FC Slovan Liberec | Reportáž ze zápasu: FCSL - Gent 1:0
Menu Další Zavřít Zavřít
22.10.2020

Slovan předvedl velmi houževnatý výkon a v úvodním zápase skupinové fáze porazil Gent 1:0

Šimon Knopp
Liberec - Slovan se konečně dočkal, po delší pauze se fotbal vrátil zpět na stadion U Nisy. A nejednalo se o ledajaký zápas, soupeřem libereckých fotbalistů totiž byl belgický Gent. Slovan od začátku více bránil a čekal na brejkové situace. Odměna přišla ve 29. minutě, když se trefil z malého vápna Júsuf. Liberecká obrana předváděla koncentrovaný výkon a vše jistil vzadu výbornými zákroky Nguyen. Nakonec se tedy Slovan mohl radovat z těsného vítězství 1:0!
Group L, čtvrtek 22.10.2020, 21:00
FC Slovan Liberec FC Slovan Liberec
1:0
(1:0)
KAA GentKAA Gent
FC Slovan Liberec:

Nguyen - Koscelník, Jugas, Tijani, Mikula (C) - Hromada (79. Chaluš), Mara - Mosquera, Beran (57. Sadílek), Pešek (68. Matoušek) - Júsuf (57. Rabušic)

Náhradníci: Knobloch - Chaluš, Fukala, Barac, Matoušek, Sadílek, Rabušic

KAA Gent:

Roef - Castro-Montes, Ngadeu, Hanche-Olsen, Fortuna (87. Plastun) - Marreh - Botaka (76. Niangbo), Kums (C), Bukari - Kleindienst (76. Depoitre), Yaremchuk

Náhradníci: Jochmans, Vanden Borre - Bezus, Niangbo, Mohammadi, Depoitre, Dorsch, Plastun

Branky: 29. Júsuf

Žluté karty: 45+1. Beran - 34. Marreh, 68. Yaremchuk, 89. Hanche-Olsen

Rozhodčí: M. Schuettengruber - R. Brandner, R. Steinacher


Reportáž

Výkop utkání obstarali hosté a v úvodu utkání byli více na míči. Ve čtvrté minutě si Belgičané vypracovali první roh utkání, Júsuf dokázal nadvakrát odvrátit a následně přešel Slovan do rychlého brejku. Obrana hostí se ubránila, následoval pouze roh a nepřesná hlavička Júsufa, která nenadělala Roefovi problémy. V deváté minutě vytáhl výborný zákrok Nguyen. Po levé straně utekl jeden z hráčů Gentu a naservíroval ideální pas Bukarimu, ten z blízkosti na libereckého brankáře nevyzrál. Další nebezpečí přišlo v 11. minutě Yaremchuk si naběhl za obranu a postupoval sám na bránu. Zkoušel Nguyena přelobovat, ale k radosti z gólu mu chybělo pár centimetrů.

Slovan si ve 21. minutě vytvořil také obrovskou příležitost. Mosquera aktivním napadáním získal balón a postupoval do vápna, bohužel ztratil balanc a upadl. Na pomoc mu přispěchal Beran, jenž našel centrem volného Júsufa, jeho střelu zblokoval těsně před brankářem jeden z obránců. Ve 28. minutě zazvonila tyč! Ve vápně Slovanu nastal zmatek a Fortuna si vytvořil prostor ke střele, tentokrát mnoho nescházelo. Ovšem téměř ihned přišla na šanci Gentu odpověď. Centrovaný balón z křídla propadl ke Koscelníkovi, který neváhal a napřáhl z první. Střela mu sice úplně nesedla, ale skončila na kopačce volného Júsufa Hilála, ten v malém vápně nezaváhal a poslal Slovan do vedení, 1:0.

Čtyři minuty před koncem poločasu se k akrobatickému pokusu nůžkami odhodlal Bukara, ale zamířil pouze mimo Ngyenovu branku. Gent se snažil ještě před odchodem do kabin srovnat, po rychlém přechodu do útoku postupoval dopředu v přečíslení. Naštěstí hráči nevyřešili situaci ideálně a následoval pouze rohový kop, se kterým si Slovan poradil. Po prvním poločase Slovan vedl 1:0.

Do druhé půle naskočily oba celky beze změn, první akci si vytvořili hosté. Průnikovou přihrávku si zpracoval Kleindienst, avšak tvrdou střelou z hranice vápna pouze přestřelil. Obraz hry se příliš nezměnil, Gent byl po většinu času na míči, Liberečtí poctivě bránili a čekali na brejkové příležitosti. V 59. minutě propadl míč k Yaremchukovi, který se napřahoval ve stoprocentní příležitosti, v poslední chvíli mu střelu obětavě zblokoval Koscelník. Další šanci měl na kopačce Fortuna, prostor mezi třemi tyčemi pouze přestřelil. Gent postupně stupňoval tlak a Slovan měl problémy se dostat více na balón.

Před začátkem 70. minuty Slovan přeci jen na Gent trochu zatlačil a připsal si i několik rohových kopů, ani z jednoho ale výrazněji Roefa neohrozil. V 76. minutě se ujal standardní situace Mosquera a razantní střelou mířil těsně vedle pravého růžku belgické branky. Jedenáct minut před koncem se prodral k hlavičce Depoitre a Nguyen musel akrobaticky vyrazit na rohový kop, skvělý zákrok. V 87. minutě našel Kums za obranou Niangba, Nguyen včas vyběhl a nenechal se překonat ani tentokrát. Obrana Liberce vydržela koncentrovaná až do konce a Gentu další velkou šanci nenabídla. Slovan se tedy mohl radovat v úvodním zápase skupinové fáze Evropské ligy s těsného vítězství 1:0!

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Ohlasy trenérů

Wim de Decker (trenér Gentu): „Jsem velmi zvědavý především na výsledky statistik. Měli jsme cíl odjet z Liberce s body, ale bohužel odjíždíme bez nich. Každá naše chyba byla tvrdě potrestána, opravdu nemohu týmu nic vyčítat. Máme skvělé mužstvo, které se dnes hodně snažilo a tlačilo, vytvořili jsme si velké šance, avšak neproměnili jsme je. Pocit je špatný. Jako tým máme jasnou představu, co chceme a budeme se snažit zlepšovat. “

Pavel Hoftych (trenér Liberce): „Duel budu hodnotit vždy pozitivně, vyhráli jsme proti velmi těžkému soupeři s ohromnou individuální kvalitou. Vybojovali jsme to týmovým výkonem, kluci se vydali ze sil. Dočkali jsme se vítězství, super vstup do skupiny a důležité tři body.“


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
1. jizerskohorská stavební ČSOB
Mediální partneři
Rengl Náš region