FC Slovan Liberec | Statistické okénko: Jak si zatím vedl Slovan v jarní části i celkově v lize?
Menu Další Zavřít Zavřít
18.03.2020

Statistické okénko: Jak si zatím vedl Slovan v jarní části i celkově v lize?

Šimon Knopp
Liberec – Po opatřeních vlády, která reagují na situaci nebezpečí nákazy onemocněním COVID-19, byla přerušena FORTUNA:LIGA. Ve vynucené pauze se zatím alespoň můžeme podívat na statistiky. V tomto článku se budeme věnovat týmovým a v příštím se zaměříme na individuální výkony fotbalistů. Slovanu odešlo během zimy několik hráčů ze základní sestavy, přesto si v úvodních kolech vedlo mužstvo brilantně. Jak jsme na tom ve srovnání s ostatními celky?

Vstřelené branky – na jaře jich nebylo málo

Samozřejmě jsme avizovali již v minulém statistickém okénku, že se v tomto ohledu Slovan (v porovnání s předešlými sezónami) zlepšuje. V úvodních čtyřech jarních kolech (pozn. red. Slovan odehrál pouze tři) liberečtí fotbalisté s góly nešetřili, trefili se totiž celkem devětkrát. Lepší v tomto ohledu byla pouze Plzeň, která má o jeden gól více. Nutno ale dodat, že celek vedený trenérem Adrianem Guľou má zápas k dobru. Pokud bychom sledovali celkový počet vstřelených gólu za odehranou část sezóny, zjistíme, že jich Slovan má na kontě 42. V žebříčku nám s tímto číslem patří dělená pozice se Spartou (před námi je právě Plzeň a také Slavia).

Stále platí, že góly raději dáváme ve druhém poločasu, zpravidla po přestávce (od 45. do 60. minuty). V tomto čase i značně převyšujeme průměr ligy, a to zhruba dvakrát (ale samozřejmě tato statistika je zkreslena i celkovým počtem branek). Naopak v úvodu utkání hrajeme spíše opatrněji a tolik neútočíme, od 1. do 15. minuty jsme zatím dali pouze 3 branky. Zatímco doma jsme se vsíťováním gólů nadprůměrní, venku je to o poznání horší. Patří nám až osmá příčka s 8 brankami. Nebýt odloženého zápasu s Teplicemi, mohli jsme být v tomto ohledu samozřejmě výše umístění.

Ofenziva – aktivní napadání a časté protiútoky

Slovan v posledních zápasech ukázal, jak důležité je soupeře dohrávat. Hned několik branek vstřelil po chybách bránících hráčů, které vyústily z aktivního napadání. Ale vraťme se zpět k číslům, liberečtí hráči příliš často na branku nestřílejí, v lize patříme spíše k průměru. Pro porovnání, na druhou Spartu v tomto ohledu ztrácíme téměř 100 střel, zatímco na první Slavii přes 200. Důležitější je kritérium přesnosti střel, v něm jsme nejlepší v lize. Hned 45 % našich pokusů totiž mířilo mezi tři tyče.

Platilo, že v posledních utkáních jsme měli k dispozici poměrně často penalty. Což pro nás prozatím vždy znamenalo gól, proměnili jsme všech 6/6. Stále se téměř nic nezměnilo na proměňování rohových kopů, v tomto roce jsme zúročili pouze jeden. Na druhou stranu, průměrně jich máme v zápase pouze 3,8, tudíž nemáme tolik příležitostí. Hůře, respektive stejně, jsou na tom už pouze hráči ze Zlína.

Přihrávky – příliš se toho nezměnilo

V úvodních 23 kolech si naši hráči přihráli celkem 9752krát, platilo, že tabulku vedla Slavie, ale předstihla ji Plzeň s 12 816 pasy. Naše úspěšnost se od posledně o 4 desetinky zlepšila, momentálně jsme na tom stejně jako například Baník či Boleslav. Délka našich přihrávek je průměrně 19,8 metru, podobně jsou na tom i celky nacházející se na vrchu tabulky. Balón na kopačkách obvykle častěji drží náš soupeř. S 49 % nám patří až deváté místo, těšit nás může to, že jsme na tom například lépe než Jablonec (pouze 47,8 %).

Defenziva – přichází zlepšení?

Před začátkem jarní části jsme inkasovali celkem 30 branek a udrželi pouze tři čistá konta, což nebylo příliš lichotivé. Ovšem po dalších třech odehraných kolech jsme navýšili počet nul (na pět) a obdrželi pouze jednu branku. V obranných soubojích si nevedeme nikterak oslnivě, s úspěšností 53 % jsme na tom nejhůře společně se Sigmou a Slováckem.

Samozřejmě se můžeme podívat i z jakého typu útoku inkasujeme. Ukazuje se, že nejčastěji dojde k překonání našeho brankáře po postupném útoku protivníka. To není až takové překvapení, protože tento „trend“ platí i u všech ostatních celků. O něco zajímavější je obdržení gólu po standardní situaci, kterých je celkově sedm. Ukazuje se totiž, že tyto situace zvládáme velmi dobře (lepší jsou pouze Slavia a Plzeň). Dále můžeme konstatovat, že nejčastěji proti nám gól padne z levého křídla, a to v 35 %.

Fauly, tresty a souboje – prvenství v počtu žlutých karet

V tomto ohledu se příliš nezměnilo, platí, že naši hráči hrají s velkou agresivitou a zápasy hodně prožívají. V samotném počtu faulů nás předběhla Příbram (438), a i kdybychom hráli utkání s Teplicemi, tak bychom je pravděpodobně nepředběhli. Ztrácíme 22 faulů a průměrně jich během zápasu nasbíráme „pouze“ 18. Jak už naznačil nadpis, obdrželi jsme doposud největší množství žlutých karet (70). Přičemž jsme překonali i náš letošní rekord v počtu karet na jeden zápas, proti Spartě jsme jich dostali hned sedm.

Co se týče soubojů, nejhorší statistiky máme ve vzdušných soubojích (vyhrajeme přibližně 47 %), to je ale logické vzhledem k průměrné výšce našeho týmu. Například v posledním zápase s Opavou naše „jedenáctka“ měla průměrně 180 cm, naopak Opavští 182 cm. Hlavní rozdíl je ale především v tom, že naše křídla i hráči pod hrotem nepřesahují výšky 173 centimetrů. Více se nám dařilo v soubojích na zemi, kde máme úspěšnost 50 %. Dobré by bylo také zmínit, že patříme k nejlepším týmům v zachycení míče na soupeřově polovině a v přebrání volného balónu.

Pohled na tabulku – vzestup nahoru?

Jak už bylo řečeno, Slovan naskočil do jarní části FORTUNA:LIGY skvěle, ovšem přibrzdila ho nucená karanténa kvůli koronaviru. Momentálně platí, že se nacházíme na sedmé příčce, avšak ztráta na třetí Jablonec je opravdu minimální (pouze 4 body). V případě úspěšného zápasu proti Teplicím (který máme k dobru), bychom mohli poskočit před Baník na čtvrtou příčku, právě za naše rivaly z Jablonce. Otázkou zůstává, jak bude tento rok soutěž hodnocena. V médiích se samozřejmě objevují různé scénáře. Ovšem vzhledem k tomu, že se o rok odsune EURO, vzrostla šance na dohrání letošního ročníku FORTUNA:LIGY. Na oficiální závěry si budeme muset ale ještě počkat, prozatím platí, že je liga přerušena na dobu neurčitou.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
La Piazza Inago
Mediální partneři
Rádio Impuls eFotbal