FC Slovan Liberec | Ohlédnutí za sezónou 2017/2018 ze statistického pohledu
Menu Další Zavřít Zavřít
02.06.2018

Ohlédnutí za sezónou 2017/2018 ze statistického pohledu

Šimon Knopp
Liberec – Letošní sezóna skončila, hráči Slovanu si momentálně užívají volna, než se budou hlásit 18. června na začátek přípravy. Pro Liberec to byla sezóna zajímavá, ve které bojoval o pohárové příčky, ovšem nakonec skončil na 6. místě tabulky. Pojďme se podívat, jak si Liberečtí vedli z pohledu týmových statistik.

Vstřelené branky

V jarní části HET ligy si Slovan připsal na konto celkem 13 branek, což v součtu s podzimem dělá 37 gólů, zlepšení o 6 oproti minulému ročníku, a tudíž i 6. místo v tabulce. Průměrně jsme tedy v každém zápase vstřelili 1,2 gólu.

Zajímavá je statistika časového rozložení našich proměňovaných šancí, téměř 60 % jsme jich totiž vsítili až ve druhém poločase. Konkrétněji 11 v rozmezí 60. – 75. minuty, během tohoto času žádné z mužstev ligy neskórovalo častěji. Naopak nejméně často se nám podařilo rozvlnit síť během 15. a 30. minuty, a to pouze 3x. Na domácí stadionu jsme se radovali z branky 21krát, zatímco na venkovních hřištích 16krát.

Náš průměrný počet přihrávek ke vstřelení gólu byl 3,8 - to nás řadí přesně k průměru ligy. Během jara i podzimu jsme měli celkem 4 penalty a všechny jsme úspěšně proměnili, v počtu penalt se dělíme o 5. místo se Spartou. Nejvíce našich gólů vzniklo z postupných útoků, a to 20, nejčastěji jsme využívali ke skórovaní prostor levého křídla, z těchto míst jsme zahrozili celkem 10krát. Dalších 12 gólů přišlo ze standardních situací (5 z rohových kopů) a zbylých 5 jsme zakončovali z rychlých protiútoků.

Ofenziva

S počtem gólů velmi úzce souvisí i samotná střelba na bránu. Tuto sezónu patříme se svými 404 střelami na třetí místo. O něco horší je to s přesností, protože cíl našlo pouze 129 pokusů, to znamená přibližně každá třetí střela. Pokud porovnáme tento fakt s ostatními týmy, zjistíme, že Slovan je v této statistice „až“ na šestém místě, podobně jsou na tom Sparta nebo Karviná. Ovšem, co se týče úspěšnosti střel (vzhledem k počtu vstřelených gólů), tak se s 9,2 % krčíme až na 13. místě.

Zato ale patříme k mužstvům, která si za celou sezónu vytvořila nejvíce útoků. V našem případě to je 3194, žádný z týmů jich nezvládl více. Průměrné rozložení útoků v zápasu bylo následovné: 72 % jich bylo postupných, 18 % z rychlých brejků (průměr ligy) a zbytek ze standardních situací. Dobře jsme si vedli i v počtu rohů, těch Slovan rozehrával celkem 183 (čtvrté nejvyšší číslo v lize), čili průměrně 6,1 na zápas. Dařilo se nám i v obcházení hráčů jeden na jednoho, zde je naše procentuální úspěšnost 59 %.

Přihrávky

Tuto sezónu si naši hráči vyměnili míč celkem 14 944krát, možná trochu překvapivě této statistice vévodí Slovácko (stejně jako na podzim), nám patří hned 2. místo. Při hodnocení přesnosti přihrávek se nacházíme téměř na 81% úspěšnosti, což je náš nejlepší výkon za poslední čtyři sezóny.

Pokud bychom chtěli přihrávky rozdělit dle charakteru, tak máme nejvíce těch předfinálních, a to 220 podobně jako Sparta nebo Jablonec. Přihrávek do gólových šancí jsme nasbírali 187 a do pokutového území celkem 185, podobně jako na podzim nám v tomto ohledu patří jedna z posledních příček v tabulce.

