FC Slovan Liberec | V neděli odehrajeme první Podještědské derby letošní sezony
Menu Další Zavřít Zavřít
25.09.2021

V neděli odehrajeme první Podještědské derby letošní sezony

Ondřej Marko
Liberec – V devátém kole české nejvyšší soutěže nastane čas na duel se sousedním Jabloncem. V 57. Podještědském derby dostane Slovan šanci napravit výsledky posledních vzájemných soubojů, v posledních třech utkáních jsme totiž Jablonec neporazili. Prestižní zápas má výkop naplánovaný na nedělní 16. hodinu. Hrát se bude na jabloneckém stadionu Střelnice.

FK Jablonec - trápení v střelecké produktivitě

Dalo by se říct, že Jablonec, podobně jako my, zatím v lize zůstává za očekáváním. Loňský třetí nejlepší tým se momentálně nachází ve středu tabulky na deváté příčce. Na kontě má devět bodů, což je stejně jako mají Bohemians a Zlín. Z úvodních osmi kol zvítězil dvakrát, třikrát remizoval a třikrát prohrál. Velkým šokem byla hned v úvodu soutěže vysoká prohra s Mladou Boleslaví (0:3), nebo porážka s Olomoucí (0:4) z konce srpna.

Od prohry se Sigmou se však našemu rivalovi daří lépe. V posledních čtyřech zápasech, napříč všemi soutěžemi, třikrát vyhrál a pouze jednou se dělil o body. V lize se naposledy Jablonec utkal minulou neděli v Praze se Spartou, kde se domácí dostali do vedení již ve čtvrté minutě. Sparta si však své vedení neuhlídala, neboť v úvodu druhého poločasu srovnal na konečných 1:1 Tomáš Čvančara.

Jablonec trápí nízká gólová produktivita. V lize vstřelil pouze šest branek, k tomu jich dvanáct dostal. Méně střeleckých zápisů máme už pouze my (pět). Pro porovnání, v této statistice je aktuálně první Sparta a Olomouc s dvaceti góly. Zmiňovaných šest branek dali celkem tři hráči: Tomáš Čvančara (3), Václav Pilař (2) a Tomáš Malínský (1). V asistencích vede Dominik Pleštil, jenž na gól přihrál dvakrát.

Nejzajímavější pohyby v týmu Jablonce:

Ivan Schranz, Jablonec➤ Slavia

Tomáš Malínský, Slavia ➤ Jablonec (host.)

Michal Surzyn, Pardubice ➤ Jablonec

Antonín Vaníček, Bohemians ➤ Jablonec (host.)

FC Slovan Liberec - Premiérová výhra v letošní sezoně

Slovan se konečně dočkal premiérové soutěžní výhry v letošní sezoně. Luboš Kozel ve svém prvním utkání na lavičce našeho klubu v Ďolíčku remizoval s Pardubicemi. V prvním domácím zápase s Mladou Boleslaví už tým ale vybojoval všechny tři body. Jako první se sice trefil soupeř, a to Douděra v prvním poločase. Nicméně naši hráči se nevzdali a v poslední desetiminutovce jsme zvládli otočit. Podařilo se to díky proměněné penaltě Júsufa a fantastické střele Tupty.

Po osmi kolech jsme si tak konečně připsali první výhru. Aktuálně máme pět bodů, což vychází na 14. místo. Předběhli jsme tak Karvinou a Teplice, nad námi jsou nejblíže Pardubice, České Budějovice a Mladá Boleslav. S rozdílem jednoho, dvou a tří bodů. Po víkendu může být Slovan nejlépe 11., nejhůře opět poslední.

Náš tým se trápí ve střelecké produktivitě, podobně jako náš soupeř. Jak již bylo řečeno, vstřelili jsme pouze pět branek za osm kol. Přičemž všechny branky měly rozdílné autory (Rabušic, Júsuf, Tupta, Rondić a Mészáros). Pozitivním znamením může být, že za poslední dva zápasy jsme vstřelili čtyřikrát tolik branek, jako za předchozích šest (4 vs 1).

S Jabloncem jsme se naposledy utkali letos v březnu, a to v rámci 24. kola FORTUNA:LIGY. Náš rival se dostal poměrně rychle do vedení, když se už v 17. minutě trefil po samostatném úniku Schranz. V úvodu druhé půle sice vyrovnal Rabušic z penalty, nicméně o tři minuty později rozhodl o naší porážce hlavičkou Kubista. Tím navíc skončila i naše série devíti zápasů bez porážky.

„Jsme velmi povzbuzeni výsledkem z posledního vítězného utkání s Boleslaví, je to takový krůček k tomu, abychom se odlepili ode dna,“ komentuje situaci asistent trenéra Ivan Kopecký. “Tohle je derby, přistupujeme k tomu na sto procent, víme, že potřebujeme opět bodovat. Myslím si, že se zlepšila psychika v týmu. Víme, že Jablonec má velkou kvalitu. Ale i tak si myslíme, že pokud podáme stoprocentní výkon a v některých fázích zápasu se zlepšíme, tak máme šanci bodovat,“ dodává.

Velmi důležité utkání má výkop naplánovaný již na neděli od 16:00. Budeme v něm ovšem postrádat Martina Koscelníka, který si stále odpykává svůj disciplinární trest. Tentokrát už ale naposledy. Informace o cestě fanoušků na derby najdete zde, sraz je v 14:00 na parkovišti před stadionem U Nisy.

Béčko hraje v sobotu s lídrem ČFL, ženy v neděli se Slováckem

Náš rezervní tým přivítá na Městském stadionu Živanice, které momentálně vedou tabulku skupiny B v České fotbalové lize. Bude to tedy souboj posledního s prvním.

Ženy se v neděli vydají do Uherského Hradiště, aby se od 14:00 utkaly se Slováckem. Ženský celek se aktuálně nachází na šesté příčce v osmimístné tabulce.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
SMC A net
Mediální partneři
Český rozhlas Liberec Náš region