FC Slovan Liberec | Soustředění pokračuje, v pondělí se utkáme s ruským klubem Achmat Groznyj
Menu Další Zavřít Zavřít
11.07.2021

Soustředění pokračuje, v pondělí se utkáme s ruským klubem Achmat Groznyj

Ondřej Marko
Liberec – Herní soustředění v Rakousku pokračuje dalším zápasem, tentokrát Slovan poměří síly s celkem z ruské Premier League. Jedná se o FC Achmat Groznyj, klub z hlavního města Čečenské autonomní republiky. Zápas odehrajeme v pondělí od 16. hodiny.

FC Achmat Groznyj

Klub z hlavního města Čečenska byl založen v roce 1946, a to pod názvem Dynamo. Nicméně většinu své existence používal název „Terek“. To se změnilo až v roce 2017, kdy byl přejmenován na počest zavražděného Achmata Kadyrova. Kadyrov byl prvním prezidentem Čečenska od doby, kdy v zemi opět získala kontrolu Ruská federace. Zároveň se jedná o otce Ramzana Kadyrova, což je prezident Čečenska již od roku 2007. Achmat Kadyrov byl zavražděn v roce 2004 při příležitosti oslav Dne vítězství, a to přímo na místním fotbalovém stadionu (byl rovněž klubovým prezidentem).

Co se týče sportovní stránky, tak klub hraje v ruské Premier League, tedy v nejvyšší soutěži. Ruská liga je zároveň osmou nejlepší a nejhodnotnější ligou na starém kontinentu. Loňský ročník ukončil náš soupeř na 11. místě, ze 16 možných. Čečenský celek získal ve své historii pouze jednu trofej, a to ruský fotbalový pohár v sezoně 2003/04. Může se zdát, že tým z Čečenska je lehkým soupeřem, nicméně už pouze podle tržní hodnoty je ruský celek téměř třikrát hodnotnější než náš klub.

Své domácí zápasy hrají v 30tisícové Akhmat-Arena v téměř 300tisícovém městě Grozný. Zajímavé také bylo slavnostní otevření tohoto stadionu. Proběhlo v květnu 2011 a utkal se zde výběr Kavkazu (např. prezident Kadyrov a další místní fotbalisté a politici) s týmem světových hvězd (Maradona, Figo, Baresi,...). Tým Kavkazu nakonec zvítězil 5:2.

FC Slovan Liberec

Náš tým v letošní přípravě zatím odehrál pět duelů, čtyři s českými týmy a jeden s rakouským celkem. Třikrát jsme zvítězili: Žižkov (5:0), Ústí nad Labem (3:1) a rezerva Sparty (3:1), jednou prohráli: Dukla Praha (1:3) a v posledním utkání jsme remizovali s rakouským BW Linz. V tomto utkání jsme prohrávali již od sedmé minuty a v druhé půli vyrovnal kuriózní brankou Ondřej Novotný, na konečných 1:1.

Minule se nic nezměnilo ani na dosavadních nejlepších střelcích přípravy. O první místo se dělí hned trojice hráčů, jež dala dvě branky: Marek Bína, Adama Diamé a Jakub Nečas. Pokud jde o pondělní zápas, tak ten odehrají svěřenci trenéra Pavla Hoftycha v Ottensheimu, což je městys, vzdálený cca deset kilometrů od Lince. Poslední utkání přípravy by měl Slovan sehrát už v pátek s německým Regensburgem, a to v německém městě Passau u rakouských hranic.

Druhý duel rakouské přípravy začne v pondělí od 16:00. Pokud to technické podmínky na místě umožní, pokusíme se pro vás zprostředkovat vlastní stream. Odkaz na něj najdete včas zde na webu, stejně tak i informaci v případě, že videopřenos nakonec možný nebude.




Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
1. jizerskohorská stavební Crytur
Mediální partneři
Rádio Impuls Liberecká drbna