Kdybychom hodnotili úspěšnost přihrávek, podle toho, zda našla svůj cíl, tak zjistíme, že přesnost našich útočných přihrávek byla jedna z nejvyšších v lize – 76 %. Další dělení nahrávek je podle jejich délky, my jsme nejčastěji využívali těch ze střední vzdálenosti, u nich se přesnost pohybovala kolem 83 %, naopak přesnost u dlouhých byla pouze 66 %.

Zajímavá je rychlost přesného přihrávání, respektive počet přesných přihrávek za minutu držení míče, v našem případě tato statistika patřila k nejlepším v lize s hodnotou 14,1 - lepšími týmy byly pouze Viktorka a Slovácko. V uplynulé sezóně jsme mužstvem, které na svých kopačkách drželo míč nejdéle. Předčili jsme jak pražská S, tak i plzeňskou Viktorku, naše držení míče bylo 57 %.

Defenziva

Na jaře došlo k přebudování naší obrany, a to se projevilo i na počtu obdržených gólů, ale ne až tak výrazně. Na jaře jsme dostali o 3 góly více, v součtu s podzimem je tedy souhrnné číslo 35. To znamená 1,2 branky na zápas, tento výsledek je osmým nejlepším v lize. Čtyřiadvacetkrát se naše síť rozvlnila po postupnému útoku soupeře a 11krát ze standardní situace.

Náš tým svedl ve všech utkáních 2 653 obranných soubojů, z nichž bylo vítězných 51,8 %. Bohužel, úspěšnost v této statistice nás řadí na úplně poslední místo. K nejhorším patříme i ve výhrách vzdušných soubojů (46 %), o něco lepší jsme v souboji na zemi, kde nám patří 10. místo.

Ovšem máme největší intenzitu soubojů, respektive počet soubojů a zachycení míče bránícím týmem za minutu při držení míče soupeře. Soupeřům jsme odebrali celkem 70 míčů a naše úspěšnost se pohybovalo kolem 58 %. Často jsme přebírali míč na soupeřově polovině, lepšími týmy v tomto ohledu byly pouze Bohemians a Slavia.

Proti Slovanu bylo provedeno celkem 2842 útoků, to je čtvrté nejmenší číslo ligy. Z této ofenzivy poté pramenilo 282 střel, z nichž si našlo 192 cestu až na bránu. V těchto aspektech většinou patříme k týmům, jejichž branka byla ohrozena nejméněkrát.

Fauly a tresty

Nejprve se pojďme podívat na to, jak byl Slovan faulován ostatními týmy a jak z toho těžil. Proti našim hráčům bylo "spácháno" 456 faulů, o šest více má v této statistice čtvrtý Jablonec. Liberec rozehrával 210 standardních situací, o jednu méně než Viktoria. Za celou sezónu proti nám byla proměněná jediná penalta.

Samotný Slovan patří k průměrně faulujícím týmům, v tomto aspektu nám patří osmá příčka s 454 fauly. Negativní prvenství nám, bohužel, patří v počtu karetních trestů. Dostali jsme celkem 74 žlutých karet, o 4 více než Slavia. A konkurenta nenajdeme ani v červených kartách, těch jsme obdrželi 6, o jednu více než Mladá Boleslav či Sigma. Naši hráči byli vystaveni pouze do 53 ofsajdů, to je hned po Slovácku nejnižší číslo v lize.

Bodový zisk

To nejdůležitější je ale bezesporu počet bodů, ten totiž rozhoduje o pořadí v tabulce. Po velmi úspěšném podzimu se nám nepodařilo navázat tak dobrými výsledky. K 30 získaným bodům jsme přidali dalších 16, což stačilo v závěru „pouze“ na 6. místo. Oproti minulému roku je to zlepšení o tři příčky.


Historický vývoj umístění Slovanu
Z oficiálních stránek HET Ligy zde.

Celková bilance našeho celku byla 13 výher, 7 remíz a 10 proher. Doma jsme získali celkem 28 bodů, zatímco venku 18. V obou těchto statistikách nám patří 6. místo. Oproti minulému roku jsme zlepšili hru venku, získali jsme o 7 bodů více.

Doufejme, že se Slovanu podaří v příštím ročníku, kdy už se bude hrát i nadstavbová část, dosáhnout na pohárové umístění.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Kitl FCC
Mediální partneři
Radio Blaník Liberec eFotbal
×
Dnes v 10:15
FK Chlumec nad Cidlinou
FC Slovan Liberec B