/16
Menu Další Zavřít Zavřít
18.10.2020

Slovan v základních skupinách EL: historická sezóna 2015/16

Ondřej Marko
Liberec – Dnešním článkem se opět přeneseme do minulosti a připomeneme si působení Slovanu v základní skupině Evropské ligy v ročníku 2015/2016. Jindřich Trpišovský nastoupil jako nový liberecký trenér v červnu a hned v červenci a srpnu úspěšně vedl tým v kvalifikaci přes izraelský Hapoel a chorvatský Hajduk Split.

Další nelehký los obsahující zvučná jména

Olympique Marseille, SC Braga, FC Groningen. Čtvrtý celek francouzské Ligue 1, čtvrtý celek portugalské Ligy NOS a osmý tým nizozemské Eredivise. Nejzvučnější z vylosovaných celků byla určitě Marseille, byla jednoznačně brána jako velký favorit. Trenér Trpišovský moc neznal Bragu, která nakonec velmi překvapila. Dále měl být dle trenéra nejblíže naší úrovni být Groningen.

„Já osobně jsem malinko zklamaný, protože jsme nedostali žádný z těch týmů, které jsem si přál, co se týče té atmosféry na stadionech. Na druhou stranu jsme rádi, že nemusíme cestovat až do Ázerbájdžánu, jsou to tři týmy z vyspělých fotbalových zemí. Takže jsem tak středně spokojený,“ dodal tehdy k losu trenér Trpišovský.

Liberecký tým

Než se pustíme do jednotlivých zápasů, tak si ještě krátce připomeňme tehdejší mužstvo Slovanu. Bránu strážil většinu času Tomáš Koubek, Václav Hladký dělal „dvojku.“ Obranná čtyřka byla složena z Vladimíra Coufala, Davida Hovorky, Lukáše Pokorného a Lukáše Bartošáka. V záloze hráli David Pavelka, Josef Šural, Herolind Shala, Zdeněk Folprecht, Dmitri Efremov, Egon Vůch či Josef Sýkora. V útoku pak Marek Bakoš a Michael Rabušic.

Venkovní zápasy – naše jediné výhry ve skupině

V našem druhém zápase jsme vyrazili na Stade Vélodrome utkat se s Olympique Marseille. Do Francie jsme rozhodně nejeli jako favorité a hned v prvním poločase se to potvrdilo, Marseille nás přestřílela 13 ku jedné. V druhé části trend pokračoval dál a francouzský klub měl stále výraznou převahu, Slovan ale skvěle držel brankář Koubek. V 84. minutě dal Vladimír Coufal po naší první střele na bránu gól a Marseille už nedokázala odpovědět. Zvítězili jsem tedy 1:0 i přes nepříznivou statistiku střel (4:31).

Druhý venkovní zápas se odehrál na stadionu Groningenu, Euroborg. Oba celky nenechaly nic náhodě a již od začátku se hrálo velmi aktivně a ofenzivně. Ovšem i přes nespočet velkých šancí muselo téměř 19 tisíc diváků čekat na gól až do závěru utkání. Po rohovém kopu si vlastní gól vstřelil nizozemský brankář Padt (ten zároveň jako jediný stále hraje za Groningen, již sedmou sezónu). V závěrečném tlaku už Groningen nedokázal srovnat, odvezli jsme si další výhru 1:0 a tři body.

Poslední venkovní zápas jsme hráli v Portugalsku. Slovan měl stále naději na postup, zatímco Braga si ten svůj chtěla už jen potvrdit. Opět se hrálo velmi aktivně již od začátku, Braga vystřelila kousek nad bránu hned ve druhé minutě. První gól ale dal až Dmitri Emefremov o půl hodiny později. Těsně před koncem poločase však zvládl za Bragu odpovědět Ricardo Ferreira, druhá půle tedy začala vyrovnaně 1:1. K vyrovnanosti první části se ta druhá nepřiblížila, nevystřelili jsme v ní ani jednou. Tlaku Bragy jsme zvládli odolávat velmi dlouho, až nakonec to prolomil Brazilec Crislan. Skupinu jsem zakončili prohrou 1:2.

Domácí zápasy – získaný pouhý jeden bod

O co více se nám dařilo venku, o to méně se nám vedlo doma. Hned v první kole jsme se utkali na stadionu U Nisy s Bragou. Na rozdíl od zápasu v Portugalsku, kde jsme byli téměř trojnásobně přestříleni, jsme doma v této statistice vyhráli. Bohužel žádná z našich střel neskončila v bráně skvěle chytajícího Matheuse. Jediný gól utkání vstřelil v 60. minutě Rafa Silva, který dnes kope za lisabonskou Benficu. Braga tím ukončila naší dlouhotrvající sérii bez porážky.

K druhému utkání U Nisy dorazil nizozemský Groningen a hned v úvodu do něj vstoupil Slovan velmi aktivně. Celý první poločas měl převahu a mnoho šancí, nicméně gól nepadl. Trend se udržel i v druhé půli a v 87. minutě vstřelil Nizozemcům gól střídající Luckassen. V závěru jsme si ještě mohli vedení pojistit, Efremov však přestřelil. Zvrat přišel v 96. minutě, kdy byl proti nám odpískán pokutový kop, nutno podotknout, že neprávem. Danny Hoesen byl fantasticky vychytán Koubkem, k odraženému míči se naneštěstí stejně dostal nejrychleji a od břevna nakonec balón dopravil do brány.

V našem posledním utkání Evropské ligy 2015/16 jsme doma hostili Olympique Marseille, před prakticky zaplněnými tribunami stadionu U Nisy. Slovan nutně potřeboval vyhrát, pokud by se tak stalo, měly by oba celky shodně 10 bodů a vzhledem ke vzájemné bilanci by postupoval náš tým. Ovšem plán zkomplikoval hned v 14. minutě Michy Batshuayi, který prostřelil Koubka. Do poločasu přidal další branku Georges-Kevin N´Koudou a v úvodu druhého hned další Abdelaziz Barrada. Slovan se ale nevzdával a předváděl sympatický výkon, který vyústil v penaltu, které se ujal Marek Bakoš a nezklamal. Hned v následující minutě vstřelil ještě další gól Josef Šural a hned byl rozdíl pouze jeden gól. Ovšem v závěru hosté ubránili všechny naše velké šance a v 94. minutě ještě přidal pojistku Lucas Ocampos.

Shrnutí

Slovan ze šesti zápasů dohromady nasbíral sedm bodů, z nichž šest vybojoval venku – do posledního kola byl ve hře o postup. Nakonec to ale na postupové příčky nestačilo, na Marseille ztrácel pět bodů, o stejný počet měl navrch nad Groningenem. Po sympatických herních výkonech i nečekané výhře ve Francii jsme zakončili Evropskou ligu na třetím místě.

tabulka dostupná ze stránky https://www.skysports.com/europa-league-table/2015.

Článek o sezóně 2013/14


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Hennlich Eurovia
Mediální partneři
Radio Blaník Liberec Beat radio