FC Slovan Liberec | Slovan v základních skupinách EL: historická sezóna 2016/17
Menu Další Zavřít Zavřít
19.10.2020

Slovan v základních skupinách EL: historická sezóna 2016/17

Redakce
Na čtyři roky naposledy. Slovan v základní skupině Evropské ligy během sezóny 2016/17 zažil boj s nepříjemnými protivníky z Ázerbájdžánu a Řecka, v náročné konkurenci nakonec uhrál body jen v soubojích s Karabachem, i když o postup bojoval opět až do posledního kola. Co se tenkrát událo?

NEVYZPYTATELNÝ LOS S NECHTĚNÝM SOKEM

Minule se kouč Jindřich Trpišovský radoval, že nemusí cestovat do Ázerbájdžánu. Tentokrát týmu štěstí nepřálo. Vyfasoval nevyzpytatelnou skupinu s Karabachem, řeckým PAOK Soluň a italskou Fiorentinou. Bylo jasné, že cesta k postupu bude nesmírně náročná.

„Ve chvíli, kdy jsme byli nalosováni k Fiorentině a Soluni, jsme byli hodně spokojení. Jde o týmy, které by nám mohly vyhovovat, navíc jsou to obě zajímavé destinace. Bohužel vše trochu zkazil Karabach, kam jsme nechtěli kvůli cestování i jejich kvalitě," vysvětloval tehdy krátce po losu kouč Trpišovský. Slovan byl tažen ze třetího koše, ázerbájdžánský celek až ze čtvrtého.

Do základní skupiny se modrobílí dostali přes rakouskou Admiru Wacker Mödling (2:1, 2:0) a přes nepříjemnou kyperskou Larnaku, u níž Slovan vybojoval výhru 1:0 a následně ji doma přejel hattrickem Jana Sýkory během první půle 3:0.

Liberecký tým

Jen krátce pro připomenutí. Vzadu Martin Dúbravka, který aktuálně chytá za Newcastle, obrana ve složení Vladimír Coufal, Milan Kerbr, Ondřej Kúdela, Ondřej Karafiát a David Hovorka. Zálohu táhl Tomáš Souček, Petr Ševčík, Daniel Bartl, nebo Radim Breite s Egonem Vůchem a už zmiňovaný Janem Sýkorou, no a Milan Baroš s Martinem Graiciarem na útočné polovině. Součtem tým plný zkušeností proložený dravým mládím.

Venkovní zápasy – Těžké bitvy s pouhými dvěma vstřelenými góly

Hned na úvod si Slovan zaletěl 3,5 tisíce kilometrů dlouhou štreku do Baku, kde vyzval domácí Karabach. Už po několika vteřinách skóroval Jan Sýkora, dodnes nejrychlejší brankou Evropské ligy, domácí sice vyrovnali, do vedení však naše mužstvo vrátila trefa Milana Baroše. Jenže tři body nakonec střídačce protekly mezi prsty, v páté minutě nastavení poslal balon na bránu Sadygov a oba celky se rozešly s remízou 2:2. Parta Jindřicha Trpišovského si navíc z náročného výletu přivezla virózu, kvůli níž musel celý tým do karantény a odložen musel být také následující ligový zápas s Karvinou.

Ztráta bodů na poslední chvíli jako kdyby definovala zbytek skupiny. Slovan následně ve venkovních zápasech neuhrál ani bod, v Itálii prohrál 0:3 a v posledním zápase na horké řecké půdě proti PAOK Soluň zase 0:2. U soupeřů tak vstřelil celkem pouze dvě branky, doma navíc proti oběma soupeřům nedokázal uspět také.

Domácí zápasy – odplata Karabachu

Náročná skupina se pro Slovan po remíze s Karabachem nevyvíjela ideálně, doma potřeboval bodovat a měl k tomu dva zápasy za sebou. Naše mužstvo, znevýhodněné předchozí virózou a karanténou ale opět srazil závěr. Proti PAOKu udeřil znovu v první minutě Sýkora, hosté srovnali o několik chvil později. Vyrovnaný stav trval až vypjaté koncovky duelu, kdy Athanasiadis přehlavičkoval právě Sýkoru a vystřelil řeckému soupeři všechny body.

Lepší průběh z pohledu našeho mužstva neměla ani bitva s Fiorentinou. Ofenzivní konfrontaci s italským fotbalem prohrál 1:3, když nestačil uhlídat nebezpečné brejky soupeře. V 58. minutě sice snižoval Petr Ševčík po rohovém kopu na 1:2, hosté si ale výhru pohlídali zvýšením Babacara.

Oči se tak upínaly na poslední domácí (a předposlední celkově) bitvu s Karabachem. Slovan bezpodmínečně musel uspět, aby si zachoval teoretickou šanci na postup a to se mu také povedlo. Jasnou záležitost dirigovaly gól Vůcha a dvě trefy ruského útočníka Nikolaje Komličenka, naše mužstvo vyhrálo 3:0. Následně však, jak už bylo řečeno, PAOKu venku podlehlo 0:2 a obsadilo konečnou čtvrtou příčku tabulky J.

Shrnutí

Nakonec z toho tedy byly jen čtyři body. Slovan neprohrál pouze s ázerbájdžánským vyzyvatelem, naopak PAOK Soluň a Fiorentinu neobral ani o bod. Naše mužstvo předskočil nakonec v tabulce i Karabach, který dvakrát přehrál řecký celek 1:0 a 2:0.

tabulka dostupná ze stránky https://www.skysports.com/europa-league-table/2013

Článek o sezóně 2013/14
Článek o sezóně 2015/16


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
ITADECO Fehrer
Mediální partneři
Rádio Impuls Rengl