FC Slovan Liberec | Tisková konference: Uděláme všechno pro to, abychom do jara dobře odstartovali, říká Kozel
Menu Další Zavřít Zavřít
25.01.2023

Tisková konference: Uděláme všechno pro to, abychom do jara dobře odstartovali, říká Kozel

Tomáš Honzejk
Liberec – Liga se blíží. Jarní část sezony započne už nedělním domácím utkáním s Pardubicemi (29. ledna), co před ligovou premiérou v roce 2023 zaznělo na tradiční tiskové konferenci za účasti trenéra a kapitána? Mluvilo se mimo jiné o zimní přípravě, podmínkách i hostech ze Slavie.

Jak hodnotíte zimní přípravu?

Luboš Kozel: Nevím, jestli se dá říct, že se jednalo o plnohodnotnou zimní přípravu, protože trvala jen tři týdny. Týden jsme strávili tady a poté byli skoro dva týdny na Maltě, kde jsme se účastnili Tipsport Malta Cupu. Příprava byla velmi krátká. Odehráli jsme tři přípravná utkání a liga je tu.

Theo Gebre Selassie: Můžeme být rádi, že jsme mohli absolvovat těch asi deset dnů v podmínkách, které na Maltě byly. Realita je taková, že momentálně trénujeme na umělém povrchu. Doufám, že hřiště budou na ligu připravená.

Theo, zdáš se trochu hubenější než na podzim. Dal vám trenér hodně zabrat v přípravě?

TGS: No. (směje se) Je pravda, že jsem neměl moc energie na extra posilování, které když nedělám, tak vypadám hubeně. To značí, že jsme měli vydatné tréninky a nebylo moc energie dělat něco extra.

Jaká nálada panuje v týmu před startem jara a co od toho očekáváte?

Luboš Kozel: Doufám, že nebude tolik znát odchod nejlepšího střelce (Micka van Burena pozn. red.) a jednoho z nejdůležitějších obránců (Maksyma Talovjerova pozn. red.). Pracovali jsme na tom, aby to bylo znát co nejméně. Do útoku přišel Victor Olatunji, který má předpoklady pro to, aby třeba Micka nahradil. Samozřejmě přichází do prostředí a ligy, ve kterých nepůsobil, což je vždy s otazníkem. Věřím, že díky tomu, že je mužstvo přes půl roku spolu, budeme silnější i bez hráčů, kteří odešli a jaro zvládneme.

TGS: Vidím to podobně. Victor s námi odehrál jeden zápas. Těžko z toho teď něco usuzovat. Jeví se ale solidně. Uvidíme, jak začneme jaro. Ztráty jsou jasně dané, jednalo se o důležité hráče. Je na nás, abychom se s tím poprali a poradili si společně s hráči, kteří nás doplnili.

Mick van Buren nastřílel na podzim 9 branek, ostatní hráči po jedné. Kdo by měl držet střelecký prapor?

TGS: Souhlasím s trenérem, že Victor má velký potenciál branky dávat. Má figuru i zakončení. Doufejme, že se mu bude dařit.

Straší vás terén před startem ligy?

Luboš Kozel: Víme, jaké jsou podmínky. Stačí se podívat ven. Radost z toho samozřejmě nemáme. Každý by raději hrál na zelené trávě. Fotbal je sice celoroční sport, ale je škoda, že se hodně utkání hraje v takovýchto podmínkách a v létě, kdy by se dalo hrát, je zbytečně dlouhá pauza. Je to ale dané a my se s tím musíme umět vyrovnat. Dnes jsem byl poprvé mírně optimističtější, protože jsem poprvé od návratu viděl na stadionu zelené hřiště. Jsou zde výborní správci, věřím, že v neděli bude hřiště připravené velmi dobře.

Tabulka je, kromě prvních tří týmů, které jsou odskočené, hodně vyrovnaná. Vnímáte to tak, že zbytek ligy startuje v podstatě ze stejné pozice?

Luboš Kozel: Dá se to tak říct. Někdo má o trošičku lepší výchozí pozici a někdo horší. Rozdíly mezi první a poslední skupinou jsou ale minimální. Opravdu bude záležet na každém utkání. O to víc přikládám důležitost k našemu startu.

V prvním jarním kole přivítáte na stadionu U Nisy Pardubice. Jak vnímáte tohoto soupeře?

Luboš Kozel: Myslím si, že je to velice ošidné. První zápasy jsou vždy specifické. Takové to, že hrajete s momentálně posledním mužstvem, svádí k podcenění, ale to tam vůbec nesmí být. Pardubice jsou velice fotbalové mužstvo, které má silný střed hřiště. V zimě doplnily mužstvo a přivedly nějaké hráče. Už závěr podzimu měly dobrý. Na Slovácku sahaly po bodu a následně remizovaly s Plzní. V závěru je nikdo jednoznačně neporazil. Mají nového trenéra, se kterým se prezentují fotbalovým projevem. Víme, že se nebude jednat o jednoduché utkání. Uděláme vše pro to, abychom ho zvládli a dobře odstartovali.

V pátek se bude losovat MOL Cup. Díváte se zároveň také na tuto soutěž?

Luboš Kozel: Zatím se na ni nedíváme, protože nevíme, s kým budeme hrát. Samozřejmě ale tu soutěž bereme vážně. Dostali jsme se mezi nejlepších osm celků a budeme se snažit v poháru uspět.

Jak to vypadá s případnými posilami či odchody z týmu?

Luboš Kozel: Realizované příchody víte. O nich není třeba mluvit. Snažíme se ještě pracovat na doplnění mužstva. Neříkám, že to dopadne či nikoliv. Není ale úplně klid, že bychom nic neřešili. Mužstvo ještě chceme doplnit.

Zimní přípravu nemají obvykle zkušenější hráči úplně rádi. Byl jsi s ní, Theo, v pohodě?

TGS: V relativní pohodě. (směje) Byly momenty, kdy jsme se museli s trenérem domlouvat, že by bylo lepší nějakou jednotku vynechat. Ale myslím, že jsme nakonec my – zkušenější hráči – absolvovali veskrze všechno.

Luboš Kozel: Absolvovali 99 % přípravy, skoro všechno. Theo nestárne, o to bych se vůbec nebál (směje se).

Co synové? Hrají už oba za Slovan?

TGS: Už hrají oba. Takže když nejsem na našem tréninku, stojím a mrznu na jejich tréninku, když tedy nejsou v hale.

V lednu byly zprávy, že by se mohl Mick van Buren vrátit ze Slavie. Jaká je situace?

Luboš Kozel: Zprávy jsou takové, že se tu Mick van Buren už asi neobjeví.

A Maksym Talovjerov?

Luboš Kozel: U Maksyma by se dalo říct, že je to určitě pravděpodobnější než u Micka. Ale je to otázka jednání a jde o hráče Slavie. Přestupové období končí až v polovině února. Je možné, že se některé věci budou řešit ještě v průběhu ligy.

Před zápasem s Pardubicemi tedy nejspíš už k žádné změně nedojde?

Luboš Kozel: Myslím, že na Pardubice půjdeme spíš v tom složení, ve kterém jsme teď.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Vogel Knorr-Bremse
Mediální partneři
Rádio Impuls Liberecká drbna