FC Slovan Liberec | Statistické okénko: individuální výkony libereckých fotbalistů
Menu Další Zavřít Zavřít
19.12.2019

Statistické okénko: individuální výkony libereckých fotbalistů

Šimon Knopp
Liberec – Poslední ligový zápas s Karvinou (ve kterém Slovan zvítězil 3:0) uzavřel podzimní část FORTUNA:LIGY, i proto přišel čas na statistické zhodnocení hráčů Slovanu. Odehráno bylo celkem dvacet kol a my se společně v tomto článku podíváme, kteří liberečtí fotbalisté se výrazně podíleli na zisku našich bodů…

Útočné zbraně: Potočný, Musa a Malinský

S příchodem Pavla Hoftycha došlo k určité změně herního stylu, který vede k více vstřeleným brankám. Dohromady hráči Slovanu dali 33 branek, z nichž se přibližně o polovinu postaralo duo Potočný a Musa. První jmenovaný jich vsítil celkem 9 a v porovnání s ostatními v lize mu patří skvělá 5. příčka s jednobrankovou ztrátou na Komličenka, Kangu, Doležala a Krmenčíka. Druhý v pořadí, chorvatský útočník Musa, zaznamenal 7 gólů a společně s Potočným se nacházel v nejvíce útocích při samotném skórování (16x). Dále si připsal po čtyřech brankách Pešek, tři vstřelili Baluta a Malinský.

Pro skórující hráče jsou ovšem stěžejní dobré přihrávky a o ně se staral především liberecký rychlík Malinský. V osmnácti zápasech (do nichž naskočil) nabral celkem 6 asistencí, dokonce se mu povedlo proti Zlínu zaznamenat „nahrávačský hattrick“ za jeden poločas. Malinskému v rámci ligy patří dělené 3. místo, na vedoucího Matějovského a Jovoviče ztrácí jednu asistenci. Druhým nejlepším libereckým fotbalistou ve vytváření gólových momentů byl Alexander Baluta (3 nahrávky).

Nejvíce střeleckých pokusů vyslal Roman Potočný (50), avšak pouze ve 36 % případů našel prostor mezi třemi tyčemi. Nejpřesněji střílejícím (zařazeným v dostupných statistikách) byl Matěj Hybš, šest z jeho sedmi pokusů přímo ohrozilo gólmana. Mezi další ofenzivní faktory spadá počet útočných soubojů, těch logicky nejvíce svedl Petar Musa (přibližně se 44% úspěšností). Nejsuverénněji si vedl Oscar, vyhrál 65 % všech, kterých se zúčastnil.


Pohoršení v obraně a málo čistých kont

Změny stejně jako v útoku přišly i v obraně, Slovan inkasoval v tomto roce podstatně více branek (30) než tomu bývalo v minulých ročnících. V bráně (až na poslední zápas s Karvinou) jsme vídali Filipa Nguyena, zatímco v minulém roce se mohl chlubit skvělými čísly, tento podzim je to o něco horší. Jeho úspěšnost zákroků se pohybuje kolem 64 % (spíše podprůměr ligy) a pouze ve dvou zápasech neobdržel branku. Jeho kolega Milan Knobloch naskočil pouze jednou a připsal si při své ligové premiéře i první čisté konto.

Ovšem velkou roli na počtu inkasovaných branek hraje i zbytek obrany, která hrála většinu zápasů ve složení Mikula, Karafiát, Kačaraba a Hybš (jako jediný naskočil do všech 20 utkání). Pokud se detailněji podíváme na gólové chyby, zjistíme, že nejvíce jich má na svědomí Hybš (8), dále Mikula (7) a Mara s Karafiátem (oba po šesti). Stejně jako v útoku i v defenzivě můžeme hodnotit souboje, nejvíce a zároveň s největší úspěšností (69 %) jich svedl Kačaraba. V těsném závěsu za ukrajinským stoperem je zkušený pravý obránce Mikula (64% úspěšnost). Při odebírání míčů si procentuálně také vedla nejlépe tato dvojice, ovšem v tomto ohledu byl o něco lepší Mikula.


Časté přihrávky od obránců a hra přes křídla

Záložní řada se v této sezóně poměrně často mění, o střed pole bojuje hned čtveřice hráčů: Breite, Baluta, Mara a Oscar (některé zápasy zde odehráli i Mikula či Karafiát). Avšak obecně platí, že pro naše útoky využíváme hráče na křídlech (Pešek, Potočný, Malinský). Nejčastěji si míč vyměnila dvojice Hybš – Potočný, dalším v pořadí je Mara s Hybšem. Z tohoto můžeme usuzovat, že nejčastěji nahrávajícím hráčem je právě levý bek Slovanu. Ovšem nejlepší procentuální úspěšnost si udržel Oscar (86 %), o jedno procento předskočil Nguyena.

Nejvíce klíčových přihrávek rozdal Tomáš Malinský (34), těsně za ním bychom nalezli Potočného (29) a Breiteho (27). Nejčastěji našel svůj cíl Alexandr Baluta, který se vyhoupl dokonce přes hranici úspěšnosti 70 %. Dalším důležitým faktorem jsou driblinky, obvykle se do nich pouštěl Pešek (60 pokusů o přejití přes hráče), ale možná trochu překvapivě nejúspěšnějším byl v tomto ohledu Musa. Vysoký útočník uspěl v 86 % případů, na druhou stranu ze všech posuzovaných dribloval s míčem nejméněkrát, tudíž číslo nemusí být tolik objektivní. V neposlední řadě se podíváme na rozehrávání rohových kopů, téměř polovinu z nich zahrával Hybš přibližně s 50% úspěchem nalezení spoluhráče a obvyklým adresátem byl Kačaraba.


Fauly a karty, fenomén libereckých fotbalistů

Přestože jsme zmiňovali změny v obraně a v útoku, jedno zůstává neměnné, a to je nasazení a agresivita, s kterou chodí hráči do osobních soubojů. Souboj o největší počet faulů svedl Potočný s Musou, ale stejně jako při vstřelených gólech, „zvítězil“ Roman Potočný (celkem 43, o jeden více než Musa). Nicméně je potřeba doplnit, že náš nejlepší střelec byl i zároveň nejvíce faulovaným hráčem v dresu Liberce. Červenou kartu dostala hned trojice hráčů: Baluta, Oscar a Mara. Přičemž žlutou kartu dostali téměř všichni hráči, kteří nastoupili, výjimkou (*) jsou Dordić, Nešický a Koscelník. V ofsajdové pozici byl nejčastěji lapen Petar Musa (12x), hned po něm Jakub Pešek (9x).

*hráči, kteří naskočili alepoň do tří zápasů


Toto byly individuální statistiky hráčů Slovanu, pokud vás zajímají přesnější údaje, více jich naleznete na našich stránkách (zde) a na webu FORTUNA:LIGY (zde). Taktéž pro vás připravujeme i statistiky týmové, ve kterých se dozvíte například celkový počet střel Liberce na bránu, procentuální držení míče a další zajímavosti z ligového podzimu!


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Truhlářstv Hajlek Staco Kraintek
Mediální partneři
eFotbal Hattrick