FC Slovan Liberec | Trenérka dívčích přípravek Martina Pšeničková: Rádi přivítáme další zájemkyně o fotbal
Menu Další Zavřít Zavřít
20.02.2023

Trenérka dívčích přípravek Martina Pšeničková: Rádi přivítáme další zájemkyně o fotbal

Tomáš Čarnogurský
Byla dlouholetou oporou ženského týmu Slovanu, ještě pod dívčím jménem Martina Prokopová. Stále ještě nastupuje v České fotbalové lize žen za náš B-tým. Zároveň se při svém zaměstnaní věnuje dívčím přípravkám jako hlavní trenérka, o čemž se rozpovídala v tomto rozhovoru.

Co tě přivedlo k roli trenérky dívčích přípravek?

Jsem ráda, že fotbal již nějakou dobu není jen doménou kluků. Naopak. Zájem dívek o tento sport neustále roste. A to se mi líbí. Z holek při trénincích čiší nadšení, odevzdávají často maximum. Jsou hrozně zapálené. Je moc fajn sledovat jejich posuny v dovednostech. Co by si trenér přál víc?

Pokud porovnám počet dívek u fotbalu, podmínky a metody trénování, počet dívčích týmů v době, kdy jsem začínala já hrát fotbal (a to už je tedy pár let zpátky), je to neskutečný posun. S kvantitou roste přirozeně i kvalita. Moc dívčímu fotbalu fandím. Sama mám dvě holky, obě trénují fotbal, což byl také můj impuls, jak jsem se dostala k trénování. Mám nyní na starosti primárně kategorie přípravek, což jsou holky ve věku cca 6 až 10 let.

Kolik máte holek v dívčích přípravkách a jak často trénují?

K dispozici máme zhruba 30 holek. Máme štěstí, že se jim věnuje hned několik nadšených trenérek a trenérů, tak můžeme vytvářet menší skupiny, věnovat se detailům a maximálně děti zapojit do aktivit bez delších prostojů. Snažíme se tréninky vytvářet co nejpestřejší a nejefektivnější. Naší snahou je maximálně rozvíjet jak jejich pohybové schopnosti a dovednosti, tak ty fotbalové.

Přes zimu nyní trénujeme 2x až 3x týdně. V pracovním týdnu využíváme 2 tréninkové jednotky a o víkendech buď máme další trénink nebo mají holky zápas či turnaj. Primárně trénujeme venku, nejmenší děti využívají 1x týdně i tělocvičnu. Určitě není třeba se obávat trénování venku ani v zimním období. Děti jsou neustále v pohybu, stačí se jen vhodně obléknout. Na jaře bychom rádi přidali další trénink, zejména pro starší kategorie přípravek je to již důležité.

Hrají holky s kluky, nebo mají i vlastní turnaje?

Přestože počet dívčích týmů roste, stále je nenajdeme v kdejaké obci, jako je to u kluků. Dívky ale do 16 let mohou hrát v chlapeckých týmech. Některé dívky mají ale ostych se zapojit ke klukům, proto ryze dívčí týmy mají bezesporu v tomto velký přínos. Dívčí týmy mohou hrát samozřejmě i proti klukům. Jsme zapojeni do běžné mládežnické fotbalové soutěže pořádané OFS Liberec. Zároveň se účastníme různých turnajů či přátelských zápasů. K dispozici je již i větší množství pouze dívčích turnajů, které rádi využíváme. Pro holky je to vítaná výzva, vždy se moc těší. Navíc pro nás je to zároveň porovnání dovedností našich holek s jinými týmy. Určitou nevýhodou je potřeba cestování často do jiného kraje, ale to je běžnou součástí mnoha dalších sportů.

Nábor funguje celoročně? A jak?

Rádi přivítáme další zájemkyně o fotbal. Nábor probíhá skutečně celoročně. Není třeba se vůbec obávat. Holky skutečně baví fotbal. Navíc se učí vzájemné spolupráci, respektu, odpovědnosti. Rozvíjí se obecně po sportovní stránce, ale také se učí prosadit se a věřit si. Čím více bude dívek u fotbalu, tím lépe. Vzniká u nás báječný kolektiv holek a z toho mám radost. Organizujeme i řadu dalších aktivit, jako jsou příměstské kempy či soustředění s doprovodnými aktivitami. Mým přáním je, aby holky fotbal naplňoval tak, jako vždy naplňoval mne, aby u něj dlouho vydržely a také bych ráda řadu z nich viděla v první lize nebo i v naší reprezentaci.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Břízky - Euroseal FCC
Mediální partneři
Liberecká drbna Rengl