FC Slovan Liberec | Základní část ligy vrcholí, ve středu hrajeme na Slovácku
Menu Další Zavřít Zavřít
19.04.2022

Základní část ligy vrcholí, ve středu hrajeme na Slovácku

Ondřej Marko
Liberec - V rámci posledního kola základní části FORTUNA:LIGY vycestuje náš tým do Uherského Hradiště, abychom se zde utkali se Slováckem. Díky domácí výhře nad Karvinou máme ještě možnost postoupit do Skupiny o titul. Zároveň se nám naskytne možnost oplatit Slovácku porážku, jíž nám uštědřilo v prvním kole v Liberci. Všechny duely 30. kola začínají už ve středu v 18:00.

1. FC Slovácko - jistota čtvrté pozice

Slovácko má za sebou velmi solidní průběh sezony. Z 29 zápasů jich 17 vyhrálo, 5 remizovalo a 7 prohrálo. Znamená to, že mají na kontě 56 bodů a jisté čtvrté místo po základní části. Oproti loňské sezoně si tak za stejný počet utkání polepšilo o tři body. K tomu má navíc i jednu z nejlepších aktuálních forem v lize. Z posledních pěti duelů získalo deset bodů, a to za tři výhry a jednu remízu.

Podle představ však svěřencům trenéra Svědíka nevyšlo poslední utkání. V něm se na Letné utkali s pražskou Spartou. Skóre duelu sice otevřeli domácí v 33. minutě, nicméně Slovácko ještě zvládlo před koncem poločasu vyrovnat. Nerozhodný stav však neměl dlouhého trvání, o dvě minuty později se totiž prosadil Dočkal. Pojistku v podobě závěrečné třetí branky vstřelil v 73. minutě Hložek. Slovácko tak prohrálo 1:3.

Nejlepším střelcem celku z Uherského Hradiště je bezkonkurečně Václav Jurečka. S 12 přesnými zásahy je zároveň na čtvrté pozici celé ligy. Pouhá jedna branka mu chybí na dělené první místo. Nejlepšími nahrávači jsou Jan Kalabiška a Petr Reinberk, kteří mají oba po šesti asistencích. Za zmínku stojí samozřejmě i Filip Nguyen, brankář, který v klubu hostuje právě ze Slovanu Liberec. I tomu se letos velmi daří, vychytal totiž hned sedm čistých kont, což je třetí nejvyšší počet v lize. Na jaře ho však dlouho trápilo zranění.

FC Slovan Liberec - Skupina o titul nebo o umístění?

Náš klub se kolo před koncem základní fáze FORTUNA:LIGY nachází na osmé příčce. Z 29 utkání jsme jich 10 vyhráli, 7 remizovali a 12 prohráli. Máme tak 37 bodů, což znamená, že je pro nás možné skončit ve Skupině o titul i ve Skupině o umístění.

Tabulka totiž vypadá následovně: šestý je Hradec Králové (39 bodů), následuje Mladá Boleslav (38 bodů), Slovan (37 bodů), České Budějovice (36 bodů) a Olomouc (34 bodů). Desátá Sigma už nás předstihnout nemůže. Při rovnosti bodů totiž na konci soutěže rozhoduje vzájemná bilance. Tu máme lepší se všemi uvedenými týmy, kromě Českých Budějovic. Pokud tedy boleslavští a hradečtí fotbalisté v poslední kole nezvítězí a my vyhrajeme na Slovácku, skončíme šestí. Pořadí po základní části bude důležité i v prostřední Skupině o umístění, respektive play-off, protože lépe umístěné týmy budou hrát odvetu dvojzápasu vždy na domácí půdě. Sedmý tým se v semifinále utká s desátým a osmý s devátým. Detailnější informace k nadstavbové fázi včetně termínů jednotlivých zápasů najdete v tomto článku.

V posledním utkání jsme se utkali s poslední Karvinou. Náš tým vstoupil do utkání dobře, nicméně ve 12. minutě vstřelil první branku soupeř. Odpověď přišla ve 32. minutě, kdy Ghali výborně vybojoval penaltu, kterou následně „panenkovsky“ proměnil Rabušic. Rozhodující vítěznou branku vstřelil v druhé půli Koscelník. Závěr byl ještě plný mnoha nevyužitých gólových šancí. Zápas tak skončil naší výhrou 2:1.

Před začátkem nadstavby alias FINÁLE FORTUNA:LIGY je stále naším nejlepším střelcem Rabušic, který se trefil šestkrát. Za ním jsou nejblíže Rondić a Tupta se čtyřmi góly. Nejvíce asistencí mají kapitán Mikula a Frýdek, oba po čtyřech.

Se Slováckem jsme se naposledy utkali úplně na začátku soutěže, tedy v prvním kole. Jedinou branku červencového duelu vstřelil ve 31. minutě Milan Petržela. Slovan se od té doby snažil marně o vyrovnání, nepomohlo nám k tomu ani vyloučení slováckého Cicilia v 69. minutě. Prohráli jsme tak 0:1.

A co řekl před utkáním v Uherském Hradišti trenér Luboš Kozel? „Poslední utkání na Slovácku bude určitě velmi těžké, tam jsou totiž vždy. My ale samozřejmě budeme chtít uspět. Slovácko vnímám jako velmi silné mužstvo. Jsou čtvrtí a už několikátou sezony hrají nahoře, protože mají velice konsolidovaný a zkušený kádr. Mají hodně třicátníků a tím, že jsou ti hráči spolu, tak z toho těží.“

Co se týče absencí, tak kromě rekonvalescentů Plechatého a Fukaly je nejistý start i několika dalších hráčů, kteří chyběli už v neděli proti Karviné.

Zápas posledního kola základní části FORTUNA:LIGY má výkop naplánovaný již na tuto středu od 18:00. Vstupenky do hostujícího sektoru budou v prodeji před utkáním na příslušné pokladně Městského fotbalového stadionu Miroslava Valenty v Uherském Hradišti.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Geoprint Vogel
Mediální partneři
eFotbal Hattrick