FC Slovan Liberec | Statistické okénko: Jak si vedl tým Slovanu během ligového podzimu?
Menu Další Zavřít Zavřít
16.11.2022

Statistické okénko: Jak si vedl tým Slovanu během ligového podzimu?

Šimon Knopp
Liberec - Liberečtí fotbalisté zakončili zápasem s Teplicemi podzimní část ligové sezony. Šestnáctým kolem se zároveň přehoupli do druhé poloviny základní části české nejvyšší soutěže. V následujícím článku se podíváme na týmové statistiky odehraných duelů a zjistíme, jak je na tom Slovan v porovnání s ostatními celky ligy.

Vstřelené branky: podprůměrné, přesto lepší než minulý rok

Slovan doposud vsítil 21 branek, což vychází v průměru na 1,3 gólu na zápas. Přestože se toto číslo nejeví na první pohled špatně, jedná se o ligově podprůměrný výsledek. Libereckým hráčům v tomto ohledu patří až jedenáctá pozice. Na druhou stranu Slovácko či Hradec, kteří jsou v tabulce před námi, jsou na tom hůře. V porovnání s minulou sezonou (při stejném počtu odehraných utkání) se jedná o lepší výsledek, tehdy Slovan měl na kontě pouze 16 gólů.

Při podrobnější analýze zjistíme, že se liberečtí fotbalisté trefují častěji v prvním (12 gólů) než v druhém (9 gólů) poločasu. Distribuce branek z hlediska domácích či venkovních zápasů je prakticky totožná (11 a 10). Jedná se o fakt, na kterém by měl náš tým zapracovat. Téměř polovinu svých domácích branek totiž vstřelil v zápase proti Teplicím (5:1) a ve dvou duelech na stadionu U Nisy ani neskóroval (proti Plzni a Baníku).

Svěřencům trenéra Kozla se daří protihráče přehrát postupnou kombinací. Nejvíce gólů, a to 9, padlo z postupného útoku. Několikrát si zároveň fotbalisté vypomohli i standardními situacemi, z nich jsme mohli vidět 8 branek. Naopak nejméně využívají naši hráči rychlé protiútoky, z nich soupeře zaskočili pouze čtyřikrát.

Ofenziva: hodně standardních situací, ale málo útoků

Počet střel Slovanu koreluje s počtem branek. Liberečtí hráči vyslali 176 projektilů (12. místo v lize), přičemž na bránu jich prošlo 76 z nich (11,9 %). Asi nejhorším parametrem z pohledu statistik je počet útoků. Libereckému mužstvu jich bylo napočítáno pouze 1300, což znamená až patnáctou příčku. Hůře jsou na tom pouze České Budějovice, naopak nejlepší Slavia jich má o 236 více.

Lepší pohled je na počet standardních situací. Slovan jich rozehrál již 122, což mu vyneslo v pomyslné tabulce páté místo za Mladou Boleslaví.

Přihrávky: hodně pasů do pokutového území

Ze statistik přihrávek je zřejmé, že se Slovan snaží hnát za gólem. Hned 114 pasů směřovalo do pokutového území, což je nadprůměrné číslo, které nás řadí na páté místo po bok Hradce Králové či Mladé Boleslavi. Zdobí nás i poměrně dobrá přesnost přihrávek, a to 79,8 %. Lépe jsou na tom pouze Jablonec, Slavia, Sparta a Slovácko.

Co nás sráží je samotný počet nahrávek do gólových šancí. Ten je totiž nečekaně malý. Pouze 81 těchto přihrávek nás řadí až na třinácté místo.

Defenziva: čísla ukazující na top šestku?

Z pohledu některých defenzivních statistik na tom Liberec není vůbec špatně. Inkasoval dohromady 21 branek, což je šesté nejlepší číslo v lize. Největší problém dělají Slovanu branky ze standardních situací, těch bylo celkem 8. Trenér Kozel rovněž nebude nadšený ani z počtu inkasovaných branek po protiútocích, kterých bylo 6 (dělené šesté až osmé místo v lize).

Ovšem za lichotivým číslem inkasovaných gólů se skrývá vysoké číslo na nás směřujících střel a útoků. Proti brance Slovanu šlo celkem 229 střel (3. nejvyšší číslo v lize) a 84 z nich mířilo mezi tři tyče (5. nejvyšší číslo v lize). Tato statistika poukazuje na několik věcí. Přestože nechají liberečtí hráči soupeře vystřelit, dokáží ho často vyvést z míry, aby bránu vůbec netrefil nebo pokud rána projde, dokáže ji zlikvidovat brankář.

Dalším defenzivním ukazatelem jsou obranné souboje. Liberečtí jich svedli celkem 1242 s úspěšností dosahující téměř 55 %. Rovněž se jim podařilo získat 913 míčů, což je řadí na čtvrté místo za Teplice, Pardubice a Hradec Králové.

Fauly, tresty a souboje: překvapivě nízká čísla

Slovan patřil k týmům, které velmi často dostávaly karetní tresty. V sezonách 2020/21 a 2019/20 Liberec prakticky neměl konkurenty. Avšak tento rok je tomu zatím jinak. Po šestnácti odehraných kolech obdrželi liberečtí fotbalisté pouze 28 žlutých karet. Lépe jsou na tom jen Slavia a Bohemians. Je pravdou, že počet červených kartónků (3) řadí Liberec na páté místo. Ale třeba Jablonec jich stihl nasbírat už sedm.

Asi nepřekvapí fakt, že i z hlediska počtu faulů na tom není Slovan špatně. S číslem 186 spáchaných přestupků se řadí na úroveň Slavie. Vůbec nejnižší číslo z celé ligy má Liberec v počtu ofsajdů, nasbíral jich pouze 13. Naopak prvenství mu patří v množství žlutých karet pro různé hráče. V modrobílém dresu jich kartu vidělo již devatenáct.

Pohled na tabulku: velká vyrovnanost, po posledním kole propad

První pohled na tabulku může být pro řadu fanoušků zklamáním. Po velmi dobrém startu se aktuálně Slovan nachází až na deváté příčce. Ovšem zdání může klamat. Obzvlášť v tomto ročníku platí, že jednotlivé týmy jsou extrémně vyrovnané.

Devátá pozice s 21 body znamená ztrátu pouhých tří bodů na čtvrtou Sigmu. A to samé platí i směrem dolů. České Budějovice z 13. příčky na nás ztrácejí rovněž jednu tříbodovou výhru.

Situace v lize znamená, že máme před sebou velmi vyrovnané celky a až jarní část sezony nám napoví konečné pozice. Dokáže se Slovan probojovat do top šestky?


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Kraintek Bazén Liberec
Mediální partneři
Rádio Impuls rtm plus