FC Slovan Liberec | Statistiky speciál: Koscelník třetím nejfaulovanějším hráčem ligy, vycházelo obcházení
Menu Další Zavřít Zavřít
23.05.2022

Statistiky speciál: Koscelník třetím nejfaulovanějším hráčem ligy, vycházelo obcházení

Redakce
Liberec – Týmová čísla z již završené sezony 2021/22 už jsme prozkoumali, pojďme se vrhnout na zajímavosti z individuálního pohledu. Kdo měl nejvyšší úspěšnost vyhraných soubojů, který hráč nejčastěji střílel a koho pomezní nejvíckrát nachytali v ofsajdu?

Přihrávky, nabídky a centry

Rovnou do akce. Nejvíc přihrávek z našeho mužstva rozdal za celou sezonu Jan Mikula (1387 s úspěšností 78 %), vůbec největší průměrnou úspěšnost pasů měl ovšem Christ Tiéhi (84 %), za zápas stihl obvykle kolem 46 pasů. V ligovém porovnání se zároveň vysoko umístil také Martin Koscelník, jehož doménou byly centrované balony ze strany.

Slovenský reprezentant skončil šestý v počtu celkových odcentrovaných balonů. Bylo jich celkem 102, 32 z nich našlo příjemce, což je srovnatelné číslo s ostatními krajními hráči. Nejčastějším exekutorem volných přímých kopů se stal Christian Frýdek, jenž zahrával celkem 71 standardních situací s 54% úspěšností nalezení spoluhráčů.

S pasy úzce souvisí i ofsajdové postavení, nejvíckrát se objevil za defenzivní linií soupeře v době přihrávky Júsuf Hilál, a to dvanáctkrát. Vůbec nejvíc ofsajdů zastavilo Václava Jurečku ze Slovácka, jemuž pomezní sudí přerušil akci hned devětadvacetkrát.

Střelba a ofenzivní akce

Největší smůlu v koncovce měl Imad Rondić, kterého dvakrát zastavila branková konstrukce. Smolařem aktuálního ročníku se stal jablonecký Miloš Kratochvíl, jenž trefil tyčky a břevno celkem čtyřikrát. Nejčastěji pálil na bránu z hráčů Slovanu Michael Rabušic, vyslal 31 střel a prosadil se šestkrát. O dvě rány méně zaznamenali Jan Matoušek s Ľubomírem Tuptou, oba vypálili devětadvacetkrát.

Největší porci minut na hřišti strávil během sezony jednoznačně Jan Mikula, který se jako jediný dostal přes tři tisíce minut (3 036). Druhým nejvytíženějším hráčem byl Theo Gebre Selassie s 2 674 minutami a třetím Milan Knobloch, jenž odchytal 2 588 minut.

Z hlediska úspěšnosti vyhraných soubojů na hřišti dominoval Lukáš Štetina, který průměrně podstoupil patnáct minisoubojů a 70 % z nich skončilo ziskem míče. Nejvíce zisků volného míče zaznamenal pak Jan Mikula (218 a z toho 63 na soupeřově polovině). V ligovém průměru se umístil na celkové 18. příčce. Naopak z pohledu ztrát balonu si zapsal nelichotivý primát Rondić, který přišel o 263 míčů. Nutno podotknout, že jako útočník častokrát obdržel přihrávku do složitých pozic.


Fauly, zákroky a Instat Index

Mezi dvaceti nejúspěšnějšími fotbalisty ročníku v obcházení se umístili hned čtyři borci ze Slovanu. Třináctý skončil Rondič (101 pokusů a 59 úspěšných obejití protihráče), o jednu příčku za ním skončil Koscelník (95/59) a o další pozici dál pak Tiéhi, který měl jednoznačně nejvyšší procentuální úspěšnost ze všech hráčů v žebříčku 85 % (68/58). Dvacítku ligy uzavíral ještě Matoušek (94/50).

Martin Koscelník se stal zároveň třetím nejčastěji faulovaným hráčem v lize. Soupeři ho zastavili nedovoleně sedmdesátkrát, více faulů spáchali protivníci jen na Jhona Mosqueru (73) a Davida Housku (80). Devětačtyřicetkrát vybojoval výhodu rozehrávky pro své mužstvo také Rondić. Ten byl však rovněž nejčastěji faulujícím hráčem Slovanu s rovnou padesátkou provinění proti pravidlům.

Nadprůměrnou úspěšností zásahů ve FORTUNA:LIZE se mohl pyšnit Olivier Vliegen, který lapil 22 střel a dostal šest branek (79 %). Lepší byli v této bilanci jen Aleš Mandous, Jindřich Staněk, Jiří Borek a Pavol Bajza. Milan Knobloch se dostal na 71% úspěšnost zásahů, proti belgickému gólmanovi ale mluví v ligovém porovnání relativně malý počet odchytaných minut.

Vůbec nejúspěšnějším hráčem v Instat Indexu, který propojuje a kombinuje různé metriky výkonu na hřišti, byl Theo Gebre Selassie (hodnota 224), o tři body méně měl Matěj Chaluš a o další jeden pak Tiéhi. Kdo se nejčastěji účastnil hry v útocích při skórování? Kapitán Jan Mikula a Christian Frýdek, oba měli 39 % účast na brankách, přes třicet procent se dostal ještě Rabušic. Metrika ovšem samozřejmě úzce souvisí s počtem odehraných minut.

Nejvíckrát si za celou sezonu vyměnili míč mezi sebou Purzitidis a Mikula (259x vzájemných přihrávek), následovala dvojice Gebre Selassie – Christ Tiéhi (218) a dvojička TGS – Martin Koscelník (211). Nejvíce driblinků předvedl Rondić (101/59 – 58% úspěšnost), jednoznačně nejvyšší procento úspěšných běhů s balonem má ovšem Tiéhi (85 %).

Po rohu, které ve většině případů zahrával Frýdek (56krát), se nejčastěji dostal centr ke Gebre Selassiemu (třináctkrát byl terčem a šestkrát z pozice vypálil). V napadání zase zářil Jan Mikula, jenž předvedl 57 úspěšných pokusů.

Závěrem se sluší shrnout i statistiky, které jsou fanouškům dobře známé. Nejproduktivnějším hráčem a nejúspěšnějším střelcem Slovanu se stal Michael Rabušic (6+1), nejvíc asistencí posbírali Christian Frýdek a Jan Mikula (oba 4). Milan Knobloch vychytal pět nul a Olivier Vliegen jednu.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Databox SECO ZAHRADNÍ TRAKTORY
Mediální partneři
Beat radio Český rozhlas Liberec