FC Slovan Liberec | Reportáž ze zápasu: Jablonec - FCSL 0:1
Menu Další Zavřít Zavřít
02.06.2020

Slovan po necelých sedmi letech zvítězil v Jablonci a vyhoupl se na třetí příčku

Tomáš Honzejk
Jablonec - Po dvou ligových výhrách v Českých Budějovicích a doma se Slováckem se Slovan přiblížil na rozdíl jediného bodu za sousední Jablonec. 53. Podještědské derby tak bylo navíc okořeněno přímým soubojem o třetí příčku. Liberec byl po celé utkání mírně aktivnějším týmem. Hlavně ve druhém poločase ještě zvýšil své snažení. Odměnou mu byl vítězný gól Tomáše Malinského v 80. minutě a vítězství 1:0.
27.kolo, úterý 2.6.2020, 18:00, Střelnice
FK Jablonec FK Jablonec
0:1
(0:0)
FC Slovan LiberecFC Slovan Liberec
FK Jablonec: Hrubý - Holík, Jugas (78. Jeřábek), Plechatý, Krob - Hübschman (C), Považanec (84. Chramosta) - Pleštil (61. Pilík), Matoušek (78. Hämälainen), Sýkora - Doležal (78. Dočekal)

Náhradníci: Hanuš - Pilík, Jeřábek, Dočekal, Hämälainen, Chramosta, Černák

FC Slovan Liberec: Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Karafiát (C), Mikula - Hromada (79. Alibekov), Mara - Malinský, Baluta, Pešek (59. Zeman) - Kuchta (68. Rondić)

Náhradníci: Knobloch - Zeman, Alibekov, Mashike, Rondić, Beran, Michal

Branky: 80. Malinský

Žluté karty: 54. Hübschman, 69. Pilík - 29. Karafiát, 62. Zeman, 77. Baluta, 85. Rondić

Rozhodčí: Rejžek - Kotalík, Pečenka VAR: Orel AVAR: Hock


Reportáž

Do utkání vstoupily oba týmy podobně. Prvním náznakem šance byla po pěti minutách hry hlavička Hübschmana. Domácí kapitán mířil nad. O pár okamžiků později centroval z levé strany Pešek. Vlastimil Hrubý jej podcenil a míč orazítkoval tyč. Na druhé straně mířil uzdravený Doležal zády k bráně patičkou mimo. Po čtvrt hodině hry se dral do vápna Koscelník. Jeho pokus byl zablokován. Ve 22. minutě se prosadil Jan Kuchta. Po zásahu VARu byl ale gól odvolán pro ruku libereckého útočníka.

Začínala 30. minuta, když se odražený míč dostal k domácímu Považanci. Jablonecký záložník mířil zpoza vápna naštěstí mimo. Pak se hra na chvíli uklidnila. Nejspíš i z důvodu, že na stadionu byla opravdu komorní atmosféra. Sedm minut před pauzou dobře napadal rozehrávku brankáře Hrubého Malinský. Míč se dostal k Peškovi, který po zpracování střílel ze střední vzdálenosti vedle levé tyče. Ani aktivní Malinský v závěru poločasu z levé strany brankáře neohrozil. Do šaten se tak šlo za stavu 0:0, i když Slovan měl více nebezpečných situací.

Hned v úvodu druhé půle se dostal do vyložené šance domácí Matoušek. Filip Nguyen ho ale skvěle vychytal. Vzápětí Slovan rychle otočil hru a Malinský našel ve vápně volného Kuchtu. Liberecký útočník tentokrát míč za záda Hrubého nedostal. V 54. minutě se míč po standardní situaci odrazil ke Karafiátovi. Ten pálil ze vzduchu mimo. Vzápětí obstřelil Pešek jak Hrubého, tak jabloneckou bránu. Slovan byl nadále aktivní. Malinský našel přesným centrem opět Kuchtu. Ani tentokrát se ale míč nevešel mezi tři tyče.

Modří tlačili svého soupeře. Marův pokus byl sražen mimo a po následném rohu pálil opět Karafiát jen těsně nad břevno. V 61. minutě se po velké chybě Jugase řítil Kuchta sám na Hrubého. Jablonecký brankář střelu vyrazil nohou. Následně Baluta trefil ve výborné pozici obránce stojícího před ním. Po delší době, konkrétně v 67. minutě, zahrozil také Jablonec. Krob po rohovém kopu tvrdou ranou vyprášil Nguyenovy rukavice. Po dalším rohu hlavičkoval Doležal nad. Po sérii šancí přišel opět herní útlum.

Mezi 70. - 80. minutou přišla série střídání na obou stranách. Po této ospalé desetiminutovce Slovan udeřil! Tomáš Malinský se typicky po levé straně dostal do vápna. Kličkou do středu obešel obránce a poslal střelu přesně ke vzdálenější tyči. Jablonec začal tlačit. Z protiútoku měl ale šanci Baluta. Na vyběhnutého Hrubého si nepřišel a po dvou změnách směru vystřelil mimo. V nastaveném čase předložil Malinský míč Rondićovi s Balutou. Liberečtí spoluhráči se ale nedohodli a z dobré šance tak nebylo nic.

V poslední minutě z pěti nastavených ještě domácí zahrozili. Padající míč se snesl těsně za břevno na horní síť Nguyenovy svatyně. Ani z následného rohu, kdy míč létal ve vápně, se Jablonci nepovedlo skórovat a Liberec tak skoro po sedmi letech vyhrál na Střelnici 1:0.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Ohlasy trenérů

Petr Rada (FK Jablonec):

Zápas jsme nezvládli a prohráli, což je pro nás v této situaci nepříjemné. Sestava se po utkání na Slavii vrátila do starých kolejí. V prvním poločase moc šancí nebylo. Ze začátku jsme byli aktivnější, ale neměli jsme velkou šanci. Soupeř čekal na brejk. Tyto situace mají zvládnuté a mají na to rychlostně vybavené hráče. Do druhého poločasu jsem hráče upozorňoval, že pokud se naskytne šance, měli bychom jí proměnit. Tyto zápasy většinou rozhodne jedna šance. První šanci měl Matoušek, kdy ho brankář vychytal. Liberec měl ale více šancí. Po chybě Jugase šel sám na brankáře Kuchta. V 80. minutě jsme byli potrestáni brankou. Dívali jsme se na Malinského na videu a byla to totožná situace jako v Budějovicích. Hráči se na to ale asi jenom dívají a tato situace nás potopila. Ani po střídání jsme si kromě závěru nevytvořili žádné šance. Vůle po vítězství v závěru nebyla taková, jakou bych si představoval.

Pavel Hoftych (FC Slovan Liberec):

První poločas to bylo oťukávací derby. Opatrné z obou stran. Obě mužstva se soustředila na poctivou obranu. My měli nějaké šance, Jablonec svoje. Nebyla to ale žádná ostřelovačka. Druhý poločas jsme byli lepším týmem. Měli jsme více brankových příležitostí a Jablonec, kromě závěru, kdy vsadili na jednoduchost, do ničeho nepouštěli. Poctivě jsme bránili a chodili do rychlých brejků. Jeden z nich zakončil fantasticky Malinský. Měli jsme několik dalších šancí včetně nešťastníka Kuchty, který by se netrefil asi ani do zítra. Utkání jsme zaslouženě vyhráli. Škoda jen, že jsme nepřidali druhou branku, abychom to nemuseli doválčit v takových nervech.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Truhlářstv Hajlek Staco Knorr-Bremse
Mediální partneři
Liberecká drbna Radio Blaník Liberec