FC Slovan Liberec | Reportáž ze zápasu: Sparta - FCSL 1:2
Menu Další Zavřít Zavřít
31.07.2022

Slovan předvedl srdnatý výkon a v prvním kole porazil Spartu 2:1!

Šimon Knopp
Praha/Liberec - Fotbalisté Slovanu vstoupili do nového ročníku FORTUNA:LIGY vítězně, když porazili Spartu 2:1. Na svého soupeře vlétli a již ve 20. minutě vedli 2:0. Pražané se dokázali vzchopit až ve druhém poločasu, ale přes skvěle chytajícího Vliegena dokázali skórovat jen jednou a pouze zkorigovali skóre na konečných 1:2.
1.kolo, neděle 31.7.2022, 19:00
AC Sparta Praha AC Sparta Praha
1:2
(0:2)
FC Slovan LiberecFC Slovan Liberec
AC Sparta Praha:

Holec - Mejdr, Sørensen, Hancko (C), Zelený - Sadílek, Fortelný (69. Daněk) - Haraslín (9. Minčev - 60. Čvančara), Karabec (46. Højer), Pešek (69. Juliš) - Kuchta

Náhradníci: Vorel - Højer, Panák, Wiesner, Pavelka, Sáček, Minčev, Daněk, Ryneš, Juliš, Čvančara

FC Slovan Liberec:

Vliegen - Gebre Selassie (C), Talovjerov, Prebsl, Mikula - Červ (67. Pourzitidis), Doumbia - Ghali (38. van Buren), Frýdek (77. Mara), Matoušek (67. Mészáros) - Rondić (77. Rabušic)

Náhradníci: Stejskal - Pourzitidis, Preisler, Mara, Polyák, Michal, Mészáros, Višinský, van Buren, Rabušic

Branky: 75. Daněk - 2. Frýdek, 19. Zelený (vlastní)

Žluté karty: 82. Sadílek, 90+5. Čvančara - 81. Pourzitidis, 81. Luboš Kozel (trenér), 83. Vliegen

Červené karty: 90+7. Kuchta

Rozhodčí: L. Szikszay - T. Mokrusch, M. Volf; VAR: V. Štěrba, AVAR: J. Hrabovský


Diváci: 13275

Reportáž

Slovan vstoupil do utkání famózně, ve druhé minutě poslal do vápna centr Christian Frýdek. Balón prolétl skrz celé obranné území Sparty a skončil za zády brankáře Holce, 1:0. Další zajímavou akci jsme viděli ve 14. minutě. Už to vypadalo, že se domácí prokombinují až ke střele, ale celou situaci nakonec vyřešil razantním odkopem Gebre Selassie. V 19. minutě si vzal na starost volný přímý kop Maksym Talovjerov, jeho dělovku ale Holec zvládl vyrazit na roh. Z něho přišel druhý gól Slovanu. Centr Frýdka si pravděpodobně do brány protečoval Jaroslav Zelený, který se snažil v souboji zamezit skórování Gebre Selassiemu, 2:0.

Sparta se snažila rychle snížit a hnala se za zakončením. Pešek dokázal po levé straně využít svoji rychlost a přejít přes obránce, ovšem jeho střelu z úhlu dokázal lapit Vliegen. I Slovan pokračoval v útočných výpadech, po jednom z nich zakončoval Matoušek, ale Holec vyrazil jeho střelu na roh a o chvíli později si poradil i se střelou Červa. Ve 36. minutě musel trenér Kozel střídat. Po jednom ze sprinterských soubojů se zranil Ghali a na hřiště se podíval Mick van Buren. Ve 39. minutě kopal další standardku z velmi dobré pozice Rondić. Jeho pokus postrádal razanci a sparťanský gólman jeho šanci pokryl.

Dvě minuty před koncem prvního poločasu se vyznamenal Vliegen, Kuchta pláchl naší obraně a hnal se sám na brankáře. Liberecký gólman zvládl jeho střelu vyrazit nohou mimo a nedovolil změnu ve skóre. Následně se dostal k zajímavé hlavičce Karabec, avšak minul bránu o pár centimetrů, a tak se po půlce zápasu odcházelo do kabin za stavu 2:0 pro Slovan!

Druhou půli začala Sparta velmi aktivně a liberecké fotbalisty zmáčkla. V 50. minutě zahrával standardní situaci Højer přibližně z 25 metrů, jeho pumelici vyrazil Vliegen na břevno. Slovan se více soustředil na bránění a těžil z rychlých přechodů do útoku. Po jedno z brejků zakončoval Matoušek, ale balón netrefil ideálně a brankáře neohrozil. V 71. minutě zkoušel akrobaticky nůžkami zakončovat Rondić, ale rozhodčí odpískal útočný faul.

V 75. minutě se uvolnil Čvančara a následně našel přihrávkou Kryštofa Daňka, který ve skluzu snížil na 1:2. Hned z další akce mohlo být srovnáno, ale znovu se skvěle ukázal Vliegen. Čvančara hlavičkoval ve vápně úplně sám, ovšem liberecký gólman se včas přesunul a jeho pokus vyrazil. Po inkasované brance Sparta ožila a hodně tlačila na libereckou obranu. V samotném závěru atakoval velmi tvrdě Vliegena Kuchta a trefil ho kopačkou do hlavy, rozhodčí po konzultaci s VAR vytáhl červenou kartu. Zbytek zápasu Slovan srdnatě ubojoval a z Letné si odvezl cenné tři body za výhru 2:1.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Ohlasy trenérů

Brian Priske (AC Sparta Praha): „Výsledek není dobrý. Nejsem s ním spokojený stejně jako všichni, kdo Spartě fandí. Není přijatelný. Nesouhlasím s tím, že od 75. minuty jsme byli lepší. Podle mě byl celý druhý poločas hodně dobrý. Od začátku druhé půle jsme tlačili, vytvořili si šance, hodně si přihrávali do šestnáctky, dostali jsme Liberec pod tlak, měli jsme hodně standardních situací. Druhá půle se mi hodně líbila. Bohužel jsme už ale nestihli vyrovnat.“

Luboš Kozel (FC Slovan Liberec): „Samozřejmě musím být spokojený, protože jsme začali na Spartě třemi body, což byl asi náš sen. Myslím si, že klíč k tomu byl v prvním poločase, v úvodu zápasu, kdy jsme do toho dobře vstoupili a po dlouhé době si pomohli standardkami. Dali jsme dvě branky a Spartu to trošku utlumilo. Celý výkon v první půli byl takový, jak jsme tady chtěli hrát. To znamená, ne úplně hluboko, ale z kompaktního bloku ve středním pásmu a ze zisků být nebezpeční. Kromě dvou branek jsme měli další situace, kdy jsme mohli ještě třeba nějaký gól dát. Spartu jsme nepustili do šance až do té 44. minuty, kdy šel Kuchta z ojedinělého nákopu sám. Takže první půle vyzněla v náš prospěch asi zaslouženě. Druhý poločas to samozřejmě Sparta musela zkusit nátlakově. Myslím si, že úvod jsme nezachytili a poté bych řekl, že jsme hru trochu vyrovnali. V té fázi jsme dostali gól na 1:2, když už jsme chtěli střídat. Sparta se dostala zpátky do zápasu a v závěru to bylo otevřené. Sparta bojovala až do konce, aby neprohrála. My jsme to silou vůle i výborným výkonem Oli Vliegena dokázali udržet a vezeme si tři body.“


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
KEEN Fehrer
Mediální partneři
Náš region Hattrick