FC Slovan Liberec | Zdeněk Koukal: I s mladým kádrem můžeme konkurovat ostatním a pohybovat se v horní polovině tabulky
Menu Další Zavřít Zavřít
26.06.2019

Zdeněk Koukal: I s mladým kádrem můžeme konkurovat ostatním a pohybovat se v horní polovině tabulky

Redakce
Liberec – Po odjezdu týmu na herní soustředění v Rakousku jsme měli příležitost dát slovo našemu sportovnímu řediteli. V obsáhlém rozhovoru se Zdeňkem Koukalem, který jsme pro vás připravili, najdete odpovědi na mnoho otázek, které si fanoušci v posledních dnech kladli. Jak probíhalo hledání nového trenéra, jak vypadá případný odchod některých hráčů, jakým způsobem se rýsuje složení nového B-týmu a v neposlední řadě jaké jsou ambice na nadcházející sezónu.

Poslední sezóna proběhla už v rámci nového herního systému. Jak tuto změnu zpětně hodnotí náš sportovní úsek?

I uvnitř klubu na to máme různé názory… Já například nesouhlasím s tím, že klub, který se umístí na čtvrtém místě, může teoreticky hrát s desátým celkem o pohárovou Evropu. To by se podle mě mělo nějak vyřešit. I v cizině se tyto modely postupem času mění. Nový systém se většinou nelíbí trenérům. Já sice jsem pro to, aby se nové věci přinášely do fotbalu, ale některé prvky se mi taky nelíbí. Je to nový model, který jsme si minulý rok vyzkoušeli. Nespekulovali jsme o tom, zdali skončíme na šestém, sedmém či desátém místě. A tak to bude i letos. My se budeme snažit uhrát tolik bodů, kolik bude v našich silách. Od prvního kola až do posledního budeme budeme hrát o co nejlepší umístění. Byl jsem zklamaný, že jsme se nedostali do předkol evropských pohárů, protože jsme od toho v lize nebyli daleko. Byl jsem naštvaný po vyřazení z MOL Cupu v Ostravě, kde jsme byli velmi blízko postupu do semifinále, ale k okolnostem a průběhu toho zápasu se už raději nechci vracet.

Po konci minulé sezóny došlo k nečekanému odchodu trenéra Zsolta Hornyáka a začalo hektické období hledání nového kouče… Jaké to pro vás bylo?

Souhlasím s tím, že odchod trenéra Hornyáka byl pro klub velmi nečekaný. Poslední půlrok jsme i s trenérským štábem pracovali na doplnění kádru a vyladění hráčského stavu právě podle představy Zsolta Hornyáka. Bohužel se Zolo rozhodl tak, jak se rozhodl a přijal nabídku z Maďarska. Pro nás samozřejmě nastal zmiňovaný problém, nejenom získat nového kouče, ale i dát se možná i trochu jiným směrem ve vyhledávání případných posil…

Okolo angažování nového trenéra probíhaly různé spekulace. Můžete prozradit, kolik jmen bylo v užším seznamu?

Na začátku těch variant bylo více, trenérů na výběr je pořád dost. Samozřejmě jsme se ale chtěli trefit do trenéra, který by přijal filosofii klubu. To znamená pracovat s mladými hráči, doplněné o starší, snažit se hrát útočný fotbal… Takže se výběr následně postupně zužoval a volba nakonec padla na Pavla Hoftycha. V médiích bylo často skloňováno jméno Luboše Kozla, ovšem ten byl vázaný u Fotbalové asociace jako trenér národního mužstva do osmnácti let, nakonec tedy k dohodě nedošlo. Můžu potvrdit, že ve finále byla tato dvě jména a my jsme rádi, že jsme se nakonec dohodli na smlouvě právě s Pavlem Hoftychem.

