FC Slovan Liberec | Reportáž ze zápasu: Č. Budějovice - FCSL 0:2
Menu Další Zavřít Zavřít
05.02.2023

Slovan se trefil v závěrech obou poločasů a v Českých Budějovicích zvítězil 2:0

Tomáš Honzejk
České Budějovice/Liberec - Do jara vstoupil Slovan remízou 1:1 s Pardubicemi. Svěřenci trenéra Kozla jeli na první venkovní utkání v tomto roce do Českých Budějovic. Od začátku zápasu byl náš tým aktivnější, což vyústilo v branku Červa na konci první půle. Domácí pak oslabil v 77. minutě Adediran a přesilovku využil proměněnou penaltou Rondić o deset minut později. Slovan tak zvítězil nad Českými Budějovicemi 2:0.
18.kolo, neděle 5.2.2023, 15:00, Střelecký ostrov
SK Dynamo Č. Budějovice SK Dynamo Č. Budějovice
0:2
(0:1)
FC Slovan LiberecFC Slovan Liberec
SK Dynamo Č. Budějovice: Janáček - Havel, Králík, Skovajsa - Čolić, Čermák, Penner, Čmelík, Hora - Potočný, Adediran

Náhradníci: Šípoš - Broukal, Čavoš, Hellebrand, Matoušek, Mršić, Sladký, Škoda, Zajíc

FC Slovan Liberec: Bačkovský - Gebre Selassie, Prebsl, Plechatý - Fukala, Červ, Valenta, Frýdek, Preisler - Višinský - Olatunji

Náhradníci: Pešl - Pourzitidis, Varfolomejev, Doumbia, Mészáros, Tupta, Rabušic, Rondić, Kozák, Ghali

Branky: 40. Červ, 87. Rondić z pen.

Žluté karty: 15. Čolić, 30. Hora, 38. Penner, 61. Potočný, 70. a 77. Adediran, 84. Janáček

Červené karty: 77. Adediran (2x ŽK)

Rozhodčí: Starý - Kubr, Slavíček; VAR: Nehasil, AVAR: Berka


Diváci: 1752

Reportáž

Slovan vstoupil do utkání v Českých Budějovicích tou správnou nohou. Hned ve druhé minutě měl velkou šanci Christian Frýdek. Nezakončil ale podle svých představ a domácí brankář jeho pokus vyrazil. Dynamo hrálo velmi tvrdě a od podlahy. V 11. minutě spadl ve vápně Olatunji po neúmyslném přišlápnutí od Králika. Rozhodčí ani VAR ale do situace nezasáhli. Poté přišly postupně žluté karty pro Čoliće, Horu a Pennera za ostré zákroky. Minimálně v jednom případě se možná dalo uvažovat o červené kartě.

Naši hráči se ale nenechali rozhodit a soustředili se spíše na fotbalové stránky zápasu. Třeba jako ve 14. minutě, kdy vyslal tvrdou ránu na domácího brankáře Valenta. Po necelé půlhodině hry se dostal do šance Olatunji, který si balon ještě zasekl a vystřelil na zadní tyč. Janáček ale jeho pokus dokázal vyrazit.

Slovan byl nadále aktivnějším týmem a odměna přišla ve 41. minutě. Olatunji vybojoval balon v pokutovém území a přihrál do levé strany na Frýdka. Ten si všiml volného Lukáše Červa na středu hřiště a posunul mu míč proti noze, čehož mladý záložník dokonale využil a přesnou střelou po zemi k levé tyči poslal modrobílé mužstvo do vedení 1:0. V sedmé nastavené minutě to mohlo být o dva góly, ale Christian Frýdek ani svou druhou velkou šanci v utkání nevyužil. Do šaten tak šel Slovan s jednogólovým vedením.

Také do druhého poločasu vstoupili lépe svěřenci trenéra Kozla. Po pěti minutách hry využil zaváhání domácích ve středu pole Višinský, který zatáhl balon po pravé straně a přihrál do vápna. Christian Frýdek pustil míč za sebe na Dominika Preislera, který zavíral akci na zadní tyči. Jeho pokus ale brankář vyrazil. O osm minut později se liberečtí radovali z gólu, to když si Preisler zasekl míč a střelou na zadní tyč překonal Janáčka. VAR ale odhalil ofsajdové postavení Frýdka, který stál přímo v dráze střely a gól byl odvolán.

Po odvolané brance přišel chvilkový útlum našeho mužstva, ale Dynamo se ani v této fázi zápasu nedostalo k vážnému zakončení. Naopak Olatunji skvěle podržel balon u postranní čáry a přesným pasem našel aktivního Frýdka, který nejprve váhal se zakončením, ale nakonec dostal míč vedle vyběhnutého Janáčka a zamířil mezi tři tyče. Na brankové čáře však jeho střelu odhlavičkoval Čermák. Navíc pak během sedmi minut dostal Adediran dvě žluté karty a České Budějovice dohrávaly utkání od 77. minuty o deseti mužích v poli.

Paradoxně právě po vyloučení začali být domácí hráči nejaktivnější a nejnebezpečnější. V 84. minutě ale utekl všem Ahmad Ghali, udělal kličku Janáčkovi, který ho svým tělem podrazil v pokutovém území a rozhodčí nařídil pokutový kop. Ten po pár minutách posvětilo také video. K míči se postavil Imad Rondić, poslal brankáře na druhou stranu a střelou do levé horní poloviny brány zvýšil na 2:0. V nastaveném čase si pak připsal jediný důležitý zákrok utkání Hugo Jan Bačkovský, když vyrazil dobře mířenou střelu na zadní tyč od Hellebranda. Liberec tak zvítězil v Českých Budějovicích 2:0.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Ohlasy trenérů

Tomáš Zápotočný (SK Dynamo České Budějovice): Nefungovala nám souhra naší středové řady. Musím ocenit velmi dobrý výkon Liberce. Zaslouženě vyhráli a já jim mohu k vítězství jen pogratulovat. Cítil jsem z našich hráčů až přemotivovanost. Hodně moc chtěli, byli nervózní a předvedli ustrašený výkon. Těším se, až se podívám na video. Oproti utkání s Hradcem nám bohužel nefungovalo nic.

Luboš Kozel (FC Slovan Liberec): Utkání se mi bude hodnotit dobře, protože jsme vyhráli venku. Myslím si, že zaslouženě. Hned v první minutě jsme měli gólovou šanci a během utkání přibývaly další. Pouze efektivita byla nízká, takže utkání nebylo dlouho rozhodnuté. Kromě produktivity mohu mužstvo za výkon pochválit. I směrem do defenzivy jsme pracovali velmi dobře.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
DB Schenker Niosport
Mediální partneři
Beat radio eFotbal