FC Slovan Liberec | Ve Slovanu vznikla nová dívčí akademie. Šéftrenér Petr Šafář poodhaluje detaily
Menu Další Zavřít Zavřít
06.08.2020

Ve Slovanu vznikla nová dívčí akademie. Šéftrenér Petr Šafář poodhaluje detaily

Tomáš Honzejk
Liberec - Od 1. července 2020 funguje nově založená dívčí akademie našeho klubu. U jejího zrodu stojí i Petr Šafář. V obsáhlém rozhovoru objasňuje to, jak došlo ke vzniku akademie a jaká je vize, ale i mnoho dalších zajímavých informací.

Kdy došlo ke sloučení akademií a jaké vás k tomu vedly důvody?

Sloučení dívčích akademií v podstatě stále ještě probíhá. První impuls vzešel od Slovanu Liberec a jeho vedení přibližně v polovině listopadu minulého roku. Od té doby pracujeme na sloučení. Od 1. 7. 2020 oficiálně funguje Dívčí akademie FC Slovan Liberec, do které jsme přešli z Krásné Studánky.

Jak se zrodil tento nápad?

Tento nápad nebyl z mé hlavy. Na druhou stranu od doby, kdy jsem založil akademii v Krásné Studánce, jsem vnitřně cítil, že by něco takového mělo fungovat prioritně v regionálním klubu, jakým je Slovan. Nijak jsem se do toho ale netlačil a nechal věcem volný průběh. Jiří Liška nás oslovil jménem Slovanu, jestli bychom nepřešli pod klub. Jednání mělo od prvního okamžiku hlavu a patu. Tento krok jednoznačně vítám a jsem přesvědčený, že je to správný krok.

Kdy jste založil dívčí akademii v Krásné Studánce?

V Krásné Studánce jsme působili od září 2016, kdy na první trénink přišlo sedm holčiček. Spouštěcí ročník byl s hráčkami narozenými v roce 2008 a 2009. Za čtyři roky jsme to vybudovali do takového stavu, kdy bylo aktivních 70 hráček ve čtyřech kategoriích. Toto léto by nám holky dorůstaly do věku starších žákyň. Během čtyř let jsme tedy obsadili čtyři kategorie.

Bude dále probíhat spolupráce mezi dívčí akademií Slovanu a klubem Krásná Studánka?

Ano, zcela jistě bude. Pro část dívčí akademie je to vlastně tréninkové zázemí, kde nám nyní trénují mladší i starší žákyně a ženy B. Navíc jsme tam vítáni a máme nadstandardní vztahy s předsedou Lukášem Palánem a místním výborem. Pár kluků z Krásné Studánky stále trénuje společně s holkami.

Jaká bude Vaše úloha v nově vzniklé akademii?

Bylo mi nabídnuto, že budu mít na starosti, společně s Jiřím Liškou, kompletně celý mládežnický úsek po organizační i sportovní stránce. To znamená od B-týmu žen až po mladší přípravky. B-tým žen by měl do budoucna fungovat jako juniorský tým. Budou tam chodit hráčky z dorostu, abychom je připravili na dospělý fotbal v ženské lize. V podstatě by se má pozice dala nazvat jako takový šéftrenér mládeže. Situace se vyvíjí a v blízké budoucnosti budeme mít i šéftrenéra přípravek, který bude jednoznačně potřeba.

Jaké jsou ambice nově vzniklé akademie?

Chtěl bych, aby se povedlo nastavit správným směrem výchovu dívčí mládeže. Myslím tím směrem k prvnímu mužstvu. Chceme, aby se holky neustále zlepšovaly a hlavně chodily na tréninky rády. Chceme také vybudovat dostatečně širokou členskou základnu. S tím jsou spojené další věci, co se týče získávání kvalitních trenérů, asistentů, a tak podobně. Vše je o penězích vynaložených správným směrem.

Vy osobně trénujete některou z kategorií?

V tomto sloučení momentálně trénuji kategorie mladších a starších žákyň. Výchovou dětí jsem si prošel od mladší přípravky až teď premiérově ke starším žákyním, které již hrají na velkém hřišti.

Jaké vidíte přínosy do budoucna, které může nabídnout toto sloučení?

Přínosy budou jednoznačně velké, chceme využít dobrou značku Slovanu Liberec a neustále pracovat na zviditelnění klubu. Ať už co se týče dalšího rozvoje hráček či využití zázemí klubu. Využití posilovny, fyzioterapeutů, masérů atd.. Celkově by mohlo jít do dívčího fotbalu více peněz, čímž by se ženský fotbal v Liberci zkvalitnil. Můžeme také konzultovat další postupy se stávajícím trenérským úsekem Slovanu, protože v mládežnických kategoriích jsou zkušení trenéři.

Kde by se naopak dalo zapracovat na zlepšení?

Tím, že se jedná o nový projekt, tak se samozřejmě mezery najdou. Jedním z největších problémů jsou tréninková hřiště, ale to je již dlouholetý problém. Určitě je potřeba podpořit systematickou práci od nejmenších dívek až po dorost a dospělé ženy. Přivést do dívčího úseku samé pozitivní a obětavé lidi se zápalem a velkým nadšením. Snažit se vychovávat vlastní hráčky, neustále pracovat na vzdělávání trenérů. V dorosteneckém věku se zaměřit na spádovost a využít region. To znamená snažit se o to, aby zde ve městě chodily holky na střední školu a zároveň zde hrály fotbal. Prioritně to chceme mít založené na kvalitní trenérské práci a hráčky si vychovávat, abychom měli do budoucna v A-týmu vetší podíl odchovankyň.

Jak hodnotíte pomoc od klubu?

Velká pomoc a aktivita vychází od již zmiňovaného Jirky Lišky. Stále řešíme věci, které bychom mohli zlepšit. Například se nám povedlo zajistit více tréninků pro dorostenky na přírodní trávě. Jedná se o spoustu organizačních záležitostí. Klub je k nám nyní nakloněn, pomoc rozhodně je a jsme za ni rádi.

Mohlo by se něco zlepšit i na poli markentingu

Nedokáži říci, ale marketingu není nikdy dost. Tento projekt je nový a bylo by dobré dívčí fotbal více propagovat. Široká veřejnost by měla vědět, že i holky hrají fotbal, a to opravdu dobře a s maximálním zápalem. Je to teď celosvětový boom.

Vidíte mezi hráčkami nějaké talenty, které by se mohly prosadit?

Talentované hráčky tam samozřejmě máme, které na sobě pracují a snažíme se je i nadále zlepšovat. V dlouhém fotbalovém vývoji na ně ale čeká spousta nástrah a nesmí usnout na vavřínech. Snažíme se je každým tréninkem sportovně a mentálně posouvat. Celkově v každé kategorii máme šikovné hráčky.

💙 DÍVČÍ AKADEMIE VE SLOVANU 👏🏻 ☝🏻 Od 1. července 2020 funguje nově založená dívčí akademie našeho klubu. U jejího zrodu...

Zveřejnil(a) Akademie FC Slovan Liberec dne Čtvrtek 6. srpna 2020

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Vavruška Hanke Masea
Mediální partneři
eFotbal Hattrick