Poté co jsme získali trenéra, se pozornost asi obrátila opět na stav hráčského kádru. Pokud shrneme dosavadní odchody, tak z užšího kádru se jednalo jen o konec hostování Sýkory a odchod Kozáka, takže o nějakém hráčském exodu zatím nemůže být řeč…

Ano, situace u Sýkory byla zřejmá, protože mu končilo hostování a musel se tudíž vrátit do Slavie. S Kozákem jsme měli dohodu, že pokud bude nabídka pro něj zajímavá, tak mu nebudeme bránit v odchodu. Jednání s Pavlem Hoftychem již s tímto stavem počítala, byl na to připravený a věděl, že tito hráči v Liberci skončí. Řekl bych, že se po delší době snažíme udržet přes letní přestupové období tým pohromadě. Neříkám, že už by nikdo nemohl odejít, protože zde zájem o některé hráče je, ale za nás by bylo dobré spíše kádr doplnit. Tím, že nemáme tolik hráčů na hostování jako v minulosti, tak se nám podařilo pro letošní léto kádr udržet.

Nejvíce spekulací probíhalo kolem Filipa Nguyena, někteří novináři již dokonce oznamovali jeho odchod. Jak vypadá situace ohledně tohoto hráče?

Filip samozřejmě se svými výkony a vychytanými nulami neunikl pozornosti jiných klubů, patřil k nejlépe hodnoceným brankářům ligy. Není nic zvláštního, že je o něj největší zájem. Nicméně máme to oboustranně nastavené tak, že zájem musí být pro všechny strany adekvátní a musí splňovat určité představy i pro hráče. Filip Nguyen je tedy stále naším hráčem.

Takže je zde stále možnost, že Filip ve Slovanu zůstane?

Nabídky určité jsou, ale v tuto chvíli je aktuálně neřešíme. Jede s námi na soustředění a byl bych rád, kdyby zůstal minimálně do konce podzimu. Klub ani hráč se v této chvíli nemusí bát, že by o něj přestal být zájem, protože pokračuje v dobré práci a ukázal, že je velmi dobrý hráč. Stále je to v podstatě mladý gólman. Jeho cesty mohou například vést i do zahraničí, dva kluby už se ozvaly, ale transfer se nedotáhl.

Pokud by přeci jen došlo k Filipovu odchodu, ať už teď nebo v zimě, máme další tři gólmany. Jak vypadá situace ohledně nich? V pozici dvojky by měl být asi Milan Knobloch, že?

Je již tradicí, že v Liberci se profilují noví brankáři. Máme tady dobrou brankařskou školu, kterou vede Mára Čech. Díky němu máme připravené další tři gólmany. Nejdál je zatím Milan Knobloch, který má odchytané zápasy ve druhé nejvyšší soutěži, za půl roku tady neuvěřitelně vyrostl, naučil se další věci. Záda mu kryjí naši mladíci, dvacetiletý Olivier Vliegen a osmnáctiletý Hasalík. Všichni tři kluci poctivě trénují a brzy snad dokáží, že patří na ligovou scénu.

Možná malinká odbočka, ale u gólmanů se to teď nabízí. Juniorka přechází zpátky do soutěže dospělých (ČFL), nejen pro naše mladé brankáře to asi bude dobrá zkušenost…

Samozřejmě, máme to připravené tak, že by se v ČFL střídali Vliegen, možná někdy i Knobloch, ale nechci předbíhat, protože Knobloch se rve i o post jedničky v áčku. Ale plán je takový, že ten, kdo nebude chytat v áčku, by se měl objevovat v ČFL, aby měl určité herní vytížení. Hasalík ještě patří věkem do dorostenecké kategorie, kde chceme znovu zasáhnout do bojů o postup.

Postup dorostu do nejvyšší soutěže se letos nevydařil, bude to asi jeden z největších úkolů pro akademii i v nové sezóně, že?

Chceme naši devatenáctku dostat zpět, pomohlo by nám to i v návaznosti na další dorostenecké týmy. Víme, že by to bylo potřeba. Letos jsme to měli velice dobře rozehrané, ale Teplice byly v rozhodujícím momentu o něco lepší. Nakonec však nepostoupily ani Teplice, protože prohrály v baráži s Meteorem. Nicméně my se o to letos chceme poprat a chceme vytvářet v akademii co nejlepší podmínky, aby se to podařilo.

Jakým způsobem se řeší trenérské obsazení B-týmu v ČFL?

Trenérské obsazení již máme vyřešené z juniorské soutěže. Hlavními kouči budou Petr Myslivec a Petr Papoušek, trenérem gólmanů je Lukáš Macháček a spolupracuje s nimi i kondiční trenér Petr Hejný, který se teď zapojuje ve více kategoriích. Tudíž trenérské posty jsou vyřešené, i většina hráčů. Máme dostatek hráčů, někteří se vrací z hostování, jiní po zranění. Počítáme i s fotbalisty končícími v dorostu. Myslím, že to bude velká výzva pro naše mladé hráče, kteří potřebují ten mezistupínek mezi mládežnickým a ligovým fotbalem.

Teď zpátky k áčku, konkrétně k hráčům, kteří začali přípravu s áčkem, ale nejedou na soustředěni do Rakouska. Jedním z nich je Vuklišević. Jak to tedy s ním vypadá?

Vuklišević se nevešel do kádru, už v loňské sezóně měl malou vytíženost. V tuto chvíli řešíme možnost jeho odchodu do jiného klubu, aby hrával pravidelněji. Může to být formou hostování i přestupu. Jedná se o hráče, který má na víc než na ČFL.

A z mladých hráčů, kteří naskočili do přípravy?

Z těch mladých máme samozřejmě hráče, kteří budou i nadále sledováni. Je tam Michal, předzdívaný Krikri, Kazda, Gembický a další. Momentálně neodjeli na soustředění, ale trenér s nimi chce nadále pracovat. Máme zde hodně nadějných mladých kluků, kteří budou v podstatě z pozadí ČFL atakovat naše fotbalisty z ligového kádru. Bereme je průběžně na tréninky týmu a sledujeme je.

Ještě panovaly nejasnosti ohledně Tarase Kačaraby, protože hodně lidí si myslelo, že mu v létě končí hostování. Taras ale zatím s týmem pokračuje, jak vypadá situace ohledně něho?

Situace ohledně Tarase je podobná jako u Nguyena. Platí, že za poslední rok se z něj stal velmi platný hráč mužstva. Profiluje se ve výraznou postavu, to znamená, že určitý zájem, především z jeho mateřského klubu, tedy ze Šachťaru, o něj evidujeme. Jeho hostování v našem klubu by dle předběžné dohody mělo trvat do zimy - my i hráč máme zájem pokračovat ve spolupráci. Usilujeme o to, aby tady Kačaraba zůstal, v ideálním případě, aby se hostování proměnilo v přestup, ale hlavní slovo teď má Šachťar.

Mezi hráči, které zatím nemáme pod smlouvou, ale byli zde na testech, byl i Dordić, který s týmem odcestoval do Rakouska. Jak blízko je jeho případné setrvání v klubu?

Díky tomu, že úzce spolupracujeme s Varnsdorfem, Dordić u nás dostává šanci, protože by určitým způsobem zapadal do naší představy krajního ofenzivního hráče. Má odehraný dostatečný počet zápasů ve druhé lize. Má teď šanci si vyzkoušet, co to udělá v trénovanosti a v herním stylu v prvoligovém kádru. Odjel s námi na soustředění a poté se rozhodne, kam se budou jeho kroky dále ubírat.

Asi nejožehavější místo je pro náš tým post útočníka. Jak to momentálně vypadá s ofenzivními hráči, kteří zde zůstali, a případně dalšími posilami?

Ano, naši ofenzivní činnost, jak už zmínil i nový trenér, je potřeba proměnit v góly a s tím jsme dosud měli problémy. Snažíme se naše mužstvo tímto směrem posílit. První jméno, které mohu již prozradit, je Kuchta. Měli jsme o něj zájem již v zimě. Je to typ střelce, který je průbojný a zdravě drzý. Zbývají už doladit pouze poslední kroky, abychom jeho příchod dotáhli. Je to hráč Slavie a ze začátku by se jednalo o roční hostování. Ze stávajícího kádru zůstává Musa, vysoký útočník, typologicky podobný Kozákovi, který již dostával šanci v některých zápasech na jaře. Samozřejmě každým zápasem získává větší sebevědomí a věříme, že se v nadcházejících zápasech více projeví i gólově. To samé platí i o Honzovi Pázlerovi. Mámě tady ještě Korejce Yu, který si říká o šanci v A-týmu. Je to zajímavý fotbalista s jiným stylem než mají naši hráči. Takže uvidíme, kdo z těchto čtyř útočníků chytí svoji šanci za pačesy. Ale neznamená to, že bychom ofenzivu ještě nechtěli posílit.

Takže ještě někdo do ofenzivy může přijít?

Není to tak, že bychom už nehledali. Hledáme stále, protože ofenzivní činnost je naše slabina. Trenér Hoftych má i varianty rozestavení se dvěma útočníky. Pokud budeme mít dostatek ofenzivních hráčů, můžeme to řešit variabilně. Přitom Yu i Kuchta jsou hráči, kteří mohou hrát nejenom hrotového útočníka… Stále však hledáme hráče do ofenzivy a máme i něco rozjednaného. Konkrétnější ale zatím být nemůžu.

A co střed zálohy, který řešíme od Ševčíkova odchodu? Byl zde na testech Miloš Bosančić, ale nakonec nezůstal… Počítá se s tím, že ti hráči, které tady máme, zastanou tuto pozici, nebo přijde někdo nový?

Situaci kolem Miloše Bosančiće už vysvětloval trenér. Momentálně si Boske hledá další angažmá doma v Srbsku a my mu přejeme hodně úspěchů. Samozřejmě máme v hledáčku i další hráče do zálohy. Chceme však postupně zapojovat i naše mladé hráče, jedním z nich je Beran, který podepsal profesionální smlouvu. Byl bych rád, kdyby se mu povedlo v dohledné době konkurovat zkušenějším hráčům a zároveň dodat něco nového. Ale znovu opakuji, kádr ještě uzavřený není.

Lze očekávat, že ještě někdo ze širšího kádru zamíří někam na hostování?

Knejzlíkovi jsme zatím dali šanci poprat se o hostování v Opavě, protože byl po zranění a navíc máme na levé straně Matěje Hybše plus Heppnera vracejícího se z hostování. Zatím nevíme, jak dopadnou jednání, ale podotýkám, že by se jednalo opravdu jen o hostování. Samozřejmě se může stát, že ho někteří hráči z širšího kádru budou následovat. Pokud se uchytí, tak zůstanou. Pokud ne, tak budeme řešit jejich herní vytížení v rámci ČFL nebo případně hostováním v druholigových klubech. Finální kádr by se měl vyprofilovat na 22 hráčů a 3 gólmany.

S jakými ambicemi bychom chtěli jít do sezóny?

Loni před sezónou nás odborníci a novináři pasovali na deváté místo a my jsme nakonec skončili šestí, kousek od pohárové Evropy, navíc s nejmladším kádrem v lize. Chceme si dávat ty nejvyšší cíle, nicméně víme, že kluby, které se umístily na prvních třech místech, jsou hráčsky i finančně velmi silné. Věřím ale, že i s mladým kádrem můžeme ostatním klubům konkurovat, pohybovat se v horní polovině tabulky a znovu se porvat o účast v pohárové Evropě.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Inago Fehrer
Mediální partneři
Hattrick Beat